pfx jako elementy itemów, vobów, npc 3313 10

O temacie

Autor pawbuj

Zaczęty 27.04.2014 roku

Wyświetleń 3313

Odpowiedzi 10

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
chciałbym, aby ktoś pomógł mi przedstawić implementację pfx do gry elementy itemów, vobów, npc.

np.
-strzelamy z kuszy ( przy wystrzale z lufy unosi się dym lub ogień).

- pali się dach ;

- przy otwarciu skrzyni unosi się dym z niej lub ogień.

od czego zacząć?

gothic1210
  • Gość
Jeżeli chodzi o podpalenie dachu to można zrobić tak jak Budzis mówił item który ma w visual fire.pfx i go inesertować na waypointach przy użyciu Wld)insertItem.

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
 a np. dym czy iskry przy lufie podczas strzału?

czy dymiący się npc?

gothic1210
  • Gość
O dymiącego NPC pytałem tu: http://themodders.org/index.php?topic=21700.msg1129725#msg1129725
Ostatecznie nie chciało mi się nad tym główkować, bo nie było mi to pilnie potrzebne. Chciałem na Nyrasa nałożyć jakiś efekt, żeby bardziej wyglądał jak opętany, ale po co to komu w  13-letniej grze xD

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
chciałbym, aby ktoś pomógł mi przedstawić implementację pfx do gry elementy itemów, vobów, npc.

np.
-strzelamy z kuszy ( przy wystrzale z lufy unosi się dym lub ogień).

- pali się dach ;

- przy otwarciu skrzyni unosi się dym z niej lub ogień.

od czego zacząć?
1. Musisz w mds'ie, w odpowiednim miejscu wywolac pfx dymu. Zamiast kosci np. rak to wpisz zs_crossbow.
2. Tak jak mowil outlander lub wstaw tam spacerem na stale pfx.
3. Do skrzyni ustaw triggertarget, potem zrob wp w srodku skrzyni. I w triggertarget stworz przedmiot na tym wp, ktory bedzie mial pfx( to samo co 1 post outlanda )

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Chicken, co do pkt. 3 , czyli np. przy otwieraniu skrzyni, funkcja ust. w triggertarget odpala się?

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Chyba of razu przy interakcji.

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Chyba of razu przy interakcji.
przy Skrzyni pod triggertarget sa jeszcze: condition func i onstate func. zmierzam przetestować , która za co odpowiada.
zaczynając od trigger target wpisałem nazwę funkcji a1, kolejno a2 i a3. nie wiem czy jest to właściwe.  nie wiem też gdzie umieścic w skryptach definicję każdej z funkcji

chyba funkcje działają, ale teraz w ogóle nie mogę przyklęknąć przy tej skrzyni. podejrzewam, że przez onstate func.

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio

chicken
RaveN Studio

pfx jako elementy itemów, vobów, npc
#8 2014-04-28, 21:33(Ostatnia zmiana: 2014-04-28, 21:41)
Nie pomyślałem o tym, ale wpisując samo OnStateFunc powinno wystarczy (bez triggerTarget). Wpisz w to powiedzmy DymAbit i zrób taki skrypt:
func void DymAbit_s1()
{
// Tu stwórz przedmiot
};
To podobnie do monologu, ale bez gadania. U mnie z myśleniem to ciężko czasami :F.
ConditionFunc nigdy nie używałem i jestem ciekaw jakie to ma zastosowanie.

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
ok, działa przy otwieraniu skrzyni.

condition func musi być pewnie do funkcji odnoszącej się do określenia zmiennej int.

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
mam problem co do funkcji uruchamianej przez "onstate". przy kołowrotach. kiedy przekręcam w stronę tzw.powrotna funkcja si nie uruchamia.

działa tylko przy ruchu w jedną stronę. dla gracza to nie problem, ale dla npc z rutynami już tak.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry