Gry planszowe 8142 22

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 3.11.2014 roku

Wyświetleń 8142

Odpowiedzi 22

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Siema,
Chciałem pogadać z Wami o grach planszowych, zarówno w kontekście grania, jak i nawet tworzenia ich. Z tego drugiego powodu temat można by nawet wrzucić do Developingu, ale z powodu pierwszego wrzucam go do Offtopa.

To jak - w co graliście lub grywacie? A może interesował się ktoś grami planszowymi od kuchni?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No to wiadomo szachy, chińczyk, eurobiznes. Ale co cię konkretnie interesuje? Strategia gry, jej losowość?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Interesuje mnie proces tworzenia gier od kuchni, czyli wszystko, począwszy od projektowania mechaniki, przez tworzenie prototypów, grafiki, druk, testowanie i wydawanie. Gry planszowe to wbrew pozorom spory biznes - najwięksi polscy wydawcy mają budżety firmowe rzędu dziesiątek milionów złotych, a zagraniczne - pewnie jeszcze większe. Proces tworzenia planszówki różni się jednak znacząco od tworzenia gier komputerowych, bo wszystkie jej elementy, takie jak fabuła, grafika czy klimat schodzą na dalszy plan, jeśli nie ma na początku doskonałej, grywalnej mechaniki.

Ostatnio miałem przyjemność grać w Staufer Dynasty - jeśli ktoś miał niewielki styk z grami niech sobie popatrzy, bo mechanika tej gry jest po prostu oszałamiająca. Nowoczesne, zaawansowane gry to już nie rzucanie kostką i chodzenie o kilka pól do przodu, jest wiele innych rozwiązań.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten

Gry planszowe
Co planujesz zbić na tym miliony ? :D
To mówisz ,że wiele sie pozmieniało od czasów "chińczyka" ciekawe... chyba ogranę sobie tą gierkę co podałeś.
Tak w ogóle skąd masz informację o budżecie danej firmy (można to gdzieś na necie znaleźć?)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wszystko można znaleźć. Trefl ma kapitał 25 mln złotych, Granna podaje na swojej stronie zaledwie 150 000 złotych, ale ostatnio przeprowadzili projekt wart 4,8 mln, z czego 2 mln dostali w ramach unijnego dofinansowania... To są spore pieniądze. W Polsce funkcjonuje też parę mniejszych wydawnictw, np. Galakta ma kapitał warty 1,5 mln zł.

Gier planszowych na Polskim rynku są setki, jeśli nie tysiące. Gry dla graczy zaawansowanych stają się coraz popularniejsze i rzadko kiedy ich mechanika przypomina RPG z rzucaniem kostką. Proponuję przyjrzeć się grze Kolejka, która została stworzona na zamówienie Instytutu Pamięci Narodowej i dostała tytuł Gry Roku 2012. Jej mechanika jest po prostu fantastyczna i nieźle można się przy niej ubawić ze znajomymi.

Mark Twain

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten

Gry planszowe
No tak ale do takich interesów to trzeba mieć wyniki sprzedaży,  jak sam napisałeś te gry są dla "zaawansowanych graczy" i mało kto o nich wie.
Budżet też o niczym nie świadczy (z tego co pamiętam to on składa się również z kapitału obcego czyli kredytów ).
PS:Gipsowe rzeźby z drukarki 3D to dobry interes.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
SuperFarmer jest jedną z moich ulubionych gier planszowych :D

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Bardzo bardzo polecam Avalon, rozwiniecie gry Resistance. Prawie zawsze w to gramy jak chodzimy do klubu z planszówkami.
Also standardowy zestaw taki jak Munchkin, Sabotażysta, Jungle Speed, Carcassone, Dixit. Jak ktoś chce zacząć z next-genami wśród gier planszowych to któreś z tych, mechnika łatwa do ogarnięcia i zabawa przednia. Do Sabotażysty i Avalona polecam grupkę dobrych znajomych, bo gra polega głównie na rozmowie.

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No tak ale do takich interesów to trzeba mieć wyniki sprzedaży,  jak sam napisałeś te gry są dla "zaawansowanych graczy" i mało kto o nich wie.
Poprzez "zaawansowanych graczy" miałem na myśli młodzież i ludzi dorosłych, a nie gry dla dzieci, polegające na rzucie kostką i przesuwaniu pionków o trzy pola wprzód (nie mówię tu oczywiście o Chińczyku, bo to gra w samej swojej idei doskonała - polecam). Takich "zaawansowanych" gier jest tysiące i sprzedają się w tysiącach egzemplarzy. To nie jest tak, że "mało kto o nich wie". Wcale nie trzeba być kucem, żeby w nie grać.
SuperFarmer jest jedną z moich ulubionych gier planszowych :D
Farmer to polska produkcja i pod względem mechaniki faktycznie jest super. Oryginał nie jest planszowy i tylko Granna spierdoliła to parę lat temu, "ulepszając" Farmera o planszę opartą na hexach. Potem się zreflektowali i wydali grę z tą nową grafiką, ale planszę usunęli, i wrócił najważniejszy element całej gry, czyli świnie. Bez świń nie było żadnej grywalności.
Bardzo bardzo polecam Avalon, rozwiniecie gry Resistance. Prawie zawsze w to gramy jak chodzimy do klubu z planszówkami.
Also standardowy zestaw taki jak Munchkin, Sabotażysta, Jungle Speed, Carcassone, Dixit. Jak ktoś chce zacząć z next-genami wśród gier planszowych to któreś z tych, mechnika łatwa do ogarnięcia i zabawa przednia. Do Sabotażysty i Avalona polecam grupkę dobrych znajomych, bo gra polega głównie na rozmowie.
Ty przypadkiem nie mieszkasz w Krakowie albo w Wadowicach? Gdzie chodzisz grać?

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Super. Możemy się tam zgadać. Kiedy się tam wybierasz?

BTW. grałem dzisiaj z Mejbikiem w Neuroshimę, ale jakoś mi to nie przypadło do gustu.

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Gry planszowe
#11 2014-11-05, 09:23(Ostatnia zmiana: 2014-11-05, 10:01)
w ten weekend oprócz 9 i 11, o ile nie jedziesz do łukowa. tylko nie wiem czy ktoś oprócz nas by był. tak to mam czas tylko w piątki, w poniedziałki i czwartki od 21, a w środy i wtorki od 22. Taki kuhwa byznesmen ze mnie.

czwartek 13 listopada na 21 z hakiem może być?

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W ten weekend raczej mnie nie ma. Później spoko. A Strych? Byłeś tam kiedyś? Wybieram się chyba jutro.

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Strychu nie kojarzę. Obczaję sobie

makin' bacon

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
BTW. grałem dzisiaj z Mejbikiem w Neuroshimę, ale jakoś mi to nie przypadło do gustu.
Ty kurwo, czlowiek tu z dobrym sercem, z uczuciem wyciaga swoja ostatnia, biedna, poszarpana planszowke a ten obrzuca blotem na publicznym forum.

Poza tym pieprzysz tak bo przegrales.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Gry planszowe
#16 2014-11-05, 19:00(Ostatnia zmiana: 2014-11-05, 19:12)
W ten weekend raczej mnie nie ma. Później spoko. A Strych? Byłeś tam kiedyś? Wybieram się chyba jutro.
Jutro jesteś w Krakowie? Pytam się, bo jutro jestem przejazdem, ale mógłbym się spotkać w Galerii Krakowskiej na godzinkę. :D Tak wieczorem 18-19.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Farmer to polska produkcja i pod względem mechaniki faktycznie jest super. Oryginał nie jest planszowy i tylko Granna spierdoliła to parę lat temu, "ulepszając" Farmera o planszę opartą na hexach. Potem się zreflektowali i wydali grę z tą nową grafiką, ale planszę usunęli, i wrócił najważniejszy element całej gry, czyli świnie. Bez świń nie było żadnej grywalności.
Ja mówię o tym normalnym Farmerze, nie widziałem nic na planszę  o_0
Normalnie króliki, świnie, baranki, krowy i konie ^^ plus obrona zwierzaków

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jutro jesteś w Krakowie? Pytam się, bo jutro jestem przejazdem, ale mógłbym się spotkać w Galerii Krakowskiej na godzinkę. :D Tak wieczorem 18-19.
Planowałem jutro o tej porze być we wspomnianym "Strychu". A dokąd zmierzasz? Do rodzinki na łikent?

Ruffin no i bardzo dobrze. Twórców wersji z planszą powinno się powiesić za jaja.

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Planowałem jutro o tej porze być we wspomnianym "Strychu". A dokąd zmierzasz? Do rodzinki na łikent?
W sumie na odwrót. Jadę do Wrocławia na dzień i wracam tego samego dnia. :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry