[G2] L'HIVER Edition 541819 881

Ankieta

Czy chcielibyście aby spolszczenie moda zawierało także nowe tło okna statystyk i dziennika, menu oraz czcionkę?

Tak
14 (63.6%)
Nie
8 (36.4%)

Głosów w sumie: 22

O temacie

Autor bgb

Zaczęty 29.03.2014 roku

Wyświetleń 541819

Odpowiedzi 881

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Czy ktoś może wie czy twórcy nie przegięli z ilością tri w modelu świata? Twórca moda zezwala na używanie jego plików jeśli oznaczy się go jako autora, więc wyciągnąłem świat z moda oraz nowe modele, które nie podmieniają oryginałów by jak najbardziej ograniczyć ilość tri, ale ilość FPS'ów i tak była strasznie niska. Ewentualnie usunę jeszcze wszystkie modele z moda w tym świecie, a szczególnie trawę i zobaczę czy nadal tak będzie. 

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Ja posiadam komputer dosyć średniej klasy i bezproblemowo mogę grać na widoczności ustawionej na F3. Na F4 w mieście się ścina, ale w sumie dałoby radę grać. Uważam że optymalizacja jest ok, może to jednak coś z Twoim komputerem?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ja posiadam komputer dosyć średniej klasy i bezproblemowo mogę grać na widoczności ustawionej na F3. Na F4 w mieście się ścina, ale w sumie dałoby radę grać. Uważam że optymalizacja jest ok, może to jednak coś z Twoim komputerem?

Jaki masz komp? Bo ja też mam średni komp i tnie jak cholera  :F

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Intel E5300
4 gb ddr2
radeon hd 4890 1gb

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič

Mark56
Moderator

Gothic II - L'HIVER Edition
#404 2014-07-02, 19:00(Ostatnia zmiana: 2014-07-02, 21:33)
Sorry ale nie chce mi się czytać cały temat wiec przychodzę z prostym pytaniem - Jest wiele bogów, czy można spokojnie zagrać ?
No i tez jeszcze taka prośbę mam. Czy ktoś dal by na jakiś hosting polskie pliki dźwiękowe ? (speech.vdf i inne bo ja mam tylko angielskie.  :) )
edit : juz nie trzeba.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

#405 2014-07-03, 10:40(Ostatnia zmiana: 2014-07-03, 19:43)
Nie wiem jednak jak wy, ale ja przeglądając te zmiany miałem wrażenie, że twórca koniecznie próbował usunąć Gothica z Gothica. Khorinis zupełnie przerobione, w ogóle nie przypomina oryginału, zaś nowe domki wcale nie pasują do reszty miasta. Widzę tu Wiedźmina, Risena, od biedy nawet Arcanię, ale Gothica nie bardzo. Do tego nowe lokacje nie do końca mi pasują. Wiem, że to jeszcze wersja alpha, więc pominę pustki, ale dziwi mnie ich umiejscowienie.
Mi się generalnie zmiany w Khorinis podobają bardzo. Wiadomo, że nie wszystko jest perfekcyjnie zrobione, ale do budynków akurat nie mam większych zastrzeżeń. I chociaż z początku też mi się wydawały trochę oderwane od klimatu to jednak po dłuższej grze przyzwyczaiłem się do nich. Ewentualnie można by zmienić niektórym tekstury. Zachwyciły mnie za to bardzo zmiany takie jak kuźnia Harada czy poszerzone okolice w dolnym mieście. Fort na wzgórzu też jest niczego sobie. Niestety te lokacje nie są w pełni ukończone, niektóre budynki są zrobione tylko na zewnątrz i nie można do nich wchodzić. Niby to nic niezwykłego bo to w końcu wersja nieukończona, ale te problemy autora z utratą mesha stawiają pod znakiem zapytania wykończenie moda co mnie smuci. Jeśli chodzi natomiast o tereny poza samym miastem to uważam, że wyspa została pięknie poszerzona, np. las za farmą onara jest niezwykle klimatyczny. Jeśli miałbym się czegoś czepić to właśnie rzeczonej pustki w niektórych miejscach (np. na dodanym wybrzeżu), ale przypuszczam, że to także wynika z wersji beta moda. Niemniej, dostaliśmy tyle nowego  terenu, że aż się prosi by tam porozstawiać jakieś oboziki i poszerzyć to wszystko jeszcze fabularnie, autor moda jednak zarzeka się że zmian tego typu nie chce wprowadzać... więc pozostaje czekać aż ktoś inny zainteresuje się zrobieniem tego... albo samemu się za to wziąć ;)

Przykładowo w Górniczej Dolinie ot tak zniknęła cała góra, a na jej miejscu pojawiła się dolina z drzewkami i wszystkim - wut? No i te roślinki w każdym miejscu, nawet tam gdzie nie trzeba. Ręce do nieba wzniosłem, gdy zobaczyłem przerobiony obszar wokół Starego Obozu(z obozem włącznie).
Tak, o ile zmiany Khorinis mi się podobały to co do GD uważam, że autor przegiął. Odwiedzając to miejsce trzeba się nastawić na coś całkiem odmiennego niż to do czego byliśmy przyzwyczajeni. Klimat został drastycznie zmieniony - czy jest teraz gorszy? To już każdemu zostawiam do osobistej oceny. Grając trzeba się jednak nastawić, że autor miał taką, a nie inną wizję GD. Jest tam teraz dużo zieleni i dużo traw. Cóż, jeśli ktoś zna GD na pamięć, to może być to ciekawa odmiana. Ja osobiście właśnie tak to potraktowałem - jako ciekawostkę niczym ten mod do G1 zmieniający kolonie w tereny pustynne. Tak "na co dzień" jednak to wybieram GD z Twojego moda Caesum;)

No i nie zapominajmy, że wbrew pozorom nie jest tak, że mod jedynym co wnosi do rozgrywki jest nowa szata graficzna. Pominę już zmiany takie jak dodanie nowych mieczy/zbroii/potionów, a napomnę raczej o całym balansie jako takim - jest teraz po prostu cholernie trudno:P

Za to plusik dla bgb za zrobienie polskiej wersji. :ok:
Dzięki, muszę powiedzieć, że spolszczanie tego moda było ciekawym doświadczeniem no i w pewnym stopniu wyzwaniem - jako że nigdy wcześniej nie bawiłem się moddingiem. Nie zapominajmy jednak, że to była praca zespołowa - Gizmor również się przy tym spolszczeniu narobił i nie chciałbym żeby go pomijano:P

Tekstury w l'edition są strasznie brzydkie ogólnie  :ok:
Musze się nie zgodzić. Większość tekstur jest naprawdę ładna - oczywiście jest parę niechlubnych wyjątków, na czele z paskudną teksturą morza w Khorinis, jednak generalnie jest bardzo ładnie.

Czy ktoś może wie czy twórcy nie przegięli z ilością tri w modelu świata? Twórca moda zezwala na używanie jego plików jeśli oznaczy się go jako autora, więc wyciągnąłem świat z moda oraz nowe modele, które nie podmieniają oryginałów by jak najbardziej ograniczyć ilość tri, ale ilość FPS'ów i tak była strasznie niska. Ewentualnie usunę jeszcze wszystkie modele z moda w tym świecie, a szczególnie trawę i zobaczę czy nadal tak będzie.
Masz na myśli fpsy w samej grze czy może w spacerze? Na pewno voby trawy są jedną z głównych przyczyn klatkowania przy słabszych komputerach.

Sorry ale nie chce mi się czytać cały temat wiec przychodzę z prostym pytaniem - Jest wiele bogów, czy można spokojnie zagrać ?
Dołożyliśmy starań by bugów nie było, jednak zawsze coś się może trafić - wtedy proszę o raport na forum. Niemniej grać można bez problemu:P

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig
Taka mała sprawna, byłyby ktoś na tyle uprzejmy żeby powywalać wszelakie dodatkowe skrypty, modele, przedmioty w zenach nowych zbroi, mieczy itp? Żeby zostały same nowości graficzne.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ja juz to dawno zrobilem  :ok: Mozesz poszukac mojego spolszczenia ;d

No poza nowymi mieczami i zbrojami ;|

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Miałem taki zamiar. Od czasu do czasu grzebię coś w tym świecie. Usuwam nadmiar trawy, który powoduje niesamowity spadek fps-ów. Później się zabiorę za usuwanie modeli z moda. Jednak nie wiem kiedy to skończę, bo rzadko przy tym coś robię.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

podkopek

#409 2014-07-06, 22:13(Ostatnia zmiana: 2014-07-06, 22:39)
Czy jest jakiś sposób na poprawę optymalizacji moda? Nie chodzi mi o to, że tnie tylko o to, że zawiesza się raz a porządnie i jedynym wyjściem jest ctrl + alt + delete. Wykluczam winę mojego sprzętu, bo jest dość mocny (i5 4 rdzenie po 3.2 GHz, GeForce 760 2GB, 8GB ram, win 7 64bit). Gdyby problem występował sporadycznie to nie wywlekałbym tego na forum, ale to potrafi 5 razy w ciągu godziny się tak stać albo i częściej. Nie mam żadnych spadków FPS, jest tylko jedna ścinka i trzeba wyłączyć przez menadżer zadań -.- Jakieś pomysły? Może jest jakiś patch, o którym nie wiem? Mod jest świetny, więc szkoda byłoby gdybym musiał się z nim tak męczyć :c

PS. Spolszczenie zrobione naprawdę dobrze, nie znalazłem do tej pory żadnych błędów czy braków. Propsy.

Zapomniałem dodać, że podczas dialogów gdy postać kończy jedną kwestię i zaczyna drugą to tekstury wokół migają przez chwilę, ale nie jest to tak uciążliwe jak te "crashe"

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wyjaśnienie jest proste. Silnik Gothica nie jest dostosowany do takich modeli, więc po prostu tego nie ogarnia. Dodajmy jeszcze tekstury w wysokiej rozdzielczości. Wszystko to zmusza silnik do pracy na granicach możliwości, a wyniku przeciążenia go, po prostu się scrashuje, proste. Nieważne jaki byś miał procesor, silnik i tak tego nie ogarnie. Jedynym ratunkiem jest zmniejszenie jakości tekstur oraz zmniejszenie widoczności.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
ach, zapomniałem dodać, gram na rekomendowanej widoczności 180/180 i z tego co widziałem wcześniej to ludzie nie mieli takich problemów. O ile się nie mylę to Tizgar pisał, że grał nawet na 300/300 i wszystko działało.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Nic dziwnego skoro ma komp w ktore najnowsze gry ida mu na maxa.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Ja grałem na 300/300 gra była ok ale miałem wrażenie jakby gra była spowolniona wiec zmieniłem na 180/120 i już było wszędzie cacy ścin czy crashy nie miałem w obu przypadku tylko miałem wrażenie spowolnionej gry, raczej istotnie była spowolniona co jest dziwne przy moim sprzęcie no ale on ma tu gówno do gadania jak to Splash wyjaśnił silnik jest silnik.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

podkopek

#414 2014-07-06, 22:28(Ostatnia zmiana: 2014-07-06, 22:41)
Mi również chodzą, napisałem przecież najważniejsze komponenty, więc można wywnioskować. Poza tym powiedzmy sobie szczerze, gothic nie jest najnowszą grą i nie ma szans aby był bardziej wymagający od nowych gier, które mój komputer zjada bez popity, że się tak pochwalę.

UP. spróbuję ustawić jak pisałeś 180/120 zobaczymy co z tego wyniknie.

Nic to nie dało :x zdążyłem pogadać z Halvorem, zrobić z 10 kroków w strone statku i siemasz wiktor.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
No cóż, nie mam dobrego kompa, może za parę miesięcy się pojawi (lub wcale :lol2:), dlatego nie wiem jak to jest z tym modem. Jak widzę, różnica między wytrzymałością silnika G1, a G2 jest spora. Dajmy na przykład Czas Zapłaty, w którym początkowo głównym problemem crashy były cache tekstur, które obciążały silnik i mod się crashował. Dodam, że było planowane dodanie trawy i innej roślinności jak w G2, ale przełożyłoby się to na duży spadek FPS-ów.
Swoją drogą, zna ktoś wymagania moda do grania na widoczności 140-180? :D

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Hmm w jakichś konkretnych miejscach/obszarach gra się zawiesza czy dzieje się tak niezależnie gdzie przebywasz? Nie bardzo wiem co mógłbym Ci doradzić jako, że sam takich problemów nigdy nie miałem, mimo o wiele słabszego niż Twój sprzętu. Na wiekowym procku AMD  Athlon II X3 435 odblokowanym na Phenoma II X4 B35 (2.90 GHz - nieruszane), 4GB ram i grafie GTX650 1GB, + win 7 64 bity, grało mi się całkiem płynnie przy widoczności 180/180. Gra zwalniała mi jedynie w dwóch miejscach - przy tych nowych magach szkieletach w lasku pomiędzy dróżką od xardasa, a nowym dodanym wybrzeżem, oraz przy tawernie Orlana, gdzie było od zajebania vobów trawy. Zawiech jednak przy normalnej grze jako takich nie miałem wcale - zdarzały się natomiast przy lataniu na F8, zapewne przez wymuszenie zbyt szybkiego wczytywania kolejnych części świata i vobów. Spróbuj jeszcze bardziej ograniczyc widoczność, to jedyne co mogę doradzić chociaż niestety jestem świadom, że to już pogorszy wizualnie grę.

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dzieje się tak gdziekolwiek bym nie był. W mieście, na farmie Akila, Lobarta, czy też przy tawernie, niekiedy jest tak, że włączę grę ponownie i nawet nie pogram 3 minut, a muszę znów ją uruchamiać. 

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

#418 2014-07-06, 22:51(Ostatnia zmiana: 2014-07-06, 23:01)
Zapomniałem dodać, że podczas dialogów gdy postać kończy jedną kwestię i zaczyna drugą to tekstury wokół migają przez chwilę, ale nie jest to tak uciążliwe jak te "crashe"
Też tak miałem i to nie tylko w tym modzie, jednak tutaj było to najbardziej widoczne. Trzeba edytować plik .ini i zwiększyć dostępną pamięć dla tekstur. Poszukam tego zaraz.

Dzieje się tak gdziekolwiek bym nie był. W mieście, na farmie Akila, Lobarta, czy też przy tawernie, niekiedy jest tak, że włączę grę ponownie i nawet nie pogram 3 minut, a muszę znów ją uruchamiać.
Kiepsko to wygląda. Szczerze mówiąc ja bym nie dał rady tak grać, wkurwiłbym się :F Inne gry działają Ci ok? Może przegrzewanie karty graficzne albo procka? Chociaż wątpie...

edit. Plik gothic.ini - chodzi o te wartości - ja tam chyba po prostu dopisałem po dwa zera na końcu każdej linijki  :D

zTexCacheOutTimeMSec=240000
zTexCacheSizeMaxBytes=32000000
zSndCacheOutTimeMSec=10000
zSndCacheSizeMaxBytes=20000000
; ... with these settings you can tune the memory usage of the texture and sound resources.
; if you have more ram than 512 MB, greater values will improve performance

podkopek

podkopek

Użytkownicy
posty89
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Komputer mam od lutego, więc raczej nie ma mowy o przegrzaniu zważywszy na to, że specjalnie wybrałem niereferencyjny model karty graficznej od gigabyte, ponieważ miał najlepsze chłodzenie ze wszystkich dostępnych. Wszystkie gry działają mi na ultra z 60+ fps, wiedźmin 2, Sleeping Dogs etc.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry