Widzę że ludzie wam się wpierdalają do fabuły, to może i ja rzucę propozycją, ale odnośnie optymalizacji.
Zaniechajcie zmiany statystyk potworów. Wychodząc z obozu w pierwszej części szybko napotkałem zombie i szkielety, moim pierwszym odruchem na poziomie szóstym była ucieczka, w oryginale zadawałbym im bardzo małe obrażenia, podczas gdy przeciwnicy szybko by mnie załatwili. Jednak wkrótce gdy wróciłem do obozu i wykonałem zadanie dzięki któremu Diego ze mną poszedł do piratów, okazało się że co prawda te potwory nadal mają mnie na jedno lub dwa uderzenia, ale i ja mam je na niewiele więcej, więc walka była dość prosta. Z kolei ścierwojady nawet w małej grupie stanowiły problem i musiałem polegać głównie na Diego by je sprzątnął, samemu po prostu robiąc uniki. Generalnie nie twierdzę że modyfikacja była trudna, jednak w niektórych sytuacjach nie uwzględniliście możliwości że ktoś może próbować iść bez np. Diega oraz zmieniając statystki potworów utrudniliście graczom oszacowanie własnych sił.