Nie wiem jednak jak wy, ale ja przeglądając te zmiany miałem wrażenie, że twórca koniecznie próbował usunąć Gothica z Gothica. Khorinis zupełnie przerobione, w ogóle nie przypomina oryginału, zaś nowe domki wcale nie pasują do reszty miasta. Widzę tu Wiedźmina, Risena, od biedy nawet Arcanię, ale Gothica nie bardzo. Do tego nowe lokacje nie do końca mi pasują. Wiem, że to jeszcze wersja alpha, więc pominę pustki, ale dziwi mnie ich umiejscowienie.
Mi się generalnie zmiany w Khorinis podobają bardzo. Wiadomo, że nie wszystko jest perfekcyjnie zrobione, ale do budynków akurat nie mam większych zastrzeżeń. I chociaż z początku też mi się wydawały trochę oderwane od klimatu to jednak po dłuższej grze przyzwyczaiłem się do nich. Ewentualnie można by zmienić niektórym tekstury. Zachwyciły mnie za to bardzo zmiany takie jak kuźnia Harada czy poszerzone okolice w dolnym mieście. Fort na wzgórzu też jest niczego sobie. Niestety te lokacje nie są w pełni ukończone, niektóre budynki są zrobione tylko na zewnątrz i nie można do nich wchodzić. Niby to nic niezwykłego bo to w końcu wersja nieukończona, ale te problemy autora z utratą mesha stawiają pod znakiem zapytania wykończenie moda co mnie smuci. Jeśli chodzi natomiast o tereny poza samym miastem to uważam, że wyspa została pięknie poszerzona, np. las za farmą onara jest niezwykle klimatyczny. Jeśli miałbym się czegoś czepić to właśnie rzeczonej pustki w niektórych miejscach (np. na dodanym wybrzeżu), ale przypuszczam, że to także wynika z wersji beta moda. Niemniej, dostaliśmy tyle nowego terenu, że aż się prosi by tam porozstawiać jakieś oboziki i poszerzyć to wszystko jeszcze fabularnie, autor moda jednak zarzeka się że zmian tego typu nie chce wprowadzać... więc pozostaje czekać aż ktoś inny zainteresuje się zrobieniem tego... albo samemu się za to wziąć ;)
Przykładowo w Górniczej Dolinie ot tak zniknęła cała góra, a na jej miejscu pojawiła się dolina z drzewkami i wszystkim - wut? No i te roślinki w każdym miejscu, nawet tam gdzie nie trzeba. Ręce do nieba wzniosłem, gdy zobaczyłem przerobiony obszar wokół Starego Obozu(z obozem włącznie).
Tak, o ile zmiany Khorinis mi się podobały to co do GD uważam, że autor przegiął. Odwiedzając to miejsce trzeba się nastawić na coś całkiem odmiennego niż to do czego byliśmy przyzwyczajeni. Klimat został drastycznie zmieniony - czy jest teraz gorszy? To już każdemu zostawiam do osobistej oceny. Grając trzeba się jednak nastawić, że autor miał taką, a nie inną wizję GD. Jest tam teraz dużo zieleni i dużo traw. Cóż, jeśli ktoś zna GD na pamięć, to może być to ciekawa odmiana. Ja osobiście właśnie tak to potraktowałem - jako ciekawostkę niczym ten mod do G1 zmieniający kolonie w tereny pustynne. Tak "na co dzień" jednak to wybieram GD z Twojego moda Caesum;)
No i nie zapominajmy, że wbrew pozorom nie jest tak, że mod jedynym co wnosi do rozgrywki jest nowa szata graficzna. Pominę już zmiany takie jak dodanie nowych mieczy/zbroii/potionów, a napomnę raczej o całym balansie jako takim - jest teraz po prostu cholernie trudno:P
Za to plusik dla bgb za zrobienie polskiej wersji. 
Dzięki, muszę powiedzieć, że spolszczanie tego moda było ciekawym doświadczeniem no i w pewnym stopniu wyzwaniem - jako że nigdy wcześniej nie bawiłem się moddingiem. Nie zapominajmy jednak, że to była praca zespołowa - Gizmor również się przy tym spolszczeniu narobił i nie chciałbym żeby go pomijano:P
Tekstury w l'edition są strasznie brzydkie ogólnie
Musze się nie zgodzić. Większość tekstur jest naprawdę ładna - oczywiście jest parę niechlubnych wyjątków, na czele z paskudną teksturą morza w Khorinis, jednak generalnie jest bardzo ładnie.
Czy ktoś może wie czy twórcy nie przegięli z ilością tri w modelu świata? Twórca moda zezwala na używanie jego plików jeśli oznaczy się go jako autora, więc wyciągnąłem świat z moda oraz nowe modele, które nie podmieniają oryginałów by jak najbardziej ograniczyć ilość tri, ale ilość FPS'ów i tak była strasznie niska. Ewentualnie usunę jeszcze wszystkie modele z moda w tym świecie, a szczególnie trawę i zobaczę czy nadal tak będzie.
Masz na myśli fpsy w samej grze czy może w spacerze? Na pewno voby trawy są jedną z głównych przyczyn klatkowania przy słabszych komputerach.
Sorry ale nie chce mi się czytać cały temat wiec przychodzę z prostym pytaniem - Jest wiele bogów, czy można spokojnie zagrać ?
Dołożyliśmy starań by bugów nie było, jednak zawsze coś się może trafić - wtedy proszę o raport na forum. Niemniej grać można bez problemu:P