[G2] L'HIVER Edition 578553 881

Ankieta

Czy chcielibyście aby spolszczenie moda zawierało także nowe tło okna statystyk i dziennika, menu oraz czcionkę?

Tak
14 (63.6%)
Nie
8 (36.4%)

Głosów w sumie: 22

O temacie

Autor bgb

Zaczęty 29.03.2014 roku

Wyświetleń 578553

Odpowiedzi 881

gothic1210
  • Gość
Przestańcie szukać winy w sprzęcie, bo to nic nie da. 

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

Gothic II - L'HIVER Edition
#421 2014-07-06, 23:24(Ostatnia zmiana: 2014-07-06, 23:30)
Tak, jeśli inne gry działają bez zawieszek to sprzęt na pewno nie jest tutaj winny. Spróbuj jeszcze powiększyć cache dla tekstur w tym pliku .ini... A nuż to coś da.

Tizgar - silnik silnikiem, ale jeśli u innych z gorszym sprzętem zawieszek nie ma, to problem musi leżeć jeszcze w jakimś miejscu.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Chyba raczej już ustaliliśmy ze winę ponosi silnik

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jeżeli chodzi ci o to, aby podmienić w pliku ini linijki które podesłałeś we wcześniejszym poście, to zrobiłem to i tekstury wariowały jeszcze bardziej, wydaje mi się, że miałem większe wartości niż te, które ty tam wrzuciłeś w cytat. Mam nadzieje, że znajdzie się jakiś technik-mechanik, który znajdzie sposób na zażegnanie problemu, bo chętnie był pograł w oczekiwaniu na ER, a z takim stanem rzeczy jaki jest na tę chwilę, może być ciężko wytrzymać ;D

Tizgar, jeśli winę ponosi silnik gry, który jak mniemam każdy egzemplarz ma taki sam, to jak to jest, że niektórym śmiga bez problemów, np Tobie czy bgb, a mi niestety dzieje się tak, a nie inaczej?

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podkopek te wartości, które wkleiłem są defaultowe - ze świeżej instalki gothica (obecnie nie gram w mody, ani gothica jako takiego). Podałem Ci je jedynie, byś sam je zmodyfikował. Dopisz po dwa zera na końcu...

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
hmm na starym pc tak musaiem czasem robić w returnie może pomoże

Ustaw 160/120
Textury i modele daj na 3/4 ewentualnie  na 1/2
Jak gra sie wczyta spokojnie poczeka j z 10 sec i otwórz equ i patrz jak spokojnie sie equ wczytuje i przewijaj je az wczyta się całe i potem spokojnie po kręć sie po okolicy i powinno już być ok, ja w ten sposób spokojnie dawałem czas grze na wczytanie textury itp

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Ludzie co wy macie za komputery? ja normalnie grałem na rozdzielczość 1680/1050/32 przy 200% widzenia oraz 150% zanikania obiektów, jak ktoś ma lagi, niech zmiejszy rozdzielczość.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

podkopek

#427 2014-07-06, 23:43(Ostatnia zmiana: 2014-07-07, 11:05)
mrdragothic, chyba nie czytałeś od początku, bo podałem parametry komputera oraz opisałem problem (jeśli przeczytałeś to po co to pytanie "Ludzie co wy macie za komputery?" oraz "jak ktoś ma lagi, niech zmiejszy rozdzielczość.")

bgb dopisałem te zera jak mi radziłeś i początkowo rzeczywiście tekstury migały dużo dużo rzadziej, po ok 20 minutach jednak, zaczęły migać mocniej, częściej a po następnej minutce znów zawiesiła się gra, tak jak wcześniej. Nie wiem czym może być spowodowane to, że jednym działa jak trzeba, a innym nie, szkoda, że trafiło na mnie :c Mimo to, nadal czekam, może komuś uda się rozwiązać problem.

Mam pytanie do osób, którym wszystko działa jak należy. Czy uruchamiacie grę w zgodności z win XP? Może to rozwiąże problem? Musiałbym zaczynać grę od początku, bo nie wczyta mi sawe'ów z gry uruchamianej normalnie, ale stabilność jest ważniejsza niż te 3-4h grania.

+ zna ktoś sposób na otworzenie skrzynki na najwyższym piętrze wieży xardasa?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
podkopek - mam znacznie gorszego kompa a gra chodzi mi dobrze, więc to nie wina sprzętu. Nie uruchamiam z żadnymi dodatkowymi ustawieniami, wszystko tak jak po instalacji.

Czy to miganie tekstur wygląda tak, jakby przez chwilę usunięto tekstury i pozostały same kolory? Czy to się dzieje przy wykonywaniu jakiś czynności, czy może samo z siebie?

Zacięcie się gry może też być spowodowane zbyt dużą ilością fps. Ustaw sobie limit na 75fps w gothic.ini.

Jeśli to nie zadziała możesz zawsze spróbować skorzystać z Gothic 2 System Pack. W niektórych przypadkach pomaga.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Problem rozwiązany :) Wystarczyło uruchomić grę w zgodności z win XP (SP2). Grałem ponad 2 godzinki i nic, 0 wywalania, crashowania, a nawet migania tekstur. Wszystko działa cud, malinka. bgb, jeśli możesz to dopisz to w pierwszym poście, żeby ewentualnie inni, którzy w przyszłości będą mieć takie problemy jak ja wiedzieli co należy zrobić.

Ze 2 czy 3 razy podczas zapisywania gry, wyskoczyło mi jakieś out of memory coś tam, coś tam, ale to raczej jest spowodowane czymś innym, poza tym to wgl nie przeszkadza, bo po kliknięciu "ok" nic złego się nie dzieje i można grać dalej.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Problem rozwiązany :) Wystarczyło uruchomić grę w zgodności z win XP (SP2). Grałem ponad 2 godzinki i nic, 0 wywalania, crashowania, a nawet migania tekstur. Wszystko działa cud, malinka. bgb, jeśli możesz to dopisz to w pierwszym poście, żeby ewentualnie inni, którzy w przyszłości będą mieć takie problemy jak ja wiedzieli co należy zrobić.
No ja zawsze gram w gothica na trybie zgodności, ale nie miałem pojęcia, że to rozwiązanie tego problemu O_O Dopiszę  :ok:

Ze 2 czy 3 razy podczas zapisywania gry, wyskoczyło mi jakieś out of memory coś tam, coś tam, ale to raczej jest spowodowane czymś innym, poza tym to wgl nie przeszkadza, bo po kliknięciu "ok" nic złego się nie dzieje i można grać dalej.
Może to przez te dopisane zera w pliku .ini?  :F

+ zna ktoś sposób na otworzenie skrzynki na najwyższym piętrze wieży xardasa?
Wydaje mi się, że klucz do niej jest w skrzyni na farmie sekoba, tej w której jest książka z dworem irdorath.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Na jakiej zasadzie, od kogo i kiedy można się nauczyć tego ulepszania pancerzy? Jakie przedmioty będą wymagane? (jakaś receputra?). Czy każdy pancerz da się ulepszyć i ile jest nowych zbroi? (Odkryłem 2; z przepisu od Bospera i od Cassii za kielichy).

+ Za podstawienie kwestii mówionej dla bezia gdy wybiera zbroję jako nagrodę od Cassii ;>

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ulepszania pancerzy się nie uczymy. Wystarczy podejść do kowadła z rozgrzanym prętem i jeśli mamy zbroje, którą można ulepszyć to powinna wyświetlić się odpowiednia opcja z podanymi składnikami. Co do zdobycia nowych zbroi popatrz tutaj: www.themodders.org/index.php?topic=21651.msg1135867#msg1135867
+warto się przejść do fortecy górskiej w GD.

A i radzę oszczędzać stalowe sztaby, bo za dużo to ich nie ma:P

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

podkopek

#433 2014-07-08, 11:36(Ostatnia zmiana: 2014-07-08, 11:52)
Jeżeli kamienne tabliczki wzmacniające naszą postać zostały usunięte, to czy zostało dodane coś innego, wymagającego języka budowniczych? Bo jak nie, to potrzebny on jest tylko do zadania głównego na poziomie wojowników. Czyli tracimy 15 PN aby popchnąć fabułę do przodu, a język kapłanów jest całkowicie bezużyteczny.

Down. Hmm, szkoda jednak, że nie wprowadzili nic nowego na miejsce tabliczek. Te piedestały dają po 100 exp o ile się nie mylę, a dużo jakoś też ich nie ma. Przynajmniej są za darmo :ok:

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

#434 2014-07-08, 11:39(Ostatnia zmiana: 2014-07-08, 11:46)
Tyle, że nauka języka budowniczych jest teraz darmowa:P Język kapłanów pozwala odczytać kamienne tablice na piedestałach w świątyniach budowniczych co daje expa, jeśli dobrze pamiętam.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Do czego potrzebny jest "Stary Klucz"? Chodzi mi o ten, który ma w ekwipunku Kruk jak go zabijemy. Ma podpis "Podobny do tych używanych w Starym Obozie".

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Do czego potrzebny jest "Stary Klucz"? Chodzi mi o ten, który ma w ekwipunku Kruk jak go zabijemy. Ma podpis "Podobny do tych używanych w Starym Obozie".
Zgaduję że otwiera jakieś drzwi w Starym Obozie.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zgadza się, a dokładniej to drzwi do lochów (naprzeciwko Brutusa).

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
To nie lochy :P To jest magazyn magnatow :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Gdzie jest Lord Hagen w III rozdziale? Chciałem zrobić zadanie z uwolnieniem Benneta, więc idę do ratusza, ale na miejscu Hagena stoi Ingmar. Nie ma też tego paladyna, który uczy run (Albrechta o ile dobrze pamiętam). Czy to jakiś bug czy oni gdzieś sobie poszli? Bez nich nie ruszę fabuły >< Patrzyłem w koszarach, obok Herolda, a Hagena ani widu ani słychu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry