Modyfikacja naprawdę świetna, jest co podziwiać.
Ja osobiście przeszedłem ją w około 56h, normalnego Gothica przechodziłem w ciągu 19-20h.
Według mnie to najlepsza modyfikacja rozszerzająca Gothica

Plusy modyfikacji
- Masa nowych zadań (w podstawce było kilka pobocznych i wątek główny)
- Nowe lokacje i przerobione te stare
- Możliwość przerobienia Uriziela na miecz jednoręczny
- Możliwość zostania Guru
- Więcej interakcji ze światem
- Smażenie wszystkich kawałków mięsa na raz (w podstawce gdy miało się ponad 200 sztuk mięsa trochę długo się te kawałki smażyło)
- Świetne tekstury
- Możliwość zostania Bandytą
- Alchemia (tego mi brakowało w podstawce)

- Bunt zbieraczy
- Możliwość przespacerowania się po opuszczonej kopalni
Bugi które można by naprawić w kolejnym patchu:
- Błąd w literówce gdy chcemy założyć jakąś runę ale nie mamy odpowiedniego kręgu, pisze ''Brakuje ci (dany krąg)
kręgupoziom, by użyć tego przedmiotu''
- Postacie nie zwracają uwagi gdy otwieramy nowo dodane skrzynie, gdy próbowaliśmy otworzyć skrzynie (będące w podstawce) to nas postacie atakowały
- Znalazłem dwie skrzynie do których trudno dojść, pierwsza skrzynia jest niedaleko placu wymian na pasmie górskim, a druga skrzynia jest też niedaleko placu wymian koło tego wielkiego głazu, przydałoby się przerobić ten głaz aby dało się tam wejść bez chodzenia po górach
- Gdy wypijemy miksturę tymczasową np. siły to gdy założymy jakąś lepszą broń której wcześniej nie mogliśmy i będziemy ją trzymać tak długo aż mikstura przestanie działać to bohater założy słabszą broń ale będzie trzymał tą lepszą broń której nie mogliśmy unieść dopóki jej nie schowamy, po schowaniu tej broni będzie pisało że brakuje ileś tam punktów siły, a tą słabszą broń którą mogliśmy unieść bez mikstury nasz bohater wyrzuci

- Stanley ma za mało siły żeby unieść swój miecz (dokładnie o 13 pkt siły)
- Mil nie ma żadnej broni (przydało by się mu dać chociaż jakiś miecz)
- Parę zbugowanych zadań

- Większość nowo dodanych postaci które mają łuki/kusze, nie mają strzał/bełtów przez co nie używają tych broni
- Wyskakujący
Acces Violation podczas wczytywania zapisów (wiele osób pisało że ma taki problem, ale ja się jeszcze z nim nie spotkałem podczas przechodenia ER)

- Czasami wyskakujący
Acces Violation podczas brania nowej gry
- Brak tekstur w książkach "Prawdziwe alkohole cz.2 i cz.3" (Porzyczyłem je od Magów Ognia z regału)
- Jeden z Pomocników Ghorana ma włosy (nowicjusze są normalnie łysi)
- Dziurawa podłoga w chatce Hansona na bagnie (można tam wpaść)
- Nie zawsze łuki, kusze i czary zabijają ludzi (czasami dają efekt jak byśmy kogoś pobili)
Jak znajdę jeszcze jakieś bugi to dopiszę

Mam kilka pytań odnośnie tej modyfikacji:
- Czy autor moda wyda jeszcze jednego patcha? (na fb przeczytałem że ma powstać jeszcze jeden patch naprawiający coś w obozie bandytów)
- Czy jest możliwość, że wyjdzie dubbing (przydał by się chociaż do nauk Guru), (jak by ktoś chciał zrobić dubbing to błagam żeby niebył taki sam jak w MT)
- Dlaczego linki do moda tak szybko wygasły i dlaczego autor usunął stronkę na fb