Witam Panów,
Dokonałem właśnie tak brawurowego mata, że aż muszę się tym z Wami podzielić

Od razu mówię, że kto zgadnie mata, dostanie ode mnie piwo!
Najpierw krótka ocena sytuacji:

Czarne w natarciu: hetman swobodnie biegający i daleko wysunięty, dwa skoczki czatują na piona w newralgicznym punkcie - d4, który mimo wszystko jest całkiem dobrze broniony (skoczek, pion na c3 oraz wieża, która przyznam że znalazła się tam przypadkiem). Z drugiej strony moje piony również nie próżnują i dzielnie atakują głęboko na liniach wroga.
Cóż robię? Oczywiście stwierdzam, że skoczek zasłaniający króla i broniący mojego osaczonego piona zupełnie się tam nie przyda.
1. Ng3 ...
Oczywiście przeciwnikowi nie podobają się moje daleko wysunięte piony, więc postanawia się ich pozbyć:
1. ... fxg6
2. hxg6 ...
Przeciwnik zauważa, że wpakował się w tarapaty. Wie, że nie może pozostawić swojej wieży tam gdzie jest, mojej wieży na h1 wziąć nie może ani też nie może posunąć się na żadne pole w kolumnie h (szybko doprowadziłoby to do mata). Postanawia zabezpieczyć króla i jednocześnie wprowadzić wieżę do ofensywy poprzez:
2. ... Rf8

Jeśli zdoła usunąć swojego skoczka z kolumny f, to mój hetman będzie mocno zagrożony... Mógłbym potencjalnie wziąć go poprzez 3. Nxf5 ..., ale to w rezultacie doprowadziłoby tylko do wymiany skoczków i jednocześnie odblokowało bardziej jego figury... Mój hetman tak czy siak pozostawał na zagrożonej pozycji. Nie zważając jednak na nic, zdecydowałem się na:
3. Nxh5 ...
Spodziewałem się (głupi!), że przeciwnik mimo wszystko odsunie tego skoczka gdzieś w kąt i będzie chciał zagrozić mojemu hetmanowi, ja wykonam prostego mata w jednym ruchu poprzez Nxg7. Okazało się jednak, że byłem mało przewidujący, lecz, na szczęście, przeciwnik był nieprzewidujący jeszcze bardziej:
3. ... Qa4.

Przeciwnik ustawia hetmana w pozycji gotowej do zaatakowania mojej wieży na d1 i to okazuje się jego największym błędem, bowiem od tego momentu mat jest już nieunikniony.
Tutaj zaczyna się zadanie dla Was, Panowie. W jakich
trzech ruchach można dokonać mata, którego przeciwnik nie jest w stanie uniknąć? Zapraszam do zabawy, odpowiedzi proszę umieszczać w spoilerach. Zwycięzca otrzyma ode mnie jedno CAŁE piwo przy najbliższej możliwości spotkania