ramy sie gryza 4951 11

O temacie

Autor eto

Zaczęty 1.11.2012 roku

Wyświetleń 4951

Odpowiedzi 11

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

ramy sie gryza
2012-11-01, 21:07(Ostatnia zmiana: 2012-11-01, 21:16)
mam patrioty 2x 2gb ddr3 1333 MHz, kupilem sobie 2x 4gb ddr3, tez od patriota, ta sama czestotliwosc.

sek w tym ze dziala albo jedna, albo druga para, gdy wkladam obie system raczy mnie bsodami D1, A, 50, co wskazuje na niezgodnosc pamieci ram. szkoda bo myslalem ze pojdzie bez problemow, wszak ten sam producent, czestotliwosc, plyta glowna obsluguje do 16 gb (ale spis obslugiwwnych pamiec na stronie producenta jest dosyc nieaktualny, nie widac zadnej kosci powyzej 2 gb).

w sumie nie licze na wiele bo i tak mam ramu wiecej niz mialem, ale moze daloby rade wyciagnac te 12gb?

mobo - gigabyte ga-p55-ud3

moze w biosie mozna cos ustawic albo wlaczyc?

najwyzej gdy bede potrzebowal to kupie druga identyczna pare - mam nadzieje ze wtedy nie bedzie problemow :lol:

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Nie wiem czy w bios'ie trzeba coś zmienić, ale pod wypływem moich kontaktów z płytami gigabyte to spróbuj jedną parę do niebieskich a druga do białych,może nie logiczne ale jak kiedyś miałem płytę gigabyte, to żebym miał dźwięk musiałem mieć kabelek z jednego końca płytę na drugi  podłączony

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

eto

ramy sie gryza
#2 2012-11-01, 22:00(Ostatnia zmiana: 2012-11-01, 22:00)
Nie wiem czy w bios'ie trzeba coś zmienić, ale pod wypływem moich kontaktów z płytami gigabyte to spróbuj jedną parę do niebieskich a druga do białych,może nie logiczne ale jak kiedyś miałem płytę gigabyte, to żebym miał dźwięk musiałem mieć kabelek z jednego końca płytę na drugi podłączony
tak probowalem, nawet nie przyszlo mi do glowy by robic inaczej, w instrukcji plyty glownej napisali zeby tak robic to tak robie

tj. jedna para w bialych slotach a druga w niebieskich o ile cie dobrze zrozumialem :D

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
dobrze mnie zrozumiałeś

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W sumie nie powinno mieć to takich objawów, ale masz ustawione w BIOSie na dual channel?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh

Toworish

ramy sie gryza
#5 2012-11-02, 00:49(Ostatnia zmiana: 2012-11-02, 00:56)
płyty gigabyta chyba z natury nie lubią się z ramami, ale myślę że w tym przypadku nowym ramom brakuje prądu gdyż pewnie żrą go więcej niż poprzednie, czyli jeśli się nie mylę to musiałbyś zwiększyć dawkę prądu w biosię, choć po doczytaniu danych które podałeś powiem że zmniejszyła się moja wiara w za mało prądu

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

ramy sie gryza
#6 2012-11-02, 00:58(Ostatnia zmiana: 2012-11-02, 00:59)
czyli jeśli się nie mylę to musiałbyś zwiększyć dawkę prądu w biosię
TAK JEST
dopierol 230v AC od razu, coby przypadkiem nie zabrakło dla ramu dawki prądu.

Jakbym ja to zrobił:

wyciągam wszystkie ramki i zostawiam jedną 4gb - czyli nowo zakupioną. działa = płyta jest kompatybilna (ogółem głupie bo jak miałaby być niekompatybilna z ramem skoro jest wspierany według książeczki? : |)

...eeej, sekunda - nigdzie tego nie napisałeś, wręcz przeciwnie. Tak - wyciągnij ramki, zostaw jedną nową, sprawdź czy zadziała. Mi na przykład płyta obsługuje 8gb, nie obsługuje jednak 2 gb w jednej kości przy taktowaniu 800. Spróbuj, wyjmij, fajnie będzie wiedzieć.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
moje koty tez sie gryza ale to dlatego bo jeden chce sie ruchac a drugi nie bo jest jego matka trzymaj je w oddzielnych pokojach albo wykastroj faceta chociaz podobno to i tak nic nie daje

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Ewentualnie się mylisz i wcale nie są one o tej ranek częstotliwości, a wtedy nic dziwnego że się gryzą, ale pisałeś chyba że są w tej samej częstotliwości więc dziwota

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś, to włóż ram i zresetuj BIOS za pomocą CMOS Clear(taka zworka, powinna być nie daleko baterii i podpisana CLR CMOS albo coś takiego, wystarczy wyjąć na chwile w włożyć)

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie trzeba nawet zwierać zworki jeśli nie jest ona dobrze widoczna to wystarczy wyjąc baterie i zewrzeć ze sobą te dwa styki które są od baterii, ale w płytach gigabyta zazwyczaj zworki ciężko jest nie zauważyć, jak coś to są to takie dwa druciki wystajce obok baterii musisz je zewrzeć że sobą czymś metalowym na jakieś 5 sekund aby było idealnie...ogólne to już myślałem nad resetem biosu ale stwierdziłem że to bez sensu chociaż w sumie warto spróbować. Tylko jak miałeś podkręcany procesor (w co wątpię) to wróci on do stanu pierwotnego

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
dobra nic nie ruszalem w biosie ani nie tykalem zadnej zworki... poszlo :D  zamienilem pary slotami :lol2:

Tak - wyciągnij ramki, zostaw jedną nową, sprawdź czy zadziała. Mi na przykład płyta obsługuje 8gb, nie obsługuje jednak 2 gb w jednej kości przy taktowaniu 800. Spróbuj, wyjmij, fajnie będzie wiedzieć.
dzialalo

Ewentualnie się mylisz i wcale nie są one o tej ranek częstotliwości
ej no cyferki na opakowaniach to jeszcze umiem czytac

dzieki za pomoc :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry