Ogólna dyskusja o modyfikacji 436825 1170

O temacie

Autor Gruppenfuehrer Kereth

Zaczęty 21.01.2008 roku

Wyświetleń 436825

Odpowiedzi 1170

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Wybaczcie, że się wtrącę, ale nie mogę znieść po prostu durnoty jednego z argumentów.
No to co powiesz o risenie 1 to jest totalny plagiat gothica ( wiem że to też od Pb ale i tak )  do tego słaby a poza tym to co konkretnie oni moga splagjatowac moze system rozgrywki ale ile gier kopiowało np diablo ? masa a ludzie i tak je kupowali  i niektóre były bardzo dobre.
Skoro wiesz, że Risen jest autorstwa Piranhy Bytes to po kiego w ogóle nawet rzucasz takim debilizmem? Sorry, ale Risen jest dobrą grą, która ma system rozwoju, ekwipunku itp. wzięty z Gothica, ale jej fabuła jest całkiem nowa.
Złote Wrota z kolei chcą robić grę OPIERAJĄCĄ się o wydarzenia z Gothica, czyli "splagiatują" (daję w cudzysłowie, bo nie uważam to za dobry termin) Gothica. Ponadto PB jasno wyraziło, że w jakikolwiek sposób zakazują przenoszenia fabuły Gothica na inny silnik, bądź też modyfikacji silnika. Nie wiem więc jak to będzie z wszystkimi Gothicowymi modami w Skyrimie, ale jeśli Złote Wrota chcą mieć problemy prawne to nic nie stoi im na przeszkodzie.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wyszedł już patch do ZW, bo coś było nabąkiwane, a w temacie z downloadem tylko poradnik doszedł.
Zabawne jest to, że dopiero mam przegrane tylko 11 godzin z tym modem i ciągle jestem w 1. akcie. No ale najwyższy poziom trudności + chęć grania magiem ma swoje wymagania, a czasami niemożność zrobienia jakiegoś questa odpycha. Np. czy były jakieś wskazówki, jak należy ułożyć tamte kamienie (próba wody)?

Orsimer

Orsimer

Użytkownicy
Eksplorator światów
posty89
Propsy28
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Eksplorator światów
Panowie, czapki z głów, jestem pod wrażeniem! Moim zdaniem to najlepsza modyfikacja do Gothic 2 NK. Nie piszę tak, żeby schlebić twórcom, naprawdę w lepszą nie grałem. Piratenleben to był dobry mod, b. dobry, ale Złote Wrota są lepsze. Juran jest wg mnie gorszą, mniej wciągającą produkcją. Inne samodzielne mody nie mają nawet startu do ZW, może oprócz Dark Sagi, w którą jeszcze jeszcze nie grałem, a zamierzam.

The night is dark and full of terrors.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Coraz lepsze kompy/bebechy, nowe systemy przemawiają na niekorzyść modów do  Gothica :tylkogothic: .
Wiekowy silnik(chyba jeszcze pod DirectX 7), więc na bank by zrobili lepszą grafę i optymalizację na lepszym silniku, tym bardziej że to nowa kraina z nowymi stworzeniami i NPC, więc gdyby dobrze to przemyśleć, nie musi być tu mowy o żadnym plagiacie.
Poza tym trzeba cały czas iść do przodu i opuścić kurwidołek moddingu Gothiczka (2014 - ....)

Elo

noruj1

noruj1

Użytkownicy
Dubbing - pisać o próbki.
posty32
Propsy20
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Dubbing - pisać o próbki.
Coraz lepsze kompy/bebechy, nowe systemy przemawiają na niekorzyść modów do  Gothica :tylkogothic: .
Wiekowy silnik(chyba jeszcze pod DirectX 7), więc na bank by zrobili lepszą grafę i optymalizację na lepszym silniku, tym bardziej że to nowa kraina z nowymi stworzeniami i NPC, więc gdyby dobrze to przemyśleć, nie musi być tu mowy o żadnym plagiacie.
Poza tym trzeba cały czas iść do przodu i opuścić kurwidołek moddingu Gothiczka (2014 - ....)
To jest takie idiotyczne zakładnie, że team to profesjonalni twórcy gier, programiści i graficy itd xP A to przecież hobbyści, którzy znają się na modowaniu Gothica i którzy 6 lat robili moda. Więc NIE, nie zrobili by na bank lepszej grafy i optymalizacji.
I nie wiem jaki jest sens w robieniu kontynuacji gry, która odbywała się w świecie Gothica, a 2 część jak mówisz w praktycznie całkiem innym x d Przecież to debilizm

Zimny

Zimny

Użytkownicy
posty36
Propsy44
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
@noruj1
Podasz Mi argumenty popierające Twoją hipotezę, która twierdzi że "na bank" nie zrobią lepszej grafy?? :lol:

"Zło jest złem, mniejsze czy większe.. niema różnicy"

noruj1

noruj1

Użytkownicy
Dubbing - pisać o próbki.
posty32
Propsy20
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Dubbing - pisać o próbki.
Jakbyś tak czytał ze zrozumieniem to byś może sam do tego doszedł, że hobbyści robiący 6 lat moda i nie dodając w nim praktycznie żadnych swoich rewelacji graficznych stworzonych przez siebie nie zrobią sami od zera grafiki na dobrym poziomie x d
Niektórym to trzeba palcem pokazywać x d

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Jak ja uwielbiam fanów, którzy mają nie wiadomo jakie wymagania i oczekiwania. Jak wy sobie wyobrażacie, że team, który przez 6 lat robił średniego moda na gotowcu da radę szybciej zrobić od zera nową grę? Modowi brakuje profesjonaliizmu, a wy już gadacie o jakichś nie wiadomo jakich tytanach i programowaniu. Myślenie nie boli.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Popieram Jasia. Zlote Wrota nie maja szansy na zrobienie nowej gry, ktora serio by byla dobra, bez urazy dla nikogo. Poza tym jesli mod wypadl srednio, a nawet gorzej niz srednio to obawialbym sie o kontynuacje szczegolnie na nowym silniku. 

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Jak ja uwielbiam fanów, którzy mają nie wiadomo jakie wymagania i oczekiwania. Jak wy sobie wyobrażacie, że team, który przez 6 lat robił średniego moda na gotowcu da radę szybciej zrobić od zera nową grę? Modowi brakuje profesjonaliizmu
Bardzo przepraszam ale kim ty jesteś żeby, zarzucać komuś brak profesjonalizmu? 

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Grał w grę i widział jaka ona jest? Może mi zaraz wyjedziesz z debilnym argumentem, że jak coś się krytykuje to trzeba to umieć samemu? 
Pozdrawiam krytyków filmowych :)

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Dobrze to pokaż mi moda który jest lepszy od ZW.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Velaya, Piratenleben, Returning, nawet Global Mod od biedy, Jaktyl, Dark Saga, Podróżnik, Mroczne Tajemnice. Mam wymieniać dalej? xd

Zimny

Zimny

Użytkownicy
posty36
Propsy44
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Nie rozumiem, na podstawie czego możecie stwierdzić że nie daliby rady skoro nie widzieliście pełnych umiejętności team'u ZW, poza tym co wiedzieliśmy w modzie, mogą umieć dużo więcej, fakt - moda tworzyli długo ale sporo tego czasu poświęcili na naukę... Tak w ogóle to ludzie się rozwijają i doskonalą swoje umiejętności, nowa gra mogła by być robiona długo, ale przy jej tworzeniu tez by się sporo nauczyli.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
No to na cholerę mają robić grę, która wyjdzie za na przykład 10 lat, znając życie na słabym silniku i to w dodatku bardzo przeciętną? Użyjcie czasem też mózgu, bo bez niego to tak głupio :/ Jeśli chcą tworzyć grę to niech dołączą do profesjonalnego studia. 
Btw. jakby umieli dużo więcej niż jest w modzie to by mod byłby znacznie lepszy:)

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Modding Gothica to nie to samo co programowanie i tworzenie silnika. Nie róbcie sobie nadziei. A co do umiejętności z moddingu to też szału nie ma.
Lepsze mody? The Dark Saga, Returning, Velaya. Jesteście zapatrzeni w te ZW jak w obrazek.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Velaya, Piratenleben, Returning, nawet Global Mod od biedy, Jaktyl, Dark Saga, Podróżnik, Mroczne Tajemnice. Mam wymieniać dalej? xd

Velaya rly? Retunning czyli ilość jest lepsza od jakości? tandeta... 20 obozów myśliwych, cała gra to jakaś kpina, nasrane pasków staminy, i jakichś innych pierdół. Global Mod - dolina przodków: design ok, ale model doliny to jakaś porażka, niektóre misje pokroju "idź do maga wody żeby mi zrobił krem do twarzy" Dark Saga  :ok: ale był tam jeden poważny błąd, mianowicie z biegiem czasu( rozdziały) nic się nie zmieniało. Tak jak zaczął się 2 rozdział i  można było eksplorować świat oraz brać misje, tak w kolejnych cały świat stał w miejscu, był tylko główny wątek i nic poza tym, nawet potwory się chyba nie respiły. MT zbugowane pseudo coś, górnicza dolina wygląda jak stragan w południe, znowu dwadzieścia obozów "myśliwych" łącznie z przemytnikami którzy siedzą na plaży i żądzą całą okolica( podobno nawet gomez ich się boi ;o )

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6473
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Dark Saga  :ok: ale był tam jeden poważny błąd, mianowicie z biegiem czasu( rozdziały) nic się nie zmieniało. Tak jak zaczął się 2 rozdział i  można było eksplorować świat oraz brać misje, tak w kolejnych cały świat stał w miejscu, był tylko główny wątek i nic poza tym, nawet potwory się chyba nie respiły
Jesteś taki głupi czy tylko udajesz? W Dark Sadze był respawn potworów, nawet w III. pojawili się uczniowie nekromanty. Świat może nie zmieniał się pod względem wyglądu, ale dużo się w nim działo. Może mi teraz powiesz koksie niby co takiego zmieniało się w Złotych Wrotach?

Velaya rly?
Velaya ma sto razy ciekawszą fabułę i innowacje skryptowe, które przebijają o głowę te ze Złotych Wrót. Co więcej zadanie są nietypowe, nie odnoszą się tylko do przynieś/zanieś jak to jest w Złotych Wrotach. Również koncepcja głównego bohatera, a raczej bohaterki jest oryginalna, no bo ile jest modów co gra się kobietą. Samo Twoje stwierdzenie "Velaya rly?" twierdzi o tym, że nie masz żadnych argumentów na odparcie mnie i jesteś typowym fanboyem.

Retunning czyli ilość jest lepsza od jakości? tandeta... 20 obozów myśliwych, cała gra to jakaś kpina, nasrane pasków staminy, i jakichś innych pierdół.

Chyba najwyraźniej nie umiałeś przejść tego moda, bo wytrzymałość była bardzo dobrą rzeczą i utrudniała walkę. W Złotych Wrotach nie ma po prostu nic, ani nie ma nawalonych zadań, ani nie ma tak na dobrą sprawę nowych światów, ani nie niesie nic ciekawego za sobą w związku z fabułą.

Global Mod - dolina przodków: design ok, ale model doliny to jakaś porażka, niektóre misje pokroju "idź do maga wody żeby mi zrobił krem do twarzy"
Co do zadań zgodzę się, ale w przeciwieństwie do Złotych Wrót, tutaj dodano nowy, grywalny świat przeciętnej jakości, ale sto razy ciągle lepiej niż Złote Wrota.

. MT zbugowane pseudo coś, górnicza dolina wygląda jak stragan w południe, znowu dwadzieścia obozów "myśliwych" łącznie z przemytnikami którzy siedzą na plaży i żądzą całą okolica( podobno nawet gomez ich się boi ;o )
Po pierwsze: Może Złote Wrota to nie jest zbugowane coś? Poza tym racja z niektórymi rzeczami przesadzili, ale MT było tworzone chyba przez rok (dwa?), a i tak niesie za sobą więcej niż sześcioletnie Złote Wrota.  No i przede wszystkim dłużej się grało.

Podsumowując: Twoje żałosne argumenty podkreślają tylko fakt, że jesteś typowym fanboyem, który nie ma nic ciekawego do powiedzenia i nie umie dobrze się bronić. Nawet nie odpowiedziałeś na większość moich modyfikacji, które są lepsze od Złotych Wrót, a na niektóre odpowiadałeś półsłówkami, albo idiotycznymi po raz kolejny powtarzam argumentami. Zastanów się lepiej najpierw zanim się wtrącisz do dyskusji skoro nie masz zamiaru nic do niej wnieść :)

Zimny

Zimny

Użytkownicy
posty36
Propsy44
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Nie mówię że na pewno udało by im się stworzyć nową grę, sam bawię się od czasu do czasu różnymi silnikami i rozmyślam o zrobieniu gry, pomysłów mam mnóstwo...
Lecz wiem że kupa z tym roboty która nie jest łatwa. Jedne silniki na start mają dużo gotowych rzeczy inne mniej, co nie zmienia faktu że i tak jest masa roboty..
Jeśli ma się dobry team, każdy ma swój zakres obowiązków i się ich trzyma jest możliwe zrobienie gry.
Wiadomo że jakościowo druga część jako mod była by lepsza od gry i szybciej wykonana bo robienie gry dosłownie pożera czas..
Jeżeli serio chcieliby zrobić grę(czego osobiście im życzę) musieliby trochę powiększyć swój team(ilość osób w team'ie) oraz zwiększyć swoje umiejętność.
Natomiast jeżeli zrobią kolejnego moda też będę się cieszył i z wielką chęcią zagram.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Jesteś taki głupi czy tylko udajesz? W Dark Sadze był respawn potworów, nawet w III. pojawili się uczniowie nekromanty. Świat może nie zmieniał się pod względem wyglądu, ale dużo się w nim działo. Może mi teraz powiesz koksie niby co takiego zmieniało się w Złotych Wrotach?
Bardzo dużo się w nim działo, fabuła ciągnęła gracza za rączkę, tak że pod koniec pozostawało dużo nie rozwiązanych kwestii. Druga rzecz, to brakowało misji otrzymywanych z biegiem czasu, w pierwszym rozdziale otrzymywałeś 10 questów, a np. 2 drugim nie było już żadnych pobocznych tylko główny wątek. W Złotych Wrotach, w poszczególnym rozdziale jest do wszystkiego odniesienie np. bandyci dla których pod koniec zdobywamy ułaskawienie, czy magowie wody otrzymujący dostęp do świątyni Adanosa, cały czas pewne wątki są wplątywane w fabułę, a nie spychane na bok przez twórców z lenistwa i obojętności. 

Velaya ma sto razy ciekawszą fabułę i innowacje skryptowe, które przebijają o głowę te ze Złotych Wrót. Co więcej zadanie są nietypowe, nie odnoszą się tylko do przynieś/zanieś jak to jest w Złotych Wrotach. Również koncepcja głównego bohatera, a raczej bohaterki jest oryginalna, no bo ile jest modów co gra się kobietą. 

Innowacje skryptowe ? W ZW są np. trialogi, z tą uwagą, że są dobrze zrobione. Nie zauważyłem żadnych innowacji skryptowych w Velay'i, no chyba że prowadzenie ścierwojadów na pastwisko przy pomocy rozrzucania za sobą surowego mięsa.

Koncepcja bohaterki jest oryginalna, ale sam mod nie zaskakuje. Nie pamiętam o co tam chodziło bo grałem w to bardzo dawno temu, jednakże nie powiesz mi że wątek zaprowadzenia ładu w khorinis to super nieprzewidywalny bogaty w zwroty akcji motyw. Pamiętam że w pewnym momencie fabuła ciągnęła się jak krew z nosa, jedyne co było fajne to atak zombie na dzielnice portową,

Mówisz że misje w ZW polegały na "przynieś zanieś" co prawda było kilka tego typu misji, ale były teleporty przede wszystkim, a po drugie, tego wymagała fabułą. Jak masz kogoś poinformować o jakimś zdarzeniu do masz do niego iść, ja nie widzę innego rozwiązania, przy okazji posłuchasz dialogu i będziesz wiedział o co kaman.

Samo Twoje stwierdzenie "Velaya rly?" twierdzi o tym, że nie masz żadnych argumentów na odparcie mnie i jesteś typowym fanboyem. 
 Moje twierdzenie sugerowało na to, że nie miałem zbyt wiele czasu aby ci odpisywać, myślałem że krótka wypowiedź pozwoli ci zrozumieć, lub chociaż zmusi cię do refleksji na temat tego co chciałem przekazać. No ale cóż nie wyszło... Niektórzy mniej inteligentni ludzie potrafią oceniać innych na podstawie jednej wypowiedzi i nazywać ich fanboyami - cokolwiek miałoby to znaczyć. Na szczęście do nich się nie zaliczam.

Chyba najwyraźniej nie umiałeś przejść tego moda, bo wytrzymałość była bardzo dobrą rzeczą i utrudniała walkę. W Złotych Wrotach nie ma po prostu nic, ani nie ma nawalonych zadań, ani nie ma tak na dobrą sprawę nowych światów, ani nie niesie nic ciekawego za sobą w związku z fabułą. 
Masz rację, nie przeszedłem tego moda, a nawet nie rozpocząłem na dobre gry. Zwiedziłem tylko świat na kodach, i wydawał mi się strasznie przepełniony, a poza tym dodawanie pasków wytrzymałości do 10 letniej gry nie jest dobrym pomysłem, ze względu na stabilność.

Podsumowując: Twoje żałosne argumenty podkreślają tylko fakt, że jesteś typowym fanboyem, który nie ma nic ciekawego do powiedzenia i nie umie dobrze się bronić. Nawet nie odpowiedziałeś na większość moich modyfikacji, które są lepsze od Złotych Wrót, a na niektóre odpowiadałeś półsłówkami, albo idiotycznymi po raz kolejny powtarzam argumentami. Zastanów się lepiej najpierw zanim się wtrącisz do dyskusji skoro nie masz zamiaru nic do niej wnieść 
Pomijając cześć której nie skomentuje, to nie odpowiedziałem na większość twoich modyfikacji bo w nie nie grałem. Nie jestem taki głupi żeby oceniać coś czego nie znam, dla mnie jest to oczywiste i zrozumiałe, w przeciwieństwie do ciebie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry