Jak oteksturować miecz? 4960 10

O temacie

Autor Lord sklilen

Zaczęty 24.06.2011 roku

Wyświetleń 4960

Odpowiedzi 10

Lord sklilen

Lord sklilen

Użytkownicy
posty64
Propsy8
  • Użytkownicy

Lord sklilen

Jak oteksturować miecz?
2011-06-24, 14:21(Ostatnia zmiana: 2011-06-24, 14:32)
Mam problem. W programie wings 3d zrobiłem miecz(nazwałem go Itmw_2H_wiedzminski_miecz" ) dodałem go do gry(gothic 2 nk)(oczywiście skrypty też zrobiłem), ale po dodaniu zabaczyłem że nie ma kolorków i miałem zamiar go oteksturować.

Niestety skończyło się na zamiarach, bo nijak nie mogłem oteksturować tego miecza. Dodałem pliki "Itmw_2H_wiedzminski_miecz.tag" do textures\items. Jak to nie poszło to dodałem jeszcze plik Itmw_2H_wiedzminski_miecz-c.tex do textures\_compiled i nic. W grze wyświetla mi się cały czas nieoteksturowany miecz. tekstury zrobiłem w gimpie a eksportowałem z go mana do .tag i .tex.

Może ktoś z was wie dlaczego nic się nie dzieje i nie ma tej cholernej taxtury??
Miałbym prośbę żeby ktoś łopatologicznie wytłumaczył jak dodać nową texture do miecza i jak zrobić tą texture bo nie mogę znaleźć w necie takiego poradnika.

Korzystałem z wings 3d i go mana do robienia plików tag i tex oraz gimp-a.

Dodaje jeszcze załącznik z plikami które sam zrobiłem (łącznie z nieudaną texturą)

[attachment=574:Nowy folder (2).rar]

Sorry że może dodalem tamat w zlym dziale ale to mój pierwszy post na the modders :facepalm:

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy924
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Z teksturowanie w wingsie jest tak czasami może spróbuj w spacku lub w blenderze o teksturować

Avatrass

Avatrass

Użytkownicy
posty11
Propsy1
  • Użytkownicy
Jak teksturujesz w Wingsie w ten sposób, to zapisuje się mapa, ale model nie zapamiętuje tekstury. Należy przenieść model do folderu meshes i otworzyć w Spacerze. Następnie zaznaczyć całą powierzchnię i wybrać swoją teksturę. Powinna ułożyć się według wingsowej mapy i voila, mamy gotowy miecz.

Awatar mojego awatara jest moim awatarem.

[font='Arial Black]

[/font]

[font='Arial Black]

[/font]

Lord sklilen

Lord sklilen

Użytkownicy
posty64
Propsy8
  • Użytkownicy
Ale jak mam wybrać tą teksturę?? Nie mogę znaleźć tej opcji, bo gdy wczytuje miecz nie wiem co z nim zrobić dalej, żeby pojawiły się tekstury do wybrania.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy924
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis

EdekSumo
Wyspa Khorinis

Jak oteksturować miecz?
#4 2011-06-24, 16:54(Ostatnia zmiana: 2011-06-24, 16:54)
przekompilować w edit mode i z kompilować światło (jak robisz to spackiem)

Lord sklilen

Lord sklilen

Użytkownicy
posty64
Propsy8
  • Użytkownicy
Sorry jestm jeszcze noobem, na razie w spacerze tylko dodałem waypoint więc jakbyście jeszcze mogli trochę bardziej mi to objaśnić, albo jakiś link do tematu zeby się zapoznać z możliwościami spacera...

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Kto szuka ten znajdzie. Poszukaj na forum różnych tutoriali, jak na forum nie znajdziesz - przegugluj. Ewentualnie polecam serię tutoriali by Czip17 - modding gothica od a do z.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Lord sklilen

Lord sklilen

Użytkownicy
posty64
Propsy8
  • Użytkownicy
Oglądałem wszystkie części od czipa 17 i pisanie skryptów już mam w malym palcu, ale chodzi mi tu o spacera, bo to jego nie moge ogarnąć.

kamil101

kamil101

Użytkownicy
posty42
Propsy3
  • Użytkownicy

kamil101

Jak oteksturować miecz?
#8 2011-06-24, 17:46(Ostatnia zmiana: 2011-06-24, 17:55)
https://www.youtube.com/watch?v=ub7QfOZ107U

to jest by RafałBudzis o vobowaniu oczywiscie sa nastepne częsci ja dałem link do 1
https://www.youtube.com/watch?v=9m_sVkCUrtI

a to By drewkoxmafa(chyba) o texturowaniu swiata
i ten temat powinien być chyba w dziale o Spacerze

danielmanu94

danielmanu94

Użytkownicy
posty19
Propsy3
  • Użytkownicy
Masz szczęście bo właśnie godzine temu dodałem tutorial jak zrobić miecz jest tam pokazane jak oteksturować itp

https://www.youtube.com/watch?v=sQIT-9VXpeY

Reżyser machanimy i początkujący modder

https://www.youtube.com/watch?v=danielmanu9

Lord sklilen

Lord sklilen

Użytkownicy
posty64
Propsy8
  • Użytkownicy

Lord sklilen

Jak oteksturować miecz?
#10 2011-06-25, 16:56(Ostatnia zmiana: 2011-06-25, 17:40)
WIELKIE DZIĘKI DANIELMANU94!!!

Dokładnie o to mi chodziło. tekstura działa i ma się dobrze. Jesteś boski:D. Oczywiście idzie sub itp.

KAMIL101 TOBIE TEŻ!!
Filmiki o spacerze są dobrze zrobione, przejrzyste no i bardzo ciekawe. Ty też masz +

Polecam wszystkim te filmika jak chcą oteksturowć/ dodać miecz do gothica oraz dziękuje wszystkim za dobre chęci.

Ps:Ja też wybrałem strone Vernona:D

Temat do zamknięcia

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry