Mam problem z pewnym procesem/aplikacją. Wygląda to tak:
Usunąłem ten program już z komputera, wyczyściłem logi, ale pozostało jeszcze to po nim. W czym to przeszkadza? Otóż nie mogę ustawić w Chrome nowej karty jako startowej, dwa, samo istnienie tego syfu w moim systemie mnie denerwuje. Znalazłem pewien poradnik, zamieszczę jego treść:
Spoiler
1. Zamykamy przeglądarkę.
2. Wchodzimy w Komputer > Dysk (C:) > w Plikach Programów (x86) lub Program Files (nie pamiętam w którym się to cholerstwo zagnieździło).
3. Szukamy folderu SupTab i próbujemy go usunąć. Oczywiście się nie da, bo trzeba najpierw zamknąć procesy uruchomione przez program siedzący w tym folderze. Ale tak czy siak klikamy "Usuń". Pokazuje się okienko "Czy na pewno chcesz przenieść ten folder do Kosza?" Na razie nie robimy z tym nic więcej. Czeka ono na swój czas i wasz refleks Dodany obrazek
4. Z paska pulpitu uruchamiamy Menedżera Zadań.
5. Wyszukujemy procesy:
- HpUI.exe
- Ie Plugin Service
- Loader32.exe
- Loader64.exe
- oraz wszystkie działające procesy waszych przeglądarek (mimo ich wcześniejszego zamknięcia).
6. Zamykamy je lub zamykamy ich drzewo procesów. A przynajmniej próbujemy to zrobić. Jak wspomniałem wcześniej dosyć szybko się one odradzają (na filmiku dały się zamknąć bez problemu). Największe problemy miałem zdaje się z HpUI.exe, trzeba tutaj trochę potestować w której kolejności je zamykać. Gdy uda wam się zamknąć je wszystkie macie 1 lub 2 sek. zanim się ODTWORZĄ.
7. I tu przychodzi nam z pomocą otwarte wcześniej okno z pytaniem o usunięcie SupTab (dobrze, żeby było gdzieś pod ręką). Szybciutko potwierdzamy jego usunięcie przez naciśnięcie "Tak".
Uff i już prawie po kłopocie.
8. Zaczynamy porządki. Usuwamy z kosza wykasowany folder SupTab.
9. Prawym klawiszem myszki klikamy na skrót waszej przeglądarki. Otwiera się okno "Właściwości: Mozilla Firefox" a w niej zakładka Skrót.
10. W elemencie docelowym ma zostać "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox" i nic więcej, dlatego musimy usunąć "nadpisany" przez malware odnośnik. Zamykamy Właściwości klikając "Zastosuj".
11. Uruchamiamy przeglądarkę. W Firefoksie wchodzimy w Narzędzia > Opcje > Ogólne i klikamy "Przywróć domyślną" (chodzi o wykasowanie strony startowej umieszczonej tam przez malware). Potwierdzamy "OK" i zamykamy przeglądarkę. Po jej ponownym uruchomieniu, otworzy się już Strona startowa Firefoxa.
Staram się robić to jak w tym poradniku, ale mimo że te procesy wyłączę to i tak nie mogę usunąć tego folderu "SupTab", robię to chyba z odpowiednią szybkością bo procesów nie ma w momencie kiedy usuwam folder. Dodam, że naprawdę szybko się odradzają. Jakiś "informatyk" coś tego?