Witaj, miło Cię poznać
Nie mam zielonego pojęcia czy temat jeszcze aktualny, ale sądzę, że opinia innych zawsze w modzie ;) Zaznaczę, że udało mi się odtworzyć tylko soundtrack z Wyspy Uriziela (niestety pozostałe się nie otwierają). Może najpierw się przedstawię, gdyż również piszę tutaj pierwszy raz
Powiem tyle, że jestem ogromnym fanem Gothica i ogarniam wszystko co z nim związane (spacer, skrypty, itd.). Skończyłem Liceum Ogólnokształcące - profil human (tak nie miałem co z życiem robić ). To co pewnie dla Ciebie jest ważne to fakt, że studiuję muzykę, więc moja opinia nie będzie wyssana z palca
Gram na fortepianie (no już sporo lat), gitara akustyczna, elektryczna, bębny afrykańskie, flet, dzwonki itp.
"ten ma być do przybycia Bezimiennego na wyspę Uriziela, do jaskini, w której gracz znajduje się na początku. Chciałem zachować klimat tajemnicy, ale też, żeby pasował do walki z czarnym magiem. Przyznaję, że jest to ten gorszy soundtrack, strasznie prosty.
Co do owego utworku. Powiem tyle, że proste nie oznacza gorsze. Tajemniczy jest, owszem... lecz na początku od razu w ucho uderzyły te piskliwe wręcz tony (aż przyciszyłem i to porządnie). Zachowany takt, rytm - okej, super. Melodia, a raczej dźwięk - monotonny (w pozytywnym słowa tego znaczeniu) - wg mnie taki powinien być, tajemniczy, monotonny, zamulający, usypiający itd. Fajnie, że to zachowałeś. Nie ma tutaj żadnych wariacji itp. BRAWA! Klimatycznie oczywiście, że się wpasuje
Jest krótki to trzeba przyznać, ale w tym przypadku to nie ma znaczenia (rytm jest jednostajny, tak samo muzyka). Przy następnych utworach zwróć uwagę na balans mocy dźwięku, uderzenia... na długość każdego tonu, basu itd. - to bardzo pomaga przy kreowaniu nastroju, a także nada dynamiki utworowi
Bardzo żałuję, że nie można odtworzyć dwóch pozostałych melodii, ale jeśli będzie to możliwe to chętnie posłucham
Pozdrawiam Ver.