Gothic 2 NK Returning - Profesjonalne spolszczenie [Linki, Instrukcja, Galeria] 1584570 3149

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 22.07.2013 roku

Wyświetleń 1584570

Odpowiedzi 3149

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
No nic nie robię bo patch jest skonczony od ponad miesiaca :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

winke125125

winke125125

Użytkownicy
posty32
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Będzie można go pobrać przed rokiem szkolnym? Ewentualnie rokiem akademickim? 

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Nie mam pojęcia podawałem kilka postów temu czemu są opóźnienia i co zostało do zrobienia jeszcze, nie jest to już zależne z mojej strony

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Wyzysk11

Wyzysk11

Użytkownicy
posty728
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie gram w returna bo czekam na patcha xd
W sumie to tak dlugo czekam ze moglbym go przejsc  :D

winke125125

winke125125

Użytkownicy
posty32
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie gram w returna bo czekam na patcha xd
W sumie to tak dlugo czekam ze moglbym go przejsc  :D
True story. :D

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Moja konfiguracja to .... i mi Gothic ścina - wiem, każdemu już chyba się rzygać chce postami tego typu (a przynajmniej mi się chce). Przeszperałem już jedną trzecią internetu w tym temacie.

Zastanawia mnie czym się różni Gothic 2 The Returning od Gothic 2 Noc Kruka pod względem wymagań sprzętowych / wydajności.
Grałem w NK nie raz i nie dwa (nadal gram) na full detalach i nigdy nic nie cięło, natomiast w przypadku The Returning gra zachowuje się jakby była zbyt wymagająca dla mojego kompa: jak skieruję wzrok postaci na glebę to idzie płynnie, ale jak tylko podniosę głowę i zmuszę sprzęt do wyrenderowania więcej obiektów to odrazu spada fps do poziomu wykluczającego możliwość sensownej gry.

Czytałem przeróżne porady i rozwiązania na temat słabego fps w Gothic, ale nie znalazłem przypadku takiego jak mój, tj. G2NK chodzi idealnie, a po zainstalowaniu The Returning ścina znacznie. Próbowałem też zainstalować bez dodatkowych grafik/filmów, nic to nie zmienia.

Czy ktoś oprócz mnie doświadczył spadku wydajności gry po zainstalowaniu moda?
Ktoś ma jakieś pomysły czego to może dotyczyć?
Próbowałem różnych rzeczy, jakichś patchów/fixów, update sterowników karty graficznej, update windows, w akcie desperacji przeinstalowałem nawet dziś system, mam nowiuśki windows, nic nie zmienia sytuacji: G2NK chodzi ładnie, G2TR chodzi nieładnie...

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No pojechałem ironią bo nie wydaje mi się, żeby mój sprzęt robił jakąkolwiek różnicę -- chciałem się skupić na różnicach między G2NK a G2TR.

Pewnie jednak jest to jakimś sposobem kwestia sprzętu, niemniej jednak chodziło mi o to aby zaznaczyć, że problem występuje tylko w przypadku moda The Returning i jednocześnie bardzo chciałem uniknąć odpowiedzi w stylu "zmniejsz detale", "zdefragmentuj dysk",  "zaktualizuj sterownik physx", itp. - po prostu przypominam że Gothic 2 NK działa u mnie bez zarzutu.

Mój sprzęt:
i7-2670QM
Nvidia GeForce GT540M
8GB RAM
Windows 7

Nie będę w stanie się odwdzięczyć za skuteczne remedium bo po prostu umrę z radości...  :lol:

"Problem" tego moda polega na tym, że stworzyły go ruskie, a ja w ichniejszym języku nie jestem w stanie znaleźć informacji "u źródła". Podejrzewam że na rosyjskich forach może istnieć jakaś informacja dotycząca mojego problemu... Google w nie-cyrylicy głównie odnoszą do themodders, więc gdzie jak nie tutaj, dostanę pomoc? :(

Stonnos111

Stonnos111

Użytkownicy
posty301
Propsy53
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mi też się komp zacinał a raczej laptop na returningu. Problem polegał na tym że gra zamiast korzystać z grafiki dedykowanej to korzystała z grafiki zintegrowanej. Wszedłem do ustawień panelu sterowania Nvidia i w ustawieniach globalnych dałem "karte graficzną Nvidia o dużej wydajności" i ustawiłem jeszcze na "preferuj max. wydajność". Do dziś cieszę się grą bez ścinek.  :D. Spróbuj może też ci pomoże to rozwiązanie. Pozdrawiam

"A człowiek pokonał bestię która wróciła do królestwa Beliara"

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Problem w lapkach można dość łatwo wyeliminować przez wymuszenie na jakiej karcie gra będzie działać. Natomiast nie za każdym razem przyniesie to poprawę, to już zależy od karty grafiki. U mnie na Intelu HD 4600 gra muli strasznie ale już na GeForce 755M działa cudownie i płynnie. Tak działa na win7 bo jak próbowałem to zrobić na win8.1 to już się tak nie udało, przez co wywaliłem win8 i wróciłem z powrotem do sprawdzonego win7.

Może bawic sie ustawieniami w gothic.ini ale z doświadczenia wiem że to niewiele daje. Wymuszenie większej ilości rdzeni, wyższy priorytet też w sumie niewiele daje. Po prostu silnik gry jest już stary a mod to bardzo dużo nowego contentu.

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Napełniliście moje serce nadzieją, ale niestety wymuszenie użycia lepszej karty w ustawieniach nividii nic nie pomogło :-(
Widzę natomiast w ustawieniach Gothica tam gdzie rozdzielczość, że nazwa karty się nie zmieniła i nie da się wybrać innej (tak samo, jak poprzednio). Może da się/trzeba gdzieś w konfigach Gothica ustawić używanie drugiej karty?
Dzięki za rady anyway.

Stonnos111

Stonnos111

Użytkownicy
posty301
Propsy53
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Napełniliście moje serce nadzieją, ale niestety wymuszenie użycia lepszej karty w ustawieniach nividii nic nie pomogło :-(
Widzę natomiast w ustawieniach Gothica tam gdzie rozdzielczość, że nazwa karty się nie zmieniła i nie da się wybrać innej (tak samo, jak poprzednio). Może da się/trzeba gdzieś w konfigach Gothica ustawić używanie drugiej karty?
Dzięki za rady anyway.

Spróbuj jeszcze raz może się uda. Ja jak ustawiałem karte graficzną do gry to włączyłem też max wydajność, wył. niepotrzebne rzeczy np. wygładzenie krawędzi, optymalizacja wątkowa, i inne. A dałeś "zastosuj" i "ok" po wybraniu karty?  :D  Sciągnij sobie program "driver booster" program ten aktualizuje sterowniki wszystkich urządzeń i podzespołów. Możliwe że problem tkwi w sterownikach. Możesz też ściągnąć program GeForce Expirence aktualizuje sterowniki samej kart graficznej.
P.S. po zaktualizowaniu sterowników uruchom ponownie komputer.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Jesli robi przez GE nie musi ponownie uruchamiac :P

Misiek1205

Misiek1205

Użytkownicy
posty28
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ktoś pisał że textury Vurt's Gothic II Graphics Overhaul są nie kompatybilne z Returning, a mi działają i gra wygląda dużo lepiej niż na tych z pierwszej strony.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Bo są 2 wersje tych tekstur. Pierwsza, wcześniejsza, zawierała plik world.zen (chyba bo nie pamiętam jak się ten plik nazywa) przez co koligowała z takimi modami jak returning. 2ga wersja nie miała już tego worlda przez co nie krzaczyła się z modem  ("v0.7 without the world files, use only if you have performance problems, you won't see all trees, grasses etc etc").

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na jaja Beliara, chyba w końcu zadziałało! Powyłączałem wszelkie cuda dla Gothic2.exe w ustawieniach nvidia i teraz nie ścina! Mam nadzieję, że później w grze też będzie wszędzie ok. Stannos111 wiszę ci piwsko!

Stonnos111

Stonnos111

Użytkownicy
posty301
Propsy53
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Sorry ale nie pije i żyje :D wystarczy propsik :P A co do gry to nie powinno już się ścinać jedynie to bd się ścinać w 7 rozdziale bo wtedy jest dużo ludu i orków na mapie i wgl. Podczas bitwy na pewno ścinaka powróci :D ale to na moment.

Koney

Koney

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam,
Bardzo proszę o pomoc.
Wertowałem strony ale odpowiedzi nie znalazłem:) Po krótce przedstawię mój problem z modem.
Otóż gra G2 mi śmiga bez zarzutu (komp w pracy, windows Wista) więc RACZEJ nie jest to wina sprzętu ani systemu.

-Zainstalowałem G2
-Zainstalowałem G2 NC
-Zainstalowałem Returning Re Balance z Waszej strony
-Zainstalowałem Spolszczenie
-Zainstalowałem na koniec patch 1.2

Wszystko ładnie się wczytuje. Uruchamiam Gothic Starter, wybieram mod, odpalam grę. Screeny returning, loading returning, logo returning- myślę sobie wszystko śmiga. Kończą się wstawki filmowe, pasek ładowania dochodzi do końca i BUM grę wywala na pulpit, bez ŻADNEGO błędu.

Ponawiam próbę, ustawiam inny mod, daje detale grafiki na minimum. BUM pulpit.

Ponawiam próbę, odpalam jako administrator + zgodność XP + SP 3 - BUM.

Odinstalowywuje wszystko, czyszczę rejestr. Ściągam Returning z innego źródła. Ponawiam kroki instalacji- to samo.

Kolejny raz leci re-instalka. Przynoszę z domu oryginał Gothic2 +NK. Instaluję 3 wersję Returninga z jeszcze innego źródła (wcześniej było z waszej strony, później z torrenta, teraz próbuje ze strony z partami.

Sytuacja identyczna.

Instaluje nowe sterowniki, ponawiam próbę- ten sam błąd.

Nie wiem czy ponowny problem był poruszany. Wcześniej gdy gry nie ustawiłem jako admin wyskoczył faktycznie jakiś błąd że brakuje pliku z Guardian-Armor ale znalazłęm na necie rozwiązanie, że na Wista trzeba uruchoić jako admin- błędu nie było ale grę dalej wyrzucało na pulpit.

EDIT: czytam na necie, że ludzie jeszcze instalują jakieś GMDK, ale nie wiem w jakiej kolejności.

Będę wdzięczny za każdą pomoc Panowie,

Pozdrawiam!

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spróbuj odpalić przez GothicStarterAlt.exe (oczywiście ze zgodnością z win xp i jako administrator).

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Koney, sprawdź czy proces Gothic2.exe jest odpalony, czy się zakończył.

Zauważyłem bug w menu rozmowy z Laresem na początku, jedna z pozycji jest nieprawidłowa. Komuś to zgłosić, czy wystarczy że tutaj napiszę?
Wygląda to tak:
Zaczynamy rozmowę, Lares się wita, ja odpowiadam:
- Hej Lares ty stary draniu!
Następnie Lares pyta czy pamiętam Lee, ja odpowiadam:
- Oczywiście, że pamiętam Lee!
Następnie wybieram tekst "Powiedz mi coś więcej o Lee i jego najemnikach.", Lares pyta "Co konkretnie chcesz wiedzieć?", i tutaj mam do wyboru trzy odpowiedzi, z czego ostatnia ma błędny opis:
1) Jak dostanę się do gospodarstwa?
2) Powiedz mi coś więcej o Lee i jego najemnikach
3) Co konkretnie chcesz wiedzieć?
Wybierając trzecią opcję w rzeczywistości zadaję pytanie o treści "Dlaczego ty nie jesteś z Lee i jego najemnikami?" (mniej więcej tak to brzmi) i na takie też pytanie Lares odpowiada.

0 użytkowników
Do góry