Napęd nie czyta żadnych płyt i dziwnie chodzi. 6799 12

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 30.05.2011 roku

Wyświetleń 6799

Odpowiedzi 12

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Witam jakże uczynnych użytkowników tego forum.Mam taki problem z napędem(a dokładniej nagrywarką)DVD,a mianowicie,że nie chce odczytać żadnych płyt.Po włożeniu płyty chwilę pochodzi tak,jakby ją odczytywało,potem jest cisza(jakby nie było żadnej płyty włożonej,a kaseta zamknięta),a potem znowu chodzi,jakby odczytywała płytę i tak w kółko.I dalej nie chce odczytać  :O  czego to może być wina?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może to być wina teoretycznie wszystkiego:
     - sprawdź przewody z tyłu napędu, czy aby się nie odłączyły
     - być może laser jest zabrudzony
     - albo po prostu zepsuł Ci się napęd/laser

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Przewody(ee taśma?)się nie rozłączyły,bo bez tego kaseta napędu by się nawet nie otworzyła.Przybrudzony to też nie jest(niedawno czyściłem tam,gdzie się wkłada płytę[w ten dołek]).Trzeci wariant wydaje się możliwy,ale nie na 100%

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

sauron
  • Gość
stara ta nagrywarka?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No w sumie te 2-3 lata ma.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

sauron
  • Gość

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Może być to również zasilacz. Miewasz również problemy z dyskami? Albo chociaż jak odłączysz jeden z dysków to stacja zaczyna działać normalnie?

A do otwierania stacji nie potrzeba taśmy, wystarczy zasilanie. Nawet jeśli masz taką opcję, to stacje potrafią odtwarzać muzykę bez podłączenia taśmy :D

@kazz
z komentarzem, jestem w posiadaniu starszych stacji które czytają bez zarzutu - i to kilku stacji.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Napęd nie czyta żadnych płyt i dziwnie chodzi.
#7 2011-05-30, 21:52(Ostatnia zmiana: 2011-05-30, 21:52)
Jak mój napęd nie chce mi odczytać płyty (co zdarza się zawsze wtedy, kiedy chcę coś odczytać...), to zawsze czyszczę szmatką. Po tej kuracji zawsze odczytuje (jak nie po pierwszym czyszczeniu, to po którymś tam) :D

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No co xD każdy sprzęt niezależnie od tego,jak stary,póki działa jak dobry :lol:
Edit: @Zkirtaem-akurat z dyskiem(poza trybem PIO)nie mam problemów xD a innych dodatkowych dysków podłączonych nie posiadam :D

[mod=mea]
każdy sprzęt niezależnie od tego,jak stary,póki działa jak dobry
[/mod]

Edi2: @Zkirtaem-nie popełniłem literówki :pokerface:

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

sauron
  • Gość
@kazz
z komentarzem, jestem w posiadaniu starszych stacji które czytają bez zarzutu - i to kilku stacji.

wymieniałem napędy średnio co rok gry nagrywałem i grałem regularnie, odkąd nie nagrywam i nie gram i wszystko trzymam na dyskach, napęd mam wypięty i działa już trzeci rok :D  myślę że to indywidualne, utrzymanie w czystości i wiele innych czynników nieraz niezależnych od usera

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Zkirtaem....nie popełniłem błędu.Każdy sprzęt,niezależnie od tego jak stary jest,dopóki działa,jest dobry.Jak to ktoś miał w sygnie
Jak tego nie rozumiesz,to nie znaczy,że to jest głupie
Czy coś w tym deseń.A przeczyścić napęd to trzeba go rozkręcić czy wystarczy coś wepchać między trybiki?

[mod=mea]każdy sprzęt niezależnie od tego,jak stary,póki działa jak dobry.

nie chodziło o JEST dobry?[/mod]

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
odkąd nie nagrywam i nie gram i wszystko trzymam na dyskach, napęd mam wypięty i działa już trzeci rok
Niekorzystanie z czegoś to najlepsza forma naprawy. Ja również, odkąd zacząłem trzymać wszystko dysku zewnętrznym a dvd olałem, zauważyłem znaczną poprawę. :ok:

:lol2:  no widzisz

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Pamiętam, ja niedawno też miałem taki problem (ale to od tego, że zajebałem w komputer z nerwów w to miejsce, gdzie jest nagrywarka :D ). Otóż U MNIE po zaniesieniu do serwisu otrzymałem odpowiedź : nie da się tego naprawić, nawet po włożeniu nowego silniczka (tej pierdółki co odpowiada za "kręcenie" płytką) czy wymianie lasera.Koleś próbował dosłownie wszystkiego - na próżno. Najprawdopodobniej masz to samo co ja - objawy :lol:  były takie same. Włożysz do napędu,NIBY coś tam usiłuje szarpać rozruch ,ale mimo wszystko nic to nie daje i się zatrzymuje (pewno nawet dioda ci nie mruga jak powinna). Moja rada - wydać te 90 zł (ja za swojego nowego asusa tyle dałem)czy ile tam uważasz i kupić nowy napęd. Same plusy -  gwarancję masz na 2 lata, pewność w poprawnym działaniu (a jak nie, korzystasz z gwarancji i za darmochę albo naprawiają, albo dają nowy) i święty spokój.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry