Szach i mat! 2591 9

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 26.01.2014 roku

Wyświetleń 2591

Odpowiedzi 9

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Żadna Głupia Spółgłoska

Szach i mat!
2014-01-26, 03:58(Ostatnia zmiana: 2014-01-26, 04:03)
Witam Panów,

Dokonałem właśnie tak brawurowego mata, że aż muszę się tym z Wami podzielić :D Od razu mówię, że kto zgadnie mata, dostanie ode mnie piwo!

Najpierw krótka ocena sytuacji:

Czarne w natarciu: hetman swobodnie biegający i daleko wysunięty, dwa skoczki czatują na piona w newralgicznym punkcie - d4, który mimo wszystko jest całkiem dobrze broniony (skoczek, pion na c3 oraz wieża, która przyznam że znalazła się tam przypadkiem). Z drugiej strony moje piony również nie próżnują i dzielnie atakują głęboko na liniach wroga.

Cóż robię? Oczywiście stwierdzam, że skoczek zasłaniający króla i broniący mojego osaczonego piona zupełnie się tam nie przyda.

1. Ng3 ...

Oczywiście przeciwnikowi nie podobają się moje daleko wysunięte piony, więc postanawia się ich pozbyć:

1. ... fxg6
2. hxg6 ...

Przeciwnik zauważa, że wpakował się w tarapaty. Wie, że nie może pozostawić swojej wieży tam gdzie jest, mojej wieży na h1 wziąć nie może ani też nie może posunąć się na żadne pole w kolumnie h (szybko doprowadziłoby to do mata). Postanawia zabezpieczyć króla i jednocześnie wprowadzić wieżę do ofensywy poprzez:

2. ... Rf8

Jeśli zdoła usunąć swojego skoczka z kolumny f, to mój hetman będzie mocno zagrożony... Mógłbym potencjalnie wziąć go poprzez 3. Nxf5 ..., ale to w rezultacie doprowadziłoby tylko do wymiany skoczków i jednocześnie odblokowało bardziej jego figury... Mój hetman tak czy siak pozostawał na zagrożonej pozycji. Nie zważając jednak na nic, zdecydowałem się na:

3. Nxh5 ...

Spodziewałem się (głupi!), że przeciwnik mimo wszystko odsunie tego skoczka gdzieś w kąt i będzie chciał zagrozić mojemu hetmanowi, ja wykonam prostego mata w jednym ruchu poprzez Nxg7. Okazało się jednak, że byłem mało przewidujący, lecz, na szczęście, przeciwnik był nieprzewidujący jeszcze bardziej:

3. ... Qa4.

Przeciwnik ustawia hetmana w pozycji gotowej do zaatakowania mojej wieży na d1 i to okazuje się jego największym błędem, bowiem od tego momentu mat jest już nieunikniony.

Tutaj zaczyna się zadanie dla Was, Panowie. W jakich trzech ruchach można dokonać mata, którego przeciwnik nie jest w stanie uniknąć? Zapraszam do zabawy, odpowiedzi proszę umieszczać w spoilerach. Zwycięzca otrzyma ode mnie jedno CAŁE piwo przy najbliższej możliwości spotkania :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spoiler
1. Zbijasz skoczkiem (H5) pionek na G9.
Król jest szachowany. Jedyne co czarny może zrobić w tej sytuacji to zbicie tego skoczka swoim skoczkiem z F5.
2. Twój hetman jest odsłonięty na atak wieży. By zapobiec atakowi ruszasz wieżą (H1) na pole H8. Dzięki temu czarny nie może zaatakować twojego hetmana wieżą, gdyż wystawiłby króla na atak. Prawdopodobnie decyduje się za zbicie twojej wieży - F8 na H8
3. Zwycięstwo jest twoje. Ruszasz hetmanem na pole F7.
To który to już browar dla mnie?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Źle. Mata da się uniknąć:

Spoiler
Wieży nie należy ruszać z miejsca. "Prawdopodobnie" nie istnieje w tym przypadku. Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje się cofnięcie skoczkiem na f5. W przypadku gdyby czarne chciały bronić wieży hetmanem, to jest to mat tak czy siak (biały hetman na f7). Dlatego też ruch skoczkiem wydaje się rozsądniejszy.

4. Nxg7 Nxg7
5. Rh8 Nf5

Gramy dalej. Dla białych pozostaje wiele wyjść, jedno z nich to pion na g7 - nie może być zbity przez skoczka, a więc to tym razem hetman się wycofuje:

6. g7 Qa3

W rezultacie takich ruchów może dojść do wymiany np. wieży i piona za hetmana. Jeśli białe zdecydują się na to, to zyskują przewagę, ale jednocześnie obszar wokół króla zostaje rozrzedzony i trzeba zaczynać ofensywę od nowa (np. uruchamiając drugą wieżę i idąc hetmanem dookoła). Jeśli się nie zdecydują - czarne zyskują na czasie i mogą wykonać dodatkowe posunięcia w zagrożonym obszarze.

Żadne piwo Ci się nie należy :D Rozwiązanie ma być takie, aby mat był nieunikniony, a nie oparty na błędach przeciwnika.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Spoiler
Zbijasz skoczkiem z H5 pionka na G7. Następnie czarny skoczek z F5 bije białego skoczka na G7.
Hetman z F3 na F7. Wieża bije hetmana.
Biała wieża z H1 na H8. Szach i mat.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Spoiler
Skoczek z H5 bije piona na G7
Przeciwnik odbija skoczkiem
Hetman bije wieżę na F8
Przeciwnik odbija królem
Wieża H8

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Adanos, niestety, ale
Spoiler
Ta czarna wieża wciąż tam jest i może się cofnąć na f8 - cały misterny plan w pizdu :D

Piwo wędruje do Mejbika :D

A co byście zrobili w poniższej sytuacji? Mimo głupiej utraty gońca parę ruchów wcześniej udało mi się doprowadzić do mata:

Mark Twain

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
W moim stylu to bicie hetmanem :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W Twoim stylu to jest podstawianie wieży z braku innych opcji :D

Mark Twain

Wielki Palacz

Wielki Palacz

Użytkownicy
Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
posty33
Propsy11
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Co byś zrobił gdybyś miał kałacha

Wielki Palacz

Szach i mat!
#8 2014-01-31, 13:56(Ostatnia zmiana: 2014-01-31, 14:02)
Spoiler
koń na pionka on zbija konia wierzą na koniec on ją zbija ty hetmanem na białe pole koło króla i szach mat. to wcześniejsza odpowiedź

Post połączony: 2014-01-31, 14:02
a ta odpowiedź w ilu ruchach?

Przepraszam dziada

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spoiler
Ne rosume :(

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry