Witam, mam taką prośbe do Was, a mianowicie chodzi o pomysły na bajki dla dzieci? Już wyjaśniam, mam 5-letniego bratanka i opowiadam mu przeróżne historie, właściwie to wymyślane na spontanie wszystkie, przeważnie na podstawie filmów i gier. Interesują go przede wszystkim smoki(ma nawet zabawkę-smoka o nazwie Feomathar
), rycerze, królowie, różnej maści potwory i bohaterowie, którzy je pokonują. Lubi też czary, magów, walki potężnych wojowników. Suma sumarum, wątki fantasy i troszeczke sci-fi, bo buduje statki kosmiczne z Lego i walczą potem w przestworzach na różne bronie, rakiety, lasery, itp. Tak na szybko co sobie przypominam, to opowiadałem mu co poniektóre odcinki "Przygody Merlina"(lubi ten epizod z chochlikiem co wszedł w ciało Gajusza i robi psikusy), Geralta jak odmienił potwora-Strzygę z powrotem w dziewczynkę, prawie całą historie Warcrafta III(
, oczywiście bez demonów i krwawych szczegółów), nie mogło by też zabraknąć opowieści fragmentów Dragon Balla(oglądać na razie nie może, bo jest za mały). Spodobała mu się też postać Gandalfa z "Władcy Pierścieni" jak razem z konnicą i czarem światła przepędził orków i Nazgule z oblężenia zamku ludzi. Inspiracje biorę też z normalnych filmów(bez magii) jak "Robin Hood" co okradał złego króla-tyrana i rozdawał pieniądze biednym i potrzebującym. Oczywiście jadę na freestyle'u, zmieniam więc imiona, nazwy na "bajkowe" i opieram się na tychże fabułach.
Jeśli macie więc jakiś fajny patent na bajkę, co wstrzeli się w te ramy to byłbym wdzięczny, bo brakuje mi już powoli pomysłów na czym oprzeć kolejną opowieść.
Aha, gdyby Wam się chciało, to napiszcie dokładnie o jaki ciekawy fragment/epizod filmu, gry, czy serialu chodzi...