Inna twórczość > Pisarstwo

Anarchista - świat owiany w otoczkę wolności po brzegi

(1/2) > >>

Master_Of_Secrets:
Witam wszystkich, z tej strony Mistrz Tajemnic (już zdążyłem się niejako przywitać => http://themodders.org/index.php?topic=26466.0).

Chciałbym tu zaprezentować skrawki czy też, jakby to ująć prawidłowo, początki serialu książkowego (tak, tak!; nic w tym dziwnego) zatytułowanego "Anarchista". Dziwna nazwa, nieprawdaż? Otóż nie - jest to serial niemalże w całości umiejscowiony w kategorii "science-fiction", gdyż jego ramy czasowe zostały zamieszczone w przyszłości.

Od razu również pragnę uprzedzić, iż to nie jest łatwa i przyjemna lektura - częstokroć czytelnik jest zachęcany, "proszony" przez autora do pomyślenia, do wyrobienia własnej wizji odnośnie tego, co jest zawarte w książce. A powód jest prosty - moje umiejętności szkicowania, malowania i rysowania są na poziomie 6-latka, czyli każdy, normalny dorosły uśmiałby się po pachy na widok moich koncepcji odnośnie wyglądu tego, jak świat by wyglądał. Stąd ta gorąca prośba do przyszłych (mam nadzieję) fanów - wysilcie możliwie jak najbardziej swoją wyobraźnię, a być może otrzymacie obraz tego, co chciałem przelać na papier; ewentualnie podczas czytania włączcie jakąś destrukcyjną muzykę i kto wie - może zobaczycie własnymi oczami anarchistyczny świat, w którym nie ma żadnym praw. Nie ma też żadnych podstaw moralnych, etycznych, każdy żyje po swojemu. Zanim jednak zaprezentuję pierwszy odcinek i drugi... Zamieszczę tu szybki spis treści najczęściej zadawanych pytań, aby nie robić później niepotrzebnego bałaganu w tym wątku.

SPIS PYTAŃ - FAQ

C - Czytelnik
A - Autor

C: W jakich ramach czasowych jest ustawiony serial?
A: W tym momencie jest to ciężko ustalić (śmiech). Głównie dlatego, że sama lektura jest tajemnicza i my sami nie wiemy dokładnie, który jest rok w niej podany. Dlaczego? Tłumaczę - otóż można wielokrotnie trafić na pojęcie zwane "Wojną Wolności", skracane bardzo często do postaci "WW". I to właśnie te wydarzenie jest niejako wyznacznikiem nowej ery, zupełnie oderwanej od starej. Żeby nie przedłużać - można przypuszczać, że to jest w zakresie od 2088-209X. Ale nie można być pewnym tej ramy czasowej, w końcu pierwszy odcinek pokazuje nam czas kilka/naście lat po WW.

C: No dobrze.. A czym jest ta Wojna Wolności?
A: Odpowiedź zostanie zawarta w jednym z późniejszych odcinków, spokojna głowa :trollface:

C: Dlaczego jest tak mało opisów całego świata wokół głównego bohatera?
A: To jest moja zazwyczaj największa pięta achillesowa, odkąd pamiętam. Żeby nie było pojazdów w stylu "lepiej nie pisz, co to jest", "zwykły szmatławiec, totalne zero", "i ty nazywasz siebie pisarzem? taki z ciebie pisarzem, jak z koziej ... trąba" - zacząłem uprawiać swoją pasję w wieku 12 lat, więc swoje niejako wiem. A mało jest opisów lub są tak niedokładne dlatego, że mam tzw. umysł mieszany - jest we mnie i dusza humanisty, i dusza ścisłowca. I to potem odbija się potem na moich pracach literackich, ale powód już podałem. Zresztą, czytelnik ma również prawo inaczej niż autor wyobrażać sobie świat przedstawiony w lekturze.

C: Jest dużo nowych pojęć, których nie do końca rozumiem. Czy będzie może jakiś odcinek, w którym zostanie to wyjaśnione?
A: Ujmę to tak - jest to dla mnie śmieszne, żeby czytelnik wyłącznie czytał i wyłączał myślenie, bo wtedy czytanie książek, bynajmniej w mojej opinii, jest bezsensowne. Tak samo rzecz się ma z dzisiejszymi grami komputerowi - nie mówię, że wszystkie, ale chociaż część z nich jest skonstruowana tak, żeby gracz nie musiał myśleć. I to mnie akurat wkurza. Ale jeśli faktycznie czytelnicy będą gubili się we wszystkim, to po wydaniu odcinka 15 wydam specjalną lekturę (oczywiście, nie taką sporą), która objaśni wiele rzeczy, ale będzie również zawierać spojlery, także.. Wolałbym, aby po taką sięgali wyłącznie ci, którzy przeczytali wszystko, co wydałem tutaj.

C: Dlaczego akurat "Anarchista", a nie np "Świat w anarchii skąpany"? Przecież by to lepiej brzmiało, prawda?
A: Już wyjaśniam ten zgryz. Otóż serial powstał w wyniku inspiracji historią jedynego ośrodka anarchii znanego jako Kowloon Walled City. Kto chce - niechaj pyta wujka Google, on pokaże linki do artykułów. I wtedy naszło mnie pytanie: "A co, gdyby tak cały świat, wszystkie miasta byłyby jak te Kowloon?". Stąd ta inspiracja. Mało tego - jeszcze nigdy nie widziałem chyba książki prawiącej o anarchistycznym ustroju, więc uważam, że to byłby w razie masowego drukowania hit na skalę światową. Wreszcie, główny bohater sam popierał ten ustrój, a w serialu będzie go dogłębnie analizował pod dobrym, jak i złym względem

C: Dlaczego są zamieszczane pod załącznikami wady i zalety danego odcinka lub nie ma tego czasami wcale?
A: W ten sposób zapewniam czytelnika, że jako Autor wiem, co jest słabe, co trzeba dopracować oraz to, co jest mocą, co jest zaletą jego. W ten sposób pragnąłbym oszczędzić sobie fali niepotrzebnej, skazującej mnie na wieczne potępienie i spalenie w piekle krytyki, na widok której zapadłbym się pod ziemię. Choć wiem z drugiej strony, że krytyka = trafne uwagi kogoś, kto czyta; wskazówki, jakich błędów unikać czy też co dopracować. Także.. W razie czego, nie krytykować za mocno, bo to mogłoby mnie zniechęcić do dalszego pisania.

C: Ostatnie pytanie - kiedy kolejny odcinek?
A: Zależy to od zainteresowania użytkowników - czym ich będzie więcej, tym większa szansa, że zbiorę wszelkie siły, napiszę odcinek i czym prędzej wstawię go tutaj :joy:

Mam nadzieję, że to na tyle. Prosiłbym o zgłoszenie się tych, co byliby zainteresowani przeczytaniem; wówczas wstawię odcinek 1 sezonu 1. Jeśli są jeszcze jakieś pytania, proszę śmiało.

Evgarr:
Ależ obszerny wstęp :O Po prostu wrzuć tekst, a jeśli szukasz miejsca, w którym więcej osób się zainteresuje, to zarzucę linkiem do sprawdzonego forum pisarskiego ;)

Master_Of_Secrets:
Dobrze, zatem za chwilę umieszczę na Chomikuj z tego powodu, iż prawdopodobnie nie ma tu opcji dodawania załączników innych niż obrazki. I z góry również zamieszczam listę pewnych wad i zalet, jakby ktoś wątpił w to, czy kontroluję swe dzieło.

PEWNE WADY:
- słabe opisy świata przedstawionego, zbyt mała ilość szczegółów,
- fatalne opisy walk, powinny być bardziej rozbudowane i dynamiczne,
- niektóre postacie są słabo nakreślone,
- nieznany jest główny cel głównego bohatera, a wraz z tym - o czym opowiada ten serial.

PEWNE ZALETY:
- post-apokaliptyczny świat przedstawiony w nowej, oryginalnej formie,
- dobry opis zewnętrzny oraz charakteru głównego bohatera,
- ciekawe, zróżnicowane dialogi.

To na tyle, jeśli chodzi o to. LINK => http://chomikuj.pl/TajemnicaCBA123/Dokumenty/Ksi*c4*85*c5*bcki, hasło brzmi: "demodders". Miłego czytania i proszę o nie przywłaszczanie sobie mojego dzieła.

P.S Nic nie szkodzi, że na Chomiku to jest - jest to ledwie paręnaście KB, to jeszcze da się ściągnąć za free ;)

Evgarr:

--- Cytat: Master_Of_Secrets w 2016-05-29, 14:54 ---PEWNE WADY:
- słabe opisy świata przedstawionego, zbyt mała ilość szczegółów,
- fatalne opisy walk, powinny być bardziej rozbudowane i dynamiczne,
- niektóre postacie są słabo nakreślone,
- nieznany jest główny cel głównego bohatera, a wraz z tym - o czym opowiada ten serial.

--- Koniec cytatu ---
Czyli że sam Autor nie wie, dokąd dąży fabuła? Ja bym się nie przyznawał nawet xD Fragment jest na tyle krótki, że trudno mówić o postaciach, czy są dobrze nakreślone, czy nie, bo może to ulec zmianie.

Opisami walk się nie przejmuj. Bardziej pomartw się wstępem i powtórzeniami.
Opis świata przedstawionego nie musi być taki jak u Tolkiena. Tołstoj/Jane Austen bardzo powściągliwie opisują,  a mimo to nikt się nie czepia. W tej kwestii powinieneś kierować się zasadą: co jest potrzebne, co popycha akcję, a co ją spowalnia, jest zbędne.

Master_Of_Secrets:
Tzn. jeśli chodzi o ostatnią wadę, to chodzi o to, że po raptem dwóch czy trzech czytelnik może nie do końca zrozumieć, jak to się będzie dalej toczyć. A tego się obawiam - fali uwag mających jednoznaczne pytanie: "O czym to jest?". Sam wiem, dokąd zmierza cała fabuła, bez przesady ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej