Blue Screen 4093 15

O temacie

Autor kaczka

Zaczęty 9.08.2012 roku

Wyświetleń 4093

Odpowiedzi 15

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Blue Screen
2012-08-10, 01:58(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 01:58)
Mam nadzieję, że da ktoś radę pomóc.

Przy włączaniu windowsa pojawia mi się blue screen. Nie jestem jakimś ekspertem w dziedzinie komputerowej ale sądzę, że to może być wina płyty głównej lub grafiki. Wszystko inne raczej śmiga jak należy.
Zaczęło się to, kiedy przełączyłem dysk z innego  pc do swojego, żeby sprawdzić czy działa, bo nie byłem pewny czy w  tamtym pc wszystkie części są sprawne (składam kompy z części, które  zostały mi się po dawnych moich staruszkach).
Na BS nie ma podanego żadnego błędu. Jest tylko informacja techniczna, która wygląda tak:

*** STOP: 0x0000007E (0xC0000005,0xF6F1A174,0xF795DD3C,0xF795DA38)

I teraz pierwsze primo - piszę z kompa od brata, bo mój jak wiadomo nie ma zamiaru się normalne uruchomić.
Oraz drugie, chyba najważniejsze primo - dysk mi się nie spalił, bo sprawdziłem na kompie brackiego, więc sawik i reszta, zero stresu. Mod wyjdzie ;p
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Cytuj
Oraz drugie, chyba najważniejsze primo
:lol2:

Oczywiście potem odłączyłeś ten dysk i nie ma szans, że zasilacz po prostu nie daje wystarczająco napięcia? Dyski nie są podłączone niepoprawnie na jednej (składasz ze staruszków, tak?) taśmie ata w stylu master-master? Ani nie masz podłączonego do jednej taśmy dysku i napędu cd/dvd?
 

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Oczywiście potem odłączyłeś ten dysk i nie ma szans, że zasilacz po prostu nie daje wystarczająco napięcia?
Dysk odłączyłem ofc przy wyłączonym pc (z prądu). Zasilacz 300W

Dyski nie są podłączone niepoprawnie na  jednej (składasz ze staruszków, tak?) taśmie ata w stylu master-master?
O ty kurna, muszę sprawdzić oO

Ani nie masz podłączonego do jednej taśmy dysku i napędu cd/dvd?
Nope
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeszcze jedna rzecz: spróbuj bootować jakąś płytę, najlepiej linuxa z interfejsem graficznym (jakieś tam ubuntu) - prosta sprawa, linux zadziała = to dysk, linux nie zadziała = plyta główna albo procek.
 

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Blue Screen
#4 2012-08-10, 02:24(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 02:27)
Jeszcze jedna rzecz: spróbuj bootować jakąś płytę, najlepiej linuxa z interfejsem graficznym (jakieś tam ubuntu) - prosta sprawa, linux zadziała = to dysk, linux nie zadziała = plyta główna albo procek.
Już to robiłem wczoraj. Linux też nie działał. Poza tym pisałem już, że dysk działa w 100% :P
Generalnie mogę jeszcze szybko zamienić procesory, tylko najpierw trzeba rozbroić zjebany radiator :x

EDIT:
Dyski nie są podłączone niepoprawnie na  jednej (składasz ze staruszków, tak?) taśmie ata w stylu master-master?
Nie. Do tego mam w ogóle dwie osobne taśmy xD Osobną rozdzieloną na dwa napędy dvd/cd i osobną do dysku i stacji dyskietek.
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Blue Screen
#5 2012-08-10, 02:26(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 02:32)
Ja bym obstawiał procek: też akurat ostatnio zacząłem się bawić w te sprawy (stawiałem na nogi komputer klasy IBM XT i myślałem że potrzebuję starego złomka do obsługi dyskietek 5,25') i składając staroć na socket 7 okazało sie, że procek działa bezbłędnie w biosie ale odmawia współpracy poza nim - brzmi podobnie do tego co tu mamy.


edit: dwa napędy? odłącz jeden, może akurat zasilacz stracił trochę mocy. Druga ciekawa sprawa to taśma do dysku i stacji dyskietek - to jest JEDNA taśma? : |
 

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W sieci znalazłem podobny temat, gość też założył temat dziś, nawet nick ma podobny do Twojego, może ktoś mu pomoże? Tutaj link.
Spoiler
:lol:  

A teraz trochę poważniej.
Z tego co pamiętam większość błędów z 0x0000007E jest wokoło sterowników, sprawdź czy uruchomi w trybie awaryjnym, "Ostatnia dobra konfiguracja" też mi kilka razy pomogła.
Skoro masz dwa komputery, spróbuj drogi eliminacji, po kolei sprawdzaj co jest źle. Polecam sprawdzić ram i grafikę, jak możesz to i procka.
Napisałeś że zjebało się po podłączeniu dysku, polecam sprawdzić... kabel sata czy tam ata zależy które masz, spotkałem się z BSoD'ami z ich powodu, jakieś tam problemy z przewodzeniem impulsów czy coś, niestety nie pamiętam dokładnie.

"Przy włączaniu windowsa" też nie jest zbyt precyzyjne, jak możesz podaj dokładniej kiedy to się dzieje.
 
Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Blue Screen
#7 2012-08-10, 02:36(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 02:37)
Tasiemek, grafiki, ramu i procków mam od zajebania. Wszystko po kolei sprawdzałem na różne sposoby z wyjątkiem faktycznie procków, więc może to chociaż pomoże. Wcześniej brałem tryb awaryjny przy odpalaniu to mi się zresetował całkiem pc. :x

@up Zirt:
Tak, ale stacji dyskietek się pozbyłem.
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Blue Screen
#8 2012-08-10, 02:38(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 02:56)
Pokaż zdjęcie czy coś, w życiu nie widziałem dysku na taśmę floppy XD
(ze zdjęciem żartowałem - pewnie Ci się myli. Taśma od dyskietek była cieńsza, nie można podłączyć pod to dysku :D )


@down
co to za aparat? camera obscura? :lol:
<ale i tak nie widać tego co chciałem - no nic, olać>
 

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Blue Screen
#9 2012-08-10, 02:42(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 02:51)
I tak wątpię, że coś tam zobaczysz bo to strasznie zajebane wszystkim jest xD.
Spróbuje coś z tym zdjęciem zrobić ale nic nie obiecuję.
Jakość będzie strasznie chujowa, ponieważ telefon też jest strasznie chujowy.

EDIT:
Spoiler

Zkirtaem, w sumie to i tak nie powinno robić bo miałem tak od dobrych sześciu lat i wszystko działało bez zarzutu.
 

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Drock

Blue Screen
#10 2012-08-10, 09:32(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 10:16)
Kaczka kup sobie lepszy zasilacz bo jak masz 300W to słabo bo to na prawdę jest 80% zdeklarowanej wielkości ja też przez to mam blue screeny

lub system ci się posypał
 

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Przez 8 lat miałem 230 i było dobrze :pokerface:
 

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Blue Screen
#12 2012-08-10, 18:54(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 18:55)
Cytuj
Przez 8 lat miałem 230 i było dobrze :pokerface:  
nie chciało mi się czytać tematu, ale po popatrzeniu na ten post chyba znalazłem przyczynę :lol2:
 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Cytuj
Przez 8 lat miałem 230 i było dobrze :pokerface:

czas przeszły : |
 

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
ah, myślałem, że to w kontekście 'miałem, ale już nie działa' : |
 

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Nie wiem jak ale bracki się postrarał i pc śmiga jak dawniej. Może i lepiej. Dzięki wam za wasze wypociny tu. Do zamknięcia.
 


0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry