Mroczne Tajemnice Reworked - soundtrack do oceny 2947 1

O temacie

Autor Khvaser

Zaczęty 31.10.2014 roku

Wyświetleń 2947

Odpowiedzi 1

Khvaser

Khvaser

Użytkownicy
posty1
ProfesjaKompozytor
  • Użytkownicy
Witam,
jako że piszę na tym forum po raz pierwszy, chciałbym się przedstawić - jestem Khvaser; kiedyś reżyser machinimy, aktualnie zajmuję się muzyką Dark Ambient.
Piszę tu, ponieważ Ward polecił mi tutaj szukać opinii na temat utworów, jakie robię do najnowszej wersji Mrocznych Tajemnic. Jestem jeszcze początkujący.
Mod ma klimat, więc postanowiłem zgłosić się do Warda z wykonaniem kilku darkambientowych ścieżek do mroczniejszych lokacji z moda.
Wykonałem do tej pory trzy utwory. Wrzucam je na profil soundcloud mojego projektu muzycznego skupionego na takich właśnie klimatach.
https://soundcloud.com/somberdawn/01-grobowiec-paladynow-mroczne-tajemnice-mod-soundtrack - pierwszy i prawdopodobnie najlepszy z moich utworów.
http://www.tunescoop.com/play/333132313437/02-wyspa-uriziela-wita-mp3 - ten ma być do przybycia Bezimiennego na wyspę Uriziela, do jaskini, w której gracz znajduje się na początku. Chciałem zachować klimat tajemnicy, ale też, żeby pasował do walki z czarnym magiem. Przyznaję, że jest to ten gorszy soundtrack, strasznie prosty.
https://soundcloud.com/somberdawn/pradawni-gothic-mroczne-tajemnice-reworked-mod-soundtrack - ten zrobiłem do siedziby pradawnych i sądzę, że jest trochę zbyt mroczny jak na tę lokację.

Zakładam ten temat, aby poznać opinie, krytyczne i merytoryczne. Nadmieniam, że Dark Ambient to gatunek skupiony na kreowaniu klimatu poprzez mroczne odgłosy. Nie ma tu melodii (choć i tak bywa). Utwory nie są wyraziste, postaram się jednak to zmienić w przyszłości, komponując pozostałe. To moja uwaga.
Z góry dziękuję za krytykę.

Ver

Ver

Użytkownicy
Mistrz :D
posty8
Propsy2
ProfesjaKompozytor
  • Użytkownicy
  • Mistrz :D
Witaj, miło Cię poznać :D Nie mam zielonego pojęcia czy temat jeszcze aktualny, ale sądzę, że opinia innych zawsze w modzie ;) Zaznaczę, że udało mi się odtworzyć tylko soundtrack z Wyspy Uriziela (niestety pozostałe się nie otwierają). Może najpierw się przedstawię, gdyż również piszę tutaj pierwszy raz :D Powiem tyle, że jestem ogromnym fanem Gothica i ogarniam wszystko co z nim związane (spacer, skrypty, itd.). Skończyłem Liceum Ogólnokształcące - profil human (tak nie miałem co z życiem robić ). To co pewnie dla Ciebie jest ważne to fakt, że studiuję muzykę, więc moja opinia nie będzie wyssana z palca :D Gram na fortepianie (no już sporo lat), gitara akustyczna, elektryczna, bębny afrykańskie, flet, dzwonki itp.

"ten ma być do przybycia Bezimiennego na wyspę Uriziela, do jaskini, w której gracz znajduje się na początku. Chciałem zachować klimat tajemnicy, ale też, żeby pasował do walki z czarnym magiem. Przyznaję, że jest to ten gorszy soundtrack, strasznie prosty.
Co do owego utworku. Powiem tyle, że proste nie oznacza gorsze. Tajemniczy jest, owszem... lecz na początku od razu w ucho uderzyły te piskliwe wręcz tony (aż przyciszyłem i to porządnie). Zachowany takt, rytm - okej, super. Melodia, a raczej dźwięk - monotonny (w pozytywnym słowa tego znaczeniu) - wg mnie taki powinien być, tajemniczy, monotonny, zamulający, usypiający itd. Fajnie, że to zachowałeś. Nie ma tutaj żadnych wariacji itp. BRAWA! Klimatycznie oczywiście, że się wpasuje :D Jest krótki to trzeba przyznać, ale w tym przypadku to nie ma znaczenia (rytm jest jednostajny, tak samo muzyka). Przy następnych utworach zwróć uwagę na balans mocy dźwięku, uderzenia... na długość każdego tonu, basu itd. - to bardzo pomaga przy kreowaniu nastroju, a także nada dynamiki utworowi :)

Bardzo żałuję, że nie można odtworzyć dwóch pozostałych melodii, ale jeśli będzie to możliwe to chętnie posłucham :D Pozdrawiam Ver.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry