OTO ZIEMIA 298058 989

O temacie

Autor Smolo

Zaczęty 19.03.2013 roku

Wyświetleń 298058

Odpowiedzi 989

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
1092,28 zł

A teraz załóżmy, że przedsiębiorca pani Beata, właścicielka firmy ogrodniczej, podniesie sobie składkę do 75 proc. średniej krajowej (z wymaganych obecnie 60 proc.).

Jej składka emerytalna wzrośnie o 103,24 zł, do 516,20 zł; rentowa będzie wynosić 211,56 zł, chorobowa (dobrowolna) i na Fundusz Pracy - po 64,79 zł, wypadkowa - 51,04 zł. Składka zdrowotna się nie zmieni - 254,55 zł. Zwiększając składkę emerytalną o 103,24 zł, przedsiębiorca musi więc podnieść pozostałe składki o 78,42 zł.

Gdyby pani Beata, która płaciła wyższą składkę, przeszła na emeryturę w wieku 60 lat po przepracowaniu 30 lat, to jej emerytura wyniosłaby 729 zł. Do minimalnej emerytury dopłaciłby budżet państwa. Podwyższenie składki nie podwyższy więc emerytury - zarówno przy mniejszych, jak i większych składkach pani Beacie do emerytury minimalnej będzie dopłacać państwo. Jeżeli pani Beata popracuje o rok dłużej, to odłożone składki pozwolą na wypłatę emerytury w wysokości 780 zł.

Read more: http://wyborcza.biz/finanse/1,125887,12477413,Jaka_emerytura_dla_przedsiebiorcy.html#ixzz3nCwnhamD

czy naprawdę chcemy żyć w polsce w której utrzymujemy państwo które nie szanuje naszych pieniędzy? ja sam powoli szykuję się do przeniesienia działalności do UK czy innego raju żeby samemu zadbać o siebie.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Kazzmir, ni chuja nie podoba mi się twoja maniera "Pagan mi odpisał więc jebnę kolejne posty bez odnoszenia się w ogóle do tego co on napisał."

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że mamy zbyt wysokie podatki i koszty pracy, nie napisałem, że jesteśmy w czołówce. Poza tym czemu porównujesz Polskę do krajów, gdzie płaca i system socjalny są na wyższym poziomie?
Mamy wysokie podatki i koszty pracy w stosunku do go kogo?

Twierdzicie, że w Polsce są wysokie podatki i chociażby Kazzmir traktuje UK jako raj w porównaniu do tego(i mówię tu o podatkach, a nie łatwości prowadzenia firmy bo to jednak inna sprawa) a zapominacie o progresji. A przecież Korwin wam powie, że progresja to zło największe i kradzież bo jak można karać bogatszego za to, że jest bardziej zaradny. 

Po raz kolejny powtarzam- wierzycie w obietnice człowieka z partii która przed obiecanymi wyliczeniami na temat emerytur doczekaliśmy się rozpadu partii. To nie jest człowiek z receptą na naprawę Polski- to człowiek który lubi błyszczeć, opowiadać bon moty i przypowieści o kobietach z Andrychowa, a ewentualna wygrana w wyborach do Sejmu mu w tym przeszkodzi. Wtedy okaże się, że oranie lewactwa to za mało, trzeba przygotować ustawy, pracować w komisjach, a to już nie jest coś co można wrzucić na YT i facebooka ku uciesze gimnazjalistów.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

OTO ZIEMIA
#262 2015-09-30, 15:17(Ostatnia zmiana: 2015-09-30, 15:34)
Mamy wysokie podatki i koszty pracy w stosunku do go kogo?
W stosunku do zwykłych, szarych obywateli tego państwa. Poczytaj Gwiazdowskiego. Jak uważasz, dlaczego płace w Polsce są tak niskie? I dlaczego nagminnie wykorzystywane są umowy zlecenia? Odpowiedź jest prosta: mamy wysokie podatki.

Po raz kolejny powtarzam- wierzycie w obietnice człowieka z partii która przed obiecanymi wyliczeniami na temat emerytur doczekaliśmy się rozpadu partii. To nie jest człowiek z receptą na naprawę Polski- to człowiek który lubi błyszczeć, opowiadać bon moty i przypowieści o kobietach z Andrychowa, a ewentualna wygrana w wyborach do Sejmu mu w tym przeszkodzi. Wtedy okaże się, że oranie lewactwa to za mało, trzeba przygotować ustawy, pracować w komisjach, a to już nie jest coś co można wrzucić na YT i facebooka ku uciesze gimnazjalistów.
Rozumiem, że uważasz, by Korwin wszystkie projekty ustaw pisał? Na pewno powołałby zespół, który by takie ustawy przygotował.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO ZIEMIA
#263 2015-09-30, 15:22(Ostatnia zmiana: 2015-09-30, 15:29)
Kazzmir, ni chuja nie podoba mi się twoja maniera "Pagan mi odpisał więc jebnę kolejne posty bez odnoszenia się w ogóle do tego co on napisał."

też nie odnosisz się w pełni do tego co piszę, oczekuję jednoznacznej deklaracji KTO z polskich polityków zasługuje na mój głos.

ja nie twierdzę że to kwestia podatków, to kwestia wydatkowania tych pieniędzy które są brane pod pretekstem podatków i rozwalania ich w pseudo budżecie państwa polskiego. chętnie zapłacę większe podatki mając z tego coś wymiernego na starość. 5k które mam w kieszeni i wydaję na pracownika, on dostaje 3k, tylko po to żeby dostać w okolicach 1k emerytury gdy już na nią zasłuży. to jest OK? moim zdaniem to dobry powód żeby dać szansę komuś kto nie jest w czynnej polityce od 25 lat.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

OTO ZIEMIA
#264 2015-09-30, 16:56(Ostatnia zmiana: 2015-09-30, 17:04)
Ja nie odnoszę się w pełni- ty nie odnosisz się wcale.   Co do konkretnych polityków wyraziłem się, że z deklaracją na kogo będę głosował zaczekam aż się wyklaruje w pełni sytuacja na polskiej prawicy planktonowej.

W stosunku do zwykłych, szarych obywateli tego państwa. Poczytaj Gwiazdowskiego. Jak uważasz, dlaczego płace w Polsce są tak niskie? I dlaczego nagminnie wykorzystywane są umowy zlecenia? Odpowiedź jest prosta: mamy wysokie podatki.
Pytam o kraje. W stosunku do jakich krajów?

Rozumiem, że uważasz, by Korwin wszystkie projekty ustaw pisał? Na pewno powołałby zespół, który by takie ustawy przygotował.
Odniosłeś się jedynie do ułamka treści z cytowanego przez ciebie fragmentu. To po pierwsze.
Po drugie jaki zespół? Powtarzam bo dalej nikt z was nie odpisuje na to- wierzycie w obietnice człowieka z partii która przed obiecanymi wyliczeniami na temat emerytur(a to tylko jedna z kwestii które KORWiN chce zmienić) postanowiła się rozpaść.

Przy okazji polecam nowy spot KORWiNa z zmanipulowaną wypowiedzią Kaczyńskiego. A to kuce płaczą jak reżimowe media im krula szkalują  :lol2:

https://www.youtube.com/watch?v=jgk19JjzQtA

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

OTO ZIEMIA
#265 2015-09-30, 17:11(Ostatnia zmiana: 2015-09-30, 17:18)
Pytam o kraje. W stosunku do jakich krajów?
Co masz z tymi krajami? Czemu na siłę chcesz porównywać z innymi krajami? Przytoczyłem ci wyliczenia kosztów pracy, podałem przykłady gdzie jest coś źle, a ty dalej w koło Macieju. Jeśli chcesz przykład kraju, to niech to będzie Hong Kong. Trudno porównać w stosunku jeden do jednego sytuację w Polsce do innych krajów, bo różnią się minimalne czy średnie płace, kwoty wolne od podatku czy same podatki. Przypominam, że im niższa płaca, tym mniejsze się płaci podatki. Jak mam w takim razie porównać płace minimalną w Niemczech do płacy minimalnej w Polsce, która wynosi niecałe 500 €?

Odniosłeś się jedynie do ułamka treści z cytowanego przez ciebie fragmentu. To po pierwsze.
Po drugie jaki zespół? Powtarzam bo dalej nikt z was nie odpisuje na to- wierzycie w obietnice człowieka z partii która przed obiecanymi wyliczeniami na temat emerytur(a to tylko jedna z kwestii które KORWiN chce zmienić) postanowiła się rozpaść.
Odniosłem się do najważniejszej części cytowanego fragmentu.
Bardziej wierzę Korwinowi, niż PO, PiS, SLD, PSL, czy Kukizowi.
Nie wiem, czemu tak się czepiasz Korwina o te wyliczenia. Nie ma partii, która przedstawiła kiedykolwiek jakieś wyliczenia i wszystkie ustawy są przygotowane w trakcie kadencji.

Ja nie odnoszę się w pełni- ty nie odnosisz się wcale.   Co do konkretnych polityków wyraziłem się, że z deklaracją na kogo będę głosował zaczekam aż się wyklaruje w pełni sytuacja na polskiej prawicy planktonowej.
Czemu? Komitety zostały już zarejestrowane.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Przy okazji polecam nowy spot KORWiNa z zmanipulowaną wypowiedzią Kaczyńskiego. A to kuce płaczą jak reżimowe media im krula szkalują  

Propsuje.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Namiot

Namiot

Użytkownicy
posty399
Propsy48
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie chciałbym was zasmucać, ale obawiam się, że ani niskie podatki, ani Mikke Polski nie uratują. Chyba wszyscy już dawno temu słyszeli, że na tym świecie tylko zło i nic więcej.

Ekipa zarządzająca naszym narodem nie pozwoli od tak sobie nam się wyzwolić.W końcu cel jest jeden.

Zniszczyć Słowian. Jakiś czas temu ci źli połapali się, że nie idzie tych narodów pokonać mieczem, to też wpadli na pomysł by zrobić nas bydło z użyciem pewnym środków.

Od XX.w trwają nieustanne ataki na nas, I i II Wojna Światowa, blok socjalistyczny(satanistyczny), a teraz bodajże metodą Sun-Tzu. opisane w książce co trzeba zrobić by zeszmacić naród.

Ciekawe tylko czemu tak światu zależy na pozabijaniu nas? Może dlatego, że Biblia podaje geograficzne położenie Izraela (10 pokoleń) po niewoli babilońskiej. I nie ma tu mowy o kilku fałszywych judajczykach mieszkających pomiędzy nami.

Wyniszczenie tychże pokoleń sprawi, że można zapomnieć o życiu wiecznym.

Proszę mi nie sugerować, że jestem jakimś nawiedzonym katolikiem( papież to bluźnierca). Do innych sekt typu ŚJ też nie należę. Biblie kupiłem w sklepie:P

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Co masz z tymi krajami? Czemu na siłę chcesz porównywać z innymi krajami? Przytoczyłem ci wyliczenia kosztów pracy, podałem przykłady gdzie jest coś źle, a ty dalej w koło Macieju. Jeśli chcesz przykład kraju, to niech to będzie Hong Kong. Trudno porównać w stosunku jeden do jednego sytuację w Polsce do innych krajów, bo różnią się minimalne czy średnie płace, kwoty wolne od podatku czy same podatki. Przypominam, że im niższa płaca, tym mniejsze się płaci podatki. Jak mam w takim razie porównać płace minimalną w Niemczech do płacy minimalnej w Polsce, która wynosi niecałe 500 €?
Hong Kong wygrał w totka swoim położeniem i byciem krajem łączącym Chiny z resztą świata. Dzięki temu mogli się stać centrum biznesowym i handlowym. To kraj o wielkości mojego powiatu z ludnością liczącą 8 milionów. Taki kraj ciężko porównywać do naszego. Naprawdę nie znajdujesz krajów w naszym kręgu kulturowym bogatszych od nas bez obśmiewanej przez Korwina progresji podatkowej?

Odniosłem się do najważniejszej części cytowanego fragmentu.
Bardziej wierzę Korwinowi, niż PO, PiS, SLD, PSL, czy Kukizowi.
A ja cały czas piszę, że twoja wiara w Korwina jest irracjonalna.

Nie wiem, czemu tak się czepiasz Korwina o te wyliczenia. Nie ma partii, która przedstawiła kiedykolwiek jakieś wyliczenia i wszystkie ustawy są przygotowane w trakcie kadencji.
Czyli twoje twierdzenie o tym by głosować na Korwina i spółkę opiera się na wierze?  W fragmencie pogrubionym popłynąłeś zupełnie w nieznane  Rozumowi i Godności Człowieka rejony. Przecież właśnie o wyliczenia PiS i PO się spierają- http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1471903,Ekspert-propozycje-PiS-beda-kosztowac-znacznie-wiecej-niz-zaklada-to-partia-opozycyjna
Tak samo Szczurek popierając jednolitą stawkę VAT(mi to też się podoba) mówi o tym, że muszą być wyliczenia. Ta stawka nie może być wzięta z sufitu. Nawet Gwiazdowski nie podziela poglądów Korwina, on chce zmiany akcentu- większe oprocentowanie kapitału przy mniejszym oprocentowaniu pracy.
https://www.youtube.com/watch?v=_xpOhRcUo70

Chcesz mi powiedzieć, że Korwin reformy i budżet zamierza kreować bez wyliczeń w oparciu o widzimisię człowieka w muszce? I to dla ciebie dobry znak odnośnie jego pragnień do kreowania prawa? On z jednej strony obiecuje podwyższenie wydatków(obniżenie wieku emerytalnego, zwalnianie urzędników to nie kwestia jednej decyzji krula), a z drugiej spadek przychodów państwa(obniżka podatków).

Ja w kwestii ZUSu  jestem za uproszczeniem tego i  połączenie składki na ZUS i zdrowotnej z podatkiem dochodowym i wprowadzeniem emerytur obywatelskich oraz wprowadzenie powszechnego prawa do ubezpieczenia zdrowotnego. Więcej o tym mówił Bosak: http://pscriptum.pl/na-goraco/item/181-polska-nie-bedzie-silnym-panstwem-bez-silnej-gospodarki-o-koncepcjach-gospodarczych-ruchu-narodowego-z-krzysztofem-bosakiem

Przy okazji polecam nowy spot KORWiNa z zmanipulowaną wypowiedzią Kaczyńskiego. A to kuce płaczą jak reżimowe media im krula szkalują 
Propsuje.
Bo do takich jak ty jest to kierowane. Polecam całe przemówienie Kaczyńskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=N1A4V2HBZDk

@Namiot

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
nie widzę manipulacji w tym spocie, kaczyński to powiedział, w kontekście pomocy finansowej. 

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Hong Kong wygrał w totka swoim położeniem i byciem krajem łączącym Chiny z resztą świata. Dzięki temu mogli się stać centrum biznesowym i handlowym. To kraj o wielkości mojego powiatu z ludnością liczącą 8 milionów. Taki kraj ciężko porównywać do naszego. Naprawdę nie znajdujesz krajów w naszym kręgu kulturowym bogatszych od nas bez obśmiewanej przez Korwina progresji podatkowej?
Polska łączy zachód i wschód Europy, jest krajem tranzytowym. Nie znam systemów podatkowych w innych krajach, podobnie jak i ty. Napisałem już, że trochę błędnie jest tak porównywać wybiórczo, trzabyłoby porównać cały system podatkowy krajów (wraz z zarobkami). Ja uważam, że nasz system podatkowy jest błędny i można go ulepszyć i uprościć.

Czyli twoje twierdzenie o tym by głosować na Korwina i spółkę opiera się na wierze?  W fragmencie pogrubionym popłynąłeś zupełnie w nieznane  Rozumowi i Godności Człowieka rejony. Przecież właśnie o wyliczenia PiS i PO się spierają- http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1471903,Ekspert-propozycje-PiS-beda-kosztowac-znacznie-wiecej-niz-zaklada-to-partia-opozycyjna
Tak samo Szczurek popierając jednolitą stawkę VAT(mi to też się podoba) mówi o tym, że muszą być wyliczenia. Ta stawka nie może być wzięta z sufitu. Nawet Gwiazdowski nie podziela poglądów Korwina, on chce zmiany akcentu- większe oprocentowanie kapitału przy mniejszym oprocentowaniu pracy.
1. Korwin nie rządził, więc nie mam pewności, że wszystkich nie oszuka. Ale pokładam w nim nadzieję. A ty jaką masz pewność, że partia na którą zagłosujesz cię nie oszuka?
2. Przywoływanie PiSu czy PO i ich wyliczenia jest bezsensu, bo to tylko hasła wyborcze. PO rządziło 8 lat i niedawno zaprezentowała program wyborczy. Czemu nie zrobili tego przez ostatnie 8 lat?
Co do PiSu, to nie są lepsi. Zauważ, że Duda zgłosił projekt reformy emerytalnej (cofnięcia do poprzedniego wieku) na miesiąc przed wyborami, gdzie Sejm zbierze się chyba dwa razy i nie ma fizycznej możliwości jej uchwalenia. Sejm ozusował (zwiększył) koszty umowy zlecenia. Problem jest tylko taki, że PO chce (chciało), by ustawa weszła po wyborach, a PiS przed wyborami. Dlaczego? Bo obie partie wiedzą, że to zła ustawa i chcą zwalić na rywala.
3. Zarówno Korwin i Gwiazdowski chcą likwidacji podatków dochodowych i zmniejszenia kosztów pracy. Chcą również zmian w systemie emerytalnym (być może mają inne pomysły).

Chcesz mi powiedzieć, że Korwin reformy i budżet zamierza kreować bez wyliczeń w oparciu o widzimisię człowieka w muszce? I to dla ciebie dobry znak odnośnie jego pragnień do kreowania prawa? On z jednej strony obiecuje podwyższenie wydatków(obniżenie wieku emerytalnego, zwalnianie urzędników to nie kwestia jednej decyzji krula), a z drugiej spadek przychodów państwa(obniżka podatków).
Jesteś w błędzie. Obniżka podatków nie oznacza zmniejszenia dochodów. Grałeś kiedykolwiek w jakąś grę ekonomiczną? Im wyższe podatki, to zanika klasa średnia, są biedni i bogaci. Po jakimś czasie jest coraz mniej bogatych, a coraz więcej biednych. Jako że biedni nie dają pracy, tylko bogaci, to gospodarka się rujnuje.
Gdy się obniży podatki, to ludzie mają więcej pieniędzy by wydawać i chętniej kupują. Myślisz, że dlaczego mikrotransakcje są tak popularne? Do tego mamy jeszcze VAT i akcyzę, by przychodziły dochody.
Jak zwolnisz urzędników, to nie płacisz im pensji, więc to raczej nie podwyższenie wydatków.

Jeśli chodzi o ZUS, to trzeba go jak najszybciej zlikwidować i dla obecnych emerytów (oraz przyszłych za 10, 15 lat) wprowadzić obywatelską, a resztę społeczeństwa przestawić na inne myślenie, by założyli własne fundusze emerytalne, likwidując składkę emerytalną.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Bo do takich jak ty jest to kierowane. Polecam całe przemówienie Kaczyńskiego:
Taki chuj. Akurat całe przemowienie Kaczynskiego słuchalem, interesuje sie każdą partią polityczną (nie jestem z góry nastawiony na jedną) i zajmuje sie misją odgłupiania lemingów. Do takich ludzi jest kierowany taki spot.

Kazzmir owszem jest zmanipulowany, bo Kaczyński mówił o pomocy najpierw Polakom, repatriantom i tym podobnych, a przede wszystkim własnemu krajowi - wymieniając przy tym zagrożenia jakie niosą (nie mogą nieść, a niosą) uchodzcy, imigranci a pokazane zostało to, gdy on mówi własnie o uchodzcach i imigrantach, co wyrwane z kontektsu może byc odczytane przez kogos kto nie ogladal calosci jako chęć pomocy wlasnie muzulmanom, islamistom, dzihadystom w postaci uchodzcow i imigrantow. Jak to kurwa nie jest manipulacja to nie wiem co nią jest.

To tak, jakbys powiedział, że wolisz chleb żytni od chleba pszennego, ale w ostatecznosci też byś zjadł pszenny, po czym tą wypowiedz ktoś by pociął i w spot reklamowy wstawił fragment, w ktorym mowisz, ze zjadlbys pszenny.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Kaczyński mówił, że należy im pomóc, dopłacając do obozów dla uchodźców, bo obozom brakuje pieniędzy. Nie jest za przyjęciem, ale jest za pomocą finansową.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
...dalej jednak twierdząc, że należy najpierw pomóc naszym. I to jest wlasnie manipulacja. Wyciąć kawałek stawiający kogos w złym swietle, pokazać go i zbierać efekty. Dokladnie to samo robią z JKM w telewizjach, ale jak jego partia to robi to juz jest ok :lol2:

KOMPUTER:
Spoiler

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W spotach zawsze są manipulacje. :D Ale tu akurat nie było wyrwane z kontekstu, dziwne by było, gdyby w spocie dali całą rozprawkę Kaczyńskiego za i przeciw.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
całe szczęście są transkrypcje sejmowe w których jak się źle usłyszy można przeczytać że:

Czy z tej zasady wynika, że nie powinniśmy pomagać? Nie, proszę państwa, powinniśmy pomóc, jesteśmy zdecydowanie za tym, żeby pomóc, ale metodą bezpieczną, czyli finansową. Tu była mowa o tym, że 2,8 mld dolarów kosztuje czy właściwie brakuje jeszcze w tej chwili do utrzymania obozów, z których mamy w tej chwili ten wielki wypływ ludzi do Europy. Weźmy na siebie tę część zobowiązania, którą powinniśmy wziąć ze względu na poziom naszego udziału w PKB Unii Europejskiej. Nie jest on wysoki i nie będzie to suma olbrzymia, chociaż będzie to suma znacząca. To będzie rzeczywista solidarność i to będzie droga do rozwiązania tego problemu.

werewolf nie wiem co ci odpowiedzieć, atakujesz OK ale bądź sprawiedliwy.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale ja nie zaprzeczylem, że on cos takiego poweidzial, ale warto też napisać co powiedzial wczesniej - ze na pierwszym miejscu nadal są Polacy i potem repatrianci, a uchodzcy na koncu.

KOMPUTER:
Spoiler

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO ZIEMIA
#278 2015-10-01, 12:16(Ostatnia zmiana: 2015-10-01, 13:05)
nie trzeba czytać, wystarczy wysłuchać uważnie... jeżeli słyszymy i czytamy tak odlegle różne rzeczy jak brak manipulacji i manipulację cytatem z drugiej strony to nigdy się w tym temacie nie dogadamy. bezcelowe jest przekonywanie że powiedział co powiedział dokładnie w takim kontekście jak zacytowali to w spocie. dodam że w zasadzie to zgadzam się z pewnymi tezami kaczyńskiego, początkowo uznałem pomysł pomocy finansowej tam na miejscu afryka/syria jako ciekawy ale w gruncie rzeczy to i tak bezcelowe. wystarczy jak korwin mówi znieść socjal i problem sam zniknie.

Poseł Jarosław Kaczyński:
    Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Nie ukrywam, że znalazłem się w trudnej sytuacji, bo wypowiedzi, których tutaj uważnie wysłuchałem, są cokolwiek sprzeczne. Z jednej strony deklaracje pani premier, a także pana przewodniczącego, z filozofii politycznej w tym ostatnim wypadku, a z drugiej strony różnego rodzaju zapowiedzi budowy twierdzy Europa i twierdzy Polska. Nie wiem, jak to ze sobą pogodzić, ale w każdym razie dobrze, żeby sam obóz rządzący wiedział, o co w gruncie rzeczy chodzi.
    Tak naprawdę, Wysoka Izbo, ważne jest następujące pytanie, mianowicie czy rząd ma prawo pod obcym naciskiem, zewnętrznym naciskiem, i bez wyraźnie wyrażonej zgody narodu podejmować decyzje, które z wysokim stopniem prawdopodobieństwa mogą mieć negatywny wpływ na nasze życie, na naszą codzienność, na nasze życie publiczne, na naszą przestrzeń publiczną, na naszą realną sferę wolności, wreszcie, co tutaj przecież też podnoszono, na nasze bezpieczeństwo. Chcę powiedzieć jasno, że Prawo i Sprawiedliwość uważa, że rząd nie ma prawa do podejmowania takich decyzji. (Oklaski) Co więcej, uważa, że podejmowanie tego rodzaju decyzji bez wyraźnej zgody społeczeństwa...
    (Poseł Rafał Grupiński: To zróbcie referendum.)
    ...a takiej zgody nie ma, jest łamaniem konstytucji.
    (Poseł Jan Vincent-Rostowski: A kto łamie konstytucję? Kto ją łamie?)
    Tak, panie pośle, łamaniem konstytucji, łamaniem zasady suwerenności narodu, a także praw obywatelskich. Dlatego nie ma tutaj naszej zgody. (Oklaski)
    Chcę też powiedzieć, że nie chodzi tutaj o przyjęcie tej czy innej liczby cudzoziemców, niezależnie od tego, jacy to są cudzoziemcy. Chodzi o to, że istnieje poważne niebezpieczeństwo, że zostanie uruchomiony proces, który w wielkim skrócie będzie wyglądał mniej więcej tak, że najpierw liczba cudzoziemców gwałtownie się zwiększa, później nie przestrzegają oni, nie chcą przestrzegać, deklarują, że nie będą przestrzegać naszego prawa, naszych obyczajów...
    (Głos z sali: Co pan mówi?)
    ...a później albo i równolegle narzucają swoją wrażliwość i swoje wymogi w przestrzeni publicznej w różnych dziedzinach życia, i to w sposób bardzo agresywny i gwałtowny.
    (Poseł Magdalena Kochan: To nieprawda.)
    Jeżeli ktoś mówi, że to nieprawda, to niech się rozejrzy po Europie, niech spojrzy choćby na Szwecję. Są tam 54 strefy, gdzie obowiązuje szariat, i nie ma żadnej kontroli państwa.
    (Poseł Jerzy Fedorowicz: Byłem w Szwecji ostatnio.)
    Są obawy przed wywieszaniem szwedzkiej flagi na szkołach, tam jest taki obyczaj, dlatego że na tej fladze jest krzyż. Okazuje się, że szwedzkim dziewczętom, uczennicom nie bardzo już dzisiaj wolno chodzić w krótkich strojach, bo to też się nie podoba.
    (Głos z sali: Nie, nieprawda.)
    (Głos z sali: Co ty robisz?)
    (Poseł Magdalena Kochan: Obrzydliwe kłamstwa i insynuacje.)
    Co się dzieje we Włoszech? Pozajmowane kościoły, traktowane niekiedy jako toalety. Co się dzieje we Francji? Nieustanna awantura, też wprowadzany szariat, patrole, które pilnują przestrzegania szariatu. Tak samo w Londynie, a także w najmocniejszych, najtwardszych pod tym względem Niemczech tego rodzaju zjawiska też mają miejsce. Czy chcecie państwo, żeby to pojawiło się także w Polsce, żebyśmy przestali być gospodarzami we własnym kraju? Czy tego chcecie?
    (Poseł Jerzy Fedorowicz: Część świeckich chce.)
    Otóż chcę jasno powiedzieć: Polacy tego nie chcą i nie chce tego Prawo i Sprawiedliwość. (Oklaski)
    (Poseł Rafał Grupiński: Ale Ojciec Franciszek chce.)
    Ale mimo jednoznacznego stanowiska naszej formacji politycznej sądzę, że warto rozważyć także argumenty, również te filozoficzne, o których tutaj pan przewodniczący mówił i które są uzasadnieniem odmiennej postawy.
    (Poseł Magdalena Kochan: Przeczytaj Franciszka.)
    Otóż można oczywiście w sposób radykalny traktować zasadę, nie przez wszystkich zresztą uznawaną, o czym pan przewodniczący świetnie wie, współrodzajowości wszystkich ludzi. Tak, można. Tylko w ramach tej zasady w żadnym razie - tej radykalnie uznawanej zasady, radykalnego wyciągania konsekwencji z tej zasady - nie da się uzasadnić tego, że jednym się pomaga, a drugim nie. Wtedy musimy się otworzyć totalnie, i to nie tylko na tych, którzy dzisiaj cierpią z powodu wojny. Około miliarda ludzi na świecie cierpi z powodu głodu - przyjmijmy ich, niech cała Europa, Stany Zjednoczone, Japonia, wszystkie zamożne państwa albo choćby względnie dostatnie państwa ich przyjmą. Takie są tego konsekwencje. Ale te konsekwencje można stosować także wewnętrznie - przyjmijmy wobec tego do każdej zamożnej albo przynajmniej dostatniej rodziny tych biednych, którzy są choćby w naszym kraju. Takie są konsekwencje tej zasady, jeżeli się w ogóle myśli, panie przewodniczący, jeżeli się coś rozumie z filozofii politycznej. (Oklaski)
    Oczywiście w tej sytuacji - bo przecież realizacja tej zasady w ten sposób doprowadziłaby do upadku naszej cywilizacji, tej cywilizacji, która właśnie stworzyła wolność, stworzyła współczesną technikę - musimy szukać zasady innej, zasady, która by moderowała ten radykalizm. Otóż taka zasada istnieje, to jest ordo caritatis, porządek miłosierdzia, porządek miłowania. W ramach tej zasady najpierw są najbliżsi, rodzina, później naród, później inni. Czy z tej zasady wynika, że nie powinniśmy pomagać? Nie, proszę państwa, powinniśmy pomóc, jesteśmy zdecydowanie za tym, żeby pomóc, ale metodą bezpieczną, czyli finansową. Tu była mowa o tym, że 2,8 mld dolarów kosztuje czy właściwie brakuje jeszcze w tej chwili do utrzymania obozów, z których mamy w tej chwili ten wielki wypływ ludzi do Europy. Weźmy na siebie tę część zobowiązania, którą powinniśmy wziąć ze względu na poziom naszego udziału w PKB Unii Europejskiej. Nie jest on wysoki i nie będzie to suma olbrzymia, chociaż będzie to suma znacząca. To będzie rzeczywista solidarność i to będzie droga do rozwiązania tego problemu. (Oklaski)
    Ale jednocześnie, jeżeli patrzymy na ten problem, i to zresztą było tu podnoszone, trzeba zdecydowanie odróżnić uchodźców, którzy rzeczywiście uciekają przed wojną, od emigrantów ekonomicznych. Trzeba ich odróżnić. A kto stworzył tutaj magnes, wielki magnes, potężny magnes społeczny przyciągania emigrantów ekonomicznych? Niemcy. I to jest ich problem. Tu Orban miał rację. Po prostu to jest ich problem, nie nasz. (Oklaski) My możemy pomóc uchodźcom, ale, powtarzam, w sposób bezpieczny dla Polaków.
    Padają tutaj także inne jeszcze argumenty natury moralnej czy moralno-historycznej. Pierwszy z nich to kolonializm. Jako żywo Polska w tym nie brała udziału. Drugi argument to polityka niektórych państw europejskich, a skądinąd i Stanów Zjednoczonych na Bliskim Wschodzie w ostatnich latach. Wszystko to wiązało się z rewolucjami, z destabilizacją, która tam nastąpiła. Polska w tym także nie uczestniczyła.
    Jest, Wysoka Izbo, także argument inny często podnoszony, Juncker go podnosił. To jest argument, który odwołuje się do emigracji Polaków. Tak, rzeczywiście, wielu, wielu Polaków wyemigrowało, i w latach ostatnich, i tych nieco bardziej odległych, i w poprzednim wieku, i jeszcze w poprzednim wieku. To prawda. Tylko, Wysoka Izbo, czy Polacy, emigrując, narzucali w tych miejscach, gdzie byli, gdzie się pojawiali, swoje reguły? Czy kogoś terroryzowali? Nie, ciężko pracowali, z wielką pokorą, często zresztą ta pokora była nadmierna. (Oklaski) I chociaż byli tacy, którzy w szczególności w XIX w. walczyli za naszą i waszą wolność, to naprawdę ta walka tworzy zobowiązania wobec nas właśnie jako kraju wolności, a nie odwrotnie. (Oklaski)
    Wreszcie jest jeszcze ten argument, który często jest podnoszony: Unia Europejska nam płaci, są środki europejskie. Otóż, pani marszałek, Wysoka Izbo, za co nam płaci? Za to, że oddajemy dużym, najsilniejszym państwom europejskim - bo to one, a nie my, decydują w Brukseli - bardzo znaczną część możliwości decydowania o naszych sprawach. Uzyskują potężną moc regulacyjną także wobec Polski, ona ma wartość ekonomiczną i ma ogromną wartość polityczną. Nie dostajemy tego za darmo, można powiedzieć, bardzo tanio kupują to od nas. (Oklaski)
    Dlatego nie mamy powodów do wyrzutów sumienia. Natomiast mamy powody do tego, by bronić naszej suwerenności, by przeciwstawiać się niesłychanym wręcz wypowiedziom polityków europejskich z panem Schulzem na czele. (Oklaski) Mamy prawo bronić się przed akcją dyfamacyjną, którą dzisiaj prowadzą śmiertelni wrogowie Polski...
    (Poseł Krystyna Pawłowicz: Tak jest!)
    ...ludzie po prostu oszalali z nienawiści do naszego kraju...
    (Poseł Rafał Grupiński: Tak? Kto taki?)
    ...bo to jest przecież element tej samej akcji. Mamy prawo. Nieczynienie tego jest nie tylko hańbą, nie tylko skandalem, nie tylko wstydem, lecz także wielkim błędem politycznym. (Posłowie Klubu Parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość wstają, długotrwałe oklaski)
    (Poseł Jerzy Fedorowicz: Są jeszcze trzy minuty.)

jeżeli wszystko co mówią politycy słyszycie źle to nie dziwią mnie wasze przekonania  :facepalm:
na ogół zachowuję obiektywizm i nawet kaczyński może mieć coś rozsądnego do powiedzenia, nie odrzucam tak po prostu wszystkiego co mówią politycy. nie twierdzę że tezy jednego są najlepsze na świecie a reszta to głupoty z dupy. wy jak sądzę przyjmujecie bezkrytyczny sposób myślenia, którego ja nie akceptuję. nie można powiedzieć że skoro 60% tego co ktoś mówi  jest OK a 40% jest złe to ta osoba jest zła. jednak jeżeli te 40% dominuje nad rozsądkiem jak mam się zachować? nie głosuję na ludzi którzy oferują leniom socjal kosztem moich pieniędzy. rząd nie ma swoich pieniędzy, ma twoje, moje, adanosa, azteka i marnuje je w sposób skandaliczny.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Swoją drogą, jak juz jestesmy przy ,,uchodzcach" (w cudzyslowiu, bo to rzeznicy nie uchodzcy) to zapraszam:

https://www.facebook.com/1605556219712397/photos/a.1611636909104328.1073741828.1605556219712397/1611678955766790/?type=3

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników
Do góry