VN 3491 9

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 14.10.2014 roku

Wyświetleń 3491

Odpowiedzi 9

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Temat kategorycznie nie-dla-większości-forum.

Polecacie jakieś VN?
Najlepiej coś z podobnym layoutem historii jak w Katawa Shoujo chociaż niekoniecznie ta tematyka, acz pomijając pewne aspekty postaci, może być.

Raczej mało mnie interesuje coś pokroju Corpse Party (ale komicznie interesuje mnie ta tematyka najbardziej), gdzie mamy połączenie VN z czymś co chyba chciało być grą na GBA.

Z polskiego na nasze, szukam VN w której będę mógł wybierać decydujące kwestie za bohatera, jednak w innym wypadku mam do czynienia ze zwykłą "książką". Najchętniej jakiś horror czy inny coś psychologicznego, acz dobrym romansem nie pogardzę.

EDIT: Paser, nie polecaj żadnych galge.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Aztek ci na pewno coś poleci. :)

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
EDIT: Paser, nie polecaj żadnych galge.
Ty po prostu nie rozumiesz tych gier, przecież to jest słodziaszne  :D

Polecił bym ci Rewrite, ale będziesz się pewnie czegoś czepiać.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Słyszałem też o White Album 2 jako VN :ok:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

VN
#4 2014-10-14, 10:32(Ostatnia zmiana: 2014-10-14, 10:37)
Saya No Uta, dobry psychologiczny romans-horror.
Przyjemnie się czyta, nie jest za długie i ma świetny OST.
https://www.youtube.com/watch?v=0o0y-MNqdQU

Bardzo na plus jest tu klimat przytłaczający czytelnika - ciągle ma się uczucie szczucia, klaustrofobii.
Więcej możesz przeczytać o tym tu: http://www.lastfm.pl/user/DzikiBen/journal/2013/04/10/5sou0p_saya_no_uta_-_turpistyczne_love_story

Ofc ja nie czytałem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
999, danganronpa, umineko. Każda z powyższych posiada podobny do corpse party setting - czyli "zamknij ludzi w pudełku i każ im się zabijać", przy czym są świetnymi zagadkami (poza danganronpą, tam zagadka nie jest najlepsza) i genialną atmosferę/poczucie paranoi i braku zaufania.

Ze zwyczajnych vnek fate/tsukihime, acz nie są tak fajne jak fabularne gry logiczne typu 999, phoenixy, hotel duski czy ghost tricki.

Mógłbym tu pisać i pisać o epickości 999, ale siedzę na komci i ogólnie jestem słaby w pisaniu więc poczytaj sobie o tym sam. warto, gra jest 10/10.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Saya No Uta, dobry psychologiczny romans-horror.
Ile jeszcze razy mam Ci przyznać rację? Tak, Saya no Uta to piękne lovestory.

Umineko i danganronpa oglądałem w wersji anime, możliwe że się skuszę, ale na razie 999 chyba przykuje moją uwagę.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Umineko w wersji anime nie zawierało połowy historii i całego wytłumaczenia. 
Ale detal, 999 niszczy system i z pewnością lepiej pograć w to niż w jakieś tam umineko.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Umineko w wersji anime nie zawierało połowy historii i całego wytłumaczenia. 
To ten moment, w którym mówisz, że ma mimo wszystko lepszą kreskę :lol:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

VN
#9 2014-10-14, 11:20(Ostatnia zmiana: 2014-10-14, 11:46)
wszystko ma lepszą kreskę :F
A nie, higurashi
https://warosu.org/data/jp/img/0122/42/1404961652722.jpg

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry