Gothic Items Lookup 7080 9

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 9.12.2013 roku

Wyświetleń 7080

Odpowiedzi 9

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders

orcwarrior
The Modders

Gothic Items Lookup
2013-12-09, 20:42(Ostatnia zmiana: 2014-01-09, 19:21)
Słowem wstępu lubie sobie czasem po prostu przykodzić :P, nawet jeśli to nie ma jakiegoś wiekszego sensu, ale zawsze można doszukiwać się celów edukacyjnych i tak własnie powstał ten program, choć gdyby nie problemy ze zbalansowaniem w CZ to pewnie ten pomysł by się nie pojawił.
Dobra a teraz tak bardziej konkretnie:

Co to za program?
Najprosciej, program służy do odnajdywania wystąpień wskazanych przedmiotów zarówno  w skryptach jak i w plikach ZEN światów, dodatkowo te wystąpienia są w miare sensownie i czytelnie pogrupowane co jest już sporym atutem :P

Po co to?
Ano po to żeby w miare sensownie monitorować przedmioty które zostały dodane w naszej modyfikacji, wyciągać jakieś wnioski i wprowadzać korekty w miare wygodny sposób.

Jak to obsłuzyc?
Dla przykładu, chcemy upewnić się że ilosc zwojów w grze utrzymuje się na sensownym poziomie, w tym celu w pierwszej zakladce programu pod dużą listą plików itemów, obecnie pustą, klikamy 3 kropki które wyświetlą nam dialog wyboru skryptów, wskazujemy tam interesujący(e) nasz pliki skryptów, tu Artifacts.d, dodatkowo oczywiscie jesli nazywalismy nasze itemy ze zwojami wg. konwecji w org. gothicu, tj. zaczynając od ITARSCROLL to wpisujęmy tą właśnie zasadę filtrowania w pole Filtrowanie Instance, tj: ITARSCROLL* jako że filtrowanie bazuje na wildcardach i odznaczamy Case Sensitive. Ostatecznie klikamy "Wyłuskaj Itemy". Powinno pojawić się nam lista wyłuskanych itemów po prawej stronie na liście.
Przechodzimy do drugiej zakładki, gdzie wybieramy elementy w których będziemy szukać naszych itemów :) Wybieramy światy w których będziemy szukać, muszą być one zapisane w formacie Compiled ZEN (ascii), Uncompiled nie testowałem, ale być może tez będzie działać, w kazdym razie o przeszukiwaniu w Compiled Zen (binary save) nie ma mowy, zresztą sam program nam wytknie taki format, w każdym razie po wyborze światów, trzeba jeszcze wskazać skrypty, tu wybieramy tylko plik gothic.src z którego odpowiednio wyciągnietą zostanie odpowiednia lista plików.
Na koniec klikamy "Szukaj Itemów!" i grzecznie czekamy, ogólem całe wyszukiwanie jak dla mnie jest niebywale szybkie, w sumie napisalem to na pare wątków, a że jestem z tego raczej kiepski, to jesli komus coś wywali na tym etapie to bardzo mi przykro  :lol:
W kazdym razie po chwili powinnismy mieć pełna liste wystapień itemów. W gornym listboxie wybieramy item który nas interesuje, by w tym ponizej wyswietlily nam sie szczegóły, dodatkowo, na poczatku mamy zawsze w nawiasach "[ ]" ilość odnalezionych wyników przedmiotów, a dodatkową są one kolorowane w pedalskich barwach dla poprawienia czytelnosci :D (zaleznie od ilosci wyników).
W dolnej liscie elementów widzimy detale wyszukiwania tego itemu, czyli wszystkie wystapienia w skryptach światach itd. Na kazdym z elementów listy możemy kliknąć PPM i wyświetlić więcej szczegółów, oraz przenieść sie do pliku źródłowego, co w wypadku gdy mamy po bożemu zainstalowanego Notepada++ i wynik dotyczy skryptu przeniesie nas też do odpowiedniej linijki w której znajduje się ów wystąpienie itema. Dodatkowo wystąpienia itemów dla WORLD.ZEN (G1) można wyświetlić na mapie w ramach podglądu. To chyba tyle.

Pobieranie:
Net 3.5: https://mega.co.nz/#!CAEyyLCR!HqKtXmO2Q32-L7fImo-ZoR_euwx68KPviz1Q1NWY6dY
Net 4.0: https://mega.co.nz/#!aEVmyCbR!afD09AWzkHwc3VqHcG0vlAJiMU02yDM4P3AttAp18ZA

Źródła:
Oczywiscie, jeśli ktoś jest na tyle masochistą, to zapraszam :)
https://github.com/orcwarrior/GothicItemsLookup
(Choć jak na kogoś kto zaczynał programowanie od pisania skryptów do gothica moze nie jest tak źle)

Pytania:
Chyba może być tutaj. Jeśli ktoś przeprowadzi pozytywny test tego to zawsze może dać znać :P

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc

Graveir

Gothic Items Lookup
#1 2013-12-12, 10:12(Ostatnia zmiana: 2013-12-12, 10:21)
Hmm... nie wiem, czy ja coś zje*ałem czy po prostu nie wykrywa roślin. Bo wybieram plik Food.d, daję "Wyłuskaj"(oczywiście opcja Case odznaczona), następnie wybieram w zakładce "Pliki światów" wszystkie światy z folderu _work, wskazuję plik Gothic.src, daję "Szukaj itemów" i jeśli ta liczba w nawiasie kwadratowym ma oznaczać ilość itemów występujących w danych światach, to u mnie pisze, że wcale nie występują
[0]itfo_plants_seraphis_01

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
Cytat: Graveir
Hmm... nie wiem, czy ja coś zje*ałem czy po prostu nie wykrywa roślin. Bo wybieram plik Food.d, daję "Wyłuskaj"(oczywiście opcja Case odznaczona), następnie wybieram w zakładce "Pliki światów" wszystkie światy z folderu _work, wskazuję plik Gothic.src, daję "Szukaj itemów" i jeśli ta liczba w nawiasie kwadratowym ma oznaczać ilość itemów występujących w danych światach, to u mnie pisze, że wcale nie występują
Kod: [Zaznacz][0]itfo_plants_seraphis_01
Damn, spora porażka z mojej strony :D mianowicie (choćby z tego co ja widzę) po dodaniu funkcjonalnosci w postaci przeszukiwania skryptów, nie testowałem wogole przypadku kiedy ktoś chce sprawdzić TYLKO światy, stąd sprawdzenie nie jest wogole wykonywane, jako tymczasowe rozwiazanie możesz wczytać też plik Gothic.src, ale powinienem to zaraz naprawić :)

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
UP: Poprawione, dla mnie poprawka działała więc wszystko powinno być ok, poprawiłem odrazu błąd dla net 3.5 przez który podgląd na world zen był niepoprawny, tym samym niestety wersja dla NET4.0 stala się out of date, ale chyba kazdy powinien miec zainstalowane net 3.5.
https://mega.co.nz/#!qcU1STxJ!HatEzn2W7PXglS2BEhcgPDbRyi85oHdA0SFujjoawPw 

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A takie pytanie - to jest do G1 czy G2 NK(a może do obu)? Bo dalej mi nie znajduje xD

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
Pisane pod G1, na G2 nie mam nawet jak przetestować, ale powinno działać, w którym momencie tak dokładnie nie idzie to zgodnie z planem?
Same itemy są wyłuskiwane dobrze? Ich instance wygląda ok? testowaleś dla światow też?
EDIT:
Wyszukiwanie itemów trwa jakiś rozsądny kawalek czasu? Czy może odrazu przeskakuje do tej 3ciej zakładki z wynikami i nic sie nie dzieje? (Ogólem to na pasku statusu na dole powinny sie pojawiac przeszukiwane itemy)

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Od razu. Filmik, na którym pokazuję jak ja to robię:
Link

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
Wygląda na to, że nadal wyszukiwanie wogóle nie następuje :P rozumiem ze pobraleś poprawioną wersję, mhm.. postaram się w wolnej chwili dopisać jakiegoś loggera do pliku, wtedy będzie łatwiej sprawdzić gdzie jest problem :)

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders

orcwarrior
The Modders

Gothic Items Lookup
#8 2014-01-09, 02:54(Ostatnia zmiana: 2014-01-09, 19:20)
Ok pojawiły się dodatkowe potrzeby więc program zyskał kilka ficzerów, przy okazji dodałem też logera który powinien pomóc w razie problemów z programem, dodano:
* Prosty Loger (log.txt w folderze aplikacji)
* Możliwość filtrowania wyników
* Możliwość usuwania pliku w którym odnaleziono wystąpienie
* Możliwość zmiany instancji w zaznaczonych wynikach
* Sporo drobnych fixów

Net 3.5: https://mega.co.nz/#!LEsjTJYY!Zdp99FCmvCt-W0VShWDzGSftgXFTiQdKT3OjAa3bz_E
Net 4.0: https://mega.co.nz/#!rdt0DThS!KdlUWhxXqx6vVGWyf0Zifi_ZMeVAFhTeySkDPWBj5XU

Post połączony: 2014-01-09, 19:20
Fix i to dość krytyczny, jak się okazało zamiana instance przedmiotów powodowała dość spore klopoty z kodowaniem plików:
NET wykrywał kodowanie UTF-8 w skryptach, gdzie własciwie kodowanie toANSI, przez co parser pluł błędami przy kompilacji, jeśli ktoś już
zmienił kodowanie pewnych plików może je przywrócić poprzez notepad++
(Format->Koduj w ANSII) lub poprzez program ponownie zamianiając
instance itema na taką sama instancje jaka ma np.
(ITMINUGGET=>ITMINUGGET)
Net 3.5: https://mega.co.nz/#!CAEyyLCR!HqKtXmO2Q32-L7fImo-ZoR_euwx68KPviz1Q1NWY6dY
Net 4.0: https://mega.co.nz/#!aEVmyCbR!afD09AWzkHwc3VqHcG0vlAJiMU02yDM4P3AttAp18ZA

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No to tak. Wersja 4.0 wywala mi błąd w połowie skanowania pliku WORLD.ZEN(nie wybieram pliku gothic.src, bo wtedy nawet nie chce mi skanować światów, tylko jest ten sam problem co w moim pierwszym poście na temat twojego programu), natomiast w przypadku 3.5(też bez wskazywania gothic.src)po teoretycznym zakończeniu skanowania wyłącza mi się program. Podaję link do loga  z wersji 3.5(na pastebin niestety się nie chce zmieścić):
http://www9.zippyshare.com/v/68670509/file.html
Edit: Błąd w wersji 4.0 brzmi "GothicItemsLookup__4_0.exe - Błąd aplikacji. Instrukcja spod 0x00258300 odwołuje się do pamięci pod adresem 0x00000000. Pamięć nie może być read."

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry