Jako maniak Rusta może nie będę dość sprawiedliwy, ale jako fan i znawca wszelkich survivali mogę powiedzieć, że na pewno Rust. Dlaczego?
+Twórcy słuchają głosu graczy, poprawiają bugi na bieżąco.
+Updaty duże często (dodające bardzo dużo), te mniejsze poprawiające własciwie co chwila
+Zajebisty system budowania
+Zajebisty system survivalu
+Myślistwo, Górnictwo a od jakiegoś czasu nawet uprawa
+Mozliwy kanibalizm

-Dosyć różnorodna społeczność. O ile w DayZ masz wiecej szansy na spotkanie kogos przyjaznego, o tyle w Ruscie nawet jeśli latasz jako bambi (goły i wesoły) i tak prawdopodobnie skończysz z kulką we łbie. Oczywiscie ja to rozumiem i sam praktykuje, bo nawet golas może miec schowanego kałacha.
W DayZ dużych plusów wymienic nie umiem bo nie mam, ale na pewno co jest dla mnie plusem to zombie i dobra balistyka broni, a także system przedmiotów w którym ,,coś" możemy chować w ,,czymś". Za to minusy?
-Rzadkie updaty
-Twórcy mają w dupie głos graczy i po tysiącach zgłoszonych na oficjalnym forum bugach wychodzi po roku łatka dodająca... farbowanie ubrań.
-Mały content w rzadkich updatach.
-Chujowo zrobione zombie. Samo zombie lubie, ale tu są nad wyraz chujowe.
Natomiast jeśli interesują Cie te gry ale nie możesz wybrac, to polecam spojrzeć na grę
7 Days To Die. Można to uznać za swoiste połączenie DayZ i Rusta (choć bardziej minecrafta, bo mimo fajnej grafiki to buduje się tam klockami jak w MC) i gra jest naprawde świetna, ma plusy zarówno Rusta jak i DayZ.