pliki dźwiękowe - W2 i W3 9003 7

O temacie

Autor Luxis235

Zaczęty 3.03.2016 roku

Wyświetleń 9003

Odpowiedzi 7

Luxis235

Luxis235

Użytkownicy
posty2
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Witam wszystkich. Niedawno udało mi się dobrać do plików dźwiękowych za pomocą programu Ravioli Game Tools, którego pobrałem stąd: http://www.scampers.org/steve/sms/other.htm

Na początku jestem wielce uradowany, że udało mi się dotrzeć do tych plików. Przesłuchiwałem każdy po kolei i stwierdziłem, że pliku, gdzie umieszczone zostały teksty z Wiedźmina 2 brakuje dosyć sporej ilości tekstów - brak tekstów z wątku sukkuba, rozmowy Letho w Loc Muinne, czy zadania "Na kacu". W wiedźminie 3 jest jeszcze gorzej, bo tam nie ma już naprawdę ogromnej ilości tekstów - tak samo z dodatkiem Serca z Kamienia, gdzie pokazuje mi 92 pliki dźwiękowe. Więc moje pytanie brzmi: Czy normalnie mi pokazuje ilość tekstów czy nie? A jeżeli tak, to gdzie są umieszczone pozostałe teksty? I ostatnie - może zna ktoś jakiś inny sposób na dekompresję plików .W2SPEECH i .W3SPEECH ? Byłbym wdzięczny za okazaną pomoc.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobre pytanie. Ogólnie cały sysyem ułożenia dialogów w2 i w3 jest chory. Najbardziej nielogiczne jest dla mnie to, że pliki W OGÓLE nie są zgrupowane pod względem głosów danego aktora dubbingowego. Każdy aktor jest rzucony 'pojedynczo', i zwykle trzeba przesłuchać 40 plików audio żeby znaleźć 2 głosy wypowiedzi tego samego aktora (bo jedna jest na miejscu 1, a kolejna 40).
Przydałby się jakiś dekoder do rozszyfrowania tego chorego klucza. Na jakiej zasadzie to zostało w ogóle zgrupowane w folderze jeśli nie nazw plików? W wiedźminie 1 np. było to zorganizowane świetnie, bo podział na aktorów był właścnie po nazwach. 'mrchnt_' - mieszkaniec, 'grlt_' - geralt, "abgl_" - abigail itd.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Zdajesz sobie sprawę z tego, że wewnętrznie to pewnie było sensownie zorganizowane w wewnętrznych plikach scen dialogowych skąd pojedyncze linie dialogowe były podlinkowane do zasobów? Redzi nie pracowali bezpośrednio w tym bałaganie, tylko mieli do tego wewnętrzne narzędzia.

Co do brakujących plików... zawsze jest ryzyko, że jakiś ichniejszy format jest wrapperem i ma załączone w środku te dźwięki. Ale musiałbyś być pewny, tego że nigdzie indziej ich nie ma.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam tego doskonałą świadomość @Fartuess
Zastanawiam się tylko jak z poziomu amatora-grzebiącego w plikach mógłbym to doprowadzić do stanu ogarnięcia takiego jak mieli Redzi. Czy w REDkit'cie jest jakaś specjalna zakładka do zarządzania kwestiami i dubbingiem? W oficjalnym poraniku nie znalazłem NIC na ten temat (poza ewentualnym dodawaniem własnego, nagranego)

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Dunno. Nie miałem możliwości skołowana dubbingu, to nawet się za tym nie rozglądałem, ale podejrzewałbym jakieś powiązanie z bazą danych redstrings. Może nazwy plików dubbingowych to Id'ki w tej bazie. A Id'ki można podglądać z kolei w edytorze dialogów.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

pliki dźwiękowe - W2 i W3
#5 2016-03-17, 11:03(Ostatnia zmiana: 2016-03-17, 14:42)
@Luxis235
W wypadku W2 wystarczy właściwie instalacja RedKit, wtedy wszystkie dialogi wypakują się do plików .mp4 w folderze z grą. Tak jak mówi fart, może jest odpowiednia zakładka w Redkicie do zarządzania tym. Wpierw zainstaluj narzędzia i zobacz czy przypadkiem nie znalazły się te brakujące kwestie do sukkuba. W katalogowaniu tego wszystkiego możemy połączyć siły

Luxis235

Luxis235

Użytkownicy
posty2
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Bardzo chętnie bym spróbował, ale mam problem z pobraniem RedKita. Wszystkie patche do wiedźmina i potrzebne do instalacji RedKita ściągnąłem a samego RedKita ściągnąć nie mogę, bo jest napisane, że muszę być zalogowany (chociaż zalogowany jestem). Szukałem jakiegoś alternatywnego linku, ale wszystkie prowadzą do strony CDP. Mógłby ktoś podratować?

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Widzę, że redzi skasowali to w ogóle z serwera..
Znalazłem inny link, ale bonusowo niestety na bank dorzucony jest jakiś syf-trojan do przeglądarek, bo to menadżer pobierania. Może się myle, bo ściągnij.pl było kiedyś cholernie porządnym serwisem. Sam boje się sprawdzić w każdym razie :P : http://www.sciagnij.pl/programy/pobierz/REDKit+Wied%C5%BAmin+2/312190

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry