Czy spaliła mi się karta graficzna? 27225 87

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 21.04.2011 roku

Wyświetleń 27225

Odpowiedzi 87

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Witam.Mam taki problem,że po podłączeniu karty graficznej Geforce Galaxy 6800XT AGP-8 nic się nie dzieje(nie pojawia się BIOS,zupełnie jakby komputer był w stanie uśpienia).Myślałem,że to wina pamięci RAM,ale po wyjęciu kości(mam 1 gb[nie było pisków/pipków ani żadnego dźwięku])i sprawdzeniu na innych kościach problem się nie rozwiązał.No to pomyślałem,że może coś karta graficzna nie łapie,więc wmontowałem jakiegoś starocia Geforce 4SE 64 mb.No i zaskoczył obraz.Więc tu jest pytanie takie jak w temacie:
Czy spaliła mi się karta graficzna?
Proszę o szybkie odpowiedzi,bo jeśli to nie wina karty to nie chciałbym sprawnego sprzętu wywalać(i dobrego!)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Jak to możliwe, że ciągle masz jakieś problemy?
Serwis prowadzisz?  :wink:  

Witam.Mam taki problem,że po podłączeniu karty graficznej Geforce Galaxy 6800XT AGP-8 nic się nie dzieje(nie pojawia się BIOS,zupełnie jakby komputer był w stanie uśpienia)

Zjebana lub za słaby zasilacz

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No tak,tyle,że dzisiaj jeszcze rano(tak do 11)działała w miarę sprawnie(poza dziwnymi stukami dysku i w pewnym momencie zawiesił mi się Wiedźmin[ale to nieważne]),tylko później się te cyrki zaczęły:/
Edit:@Siekacz-no wiesz stary komp+osoba mająca wiecznego pecha=codzienne problemy w życiu/z kompem :D

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
spalona. Możliwe że przebarwienia na niej zobaczysz

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A te przebarwienia na spodzie,czy tam,gdzie jest wiatrak zamocowany?
Edit:Skoro prawdopodobnie karta poszła,to mam jeszcze jedno pytanie...Jaką kartę graficzną(najlepiej najtańszy zamiennik)polecacie pod AGP(w razie czego karta może mieć wejście AGP-8X,bo moja płyta je obsługuje),żeby na tej karcie poszedł mi wiedźmin/gothic 3(czyli minimum chyba 2.0 vertex i pixel shadery).Odpiszcie:-)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Napisz ile kasy dokładnie i tyle. Ale po cholere kupować, zbieraj kase na zmiane platformy....

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#6 2011-04-22, 11:26(Ostatnia zmiana: 2011-04-22, 11:28)
nie mam pewności czy taniej nie wyjdzie zainwestować w nowe mobo (pod c2d najtańsze to nawet koło 30 zł), tym razem z PCI+nowy procek+nowa grafika. Te starocie na AGP są wbrew pozorom dwa razy droższe od ich odpowiedników na PCI-e.

Jeśli jednak chcesz się męczyć, kup 6600gt albo 6200. Miałem 6200 i mimo, że to tania, biurowa karta to śmigał mi na tym wiedźmin całkiem należycie.

Spróbuj jeszcze dla pewności odczepić wszystko, co może jeść prąd (dyski, stacje płyt) i zobaczyć czy pecet coś wyświetli.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kasy to pewnie z 160 złotych by się znalazło.A płytę główną to jaką można by było kupić?(najlepiej tanio,żeby na inne podzespoły zostało w razie czego coś kasy).A przy okazji po co odłączać wszystko?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#8 2011-04-22, 14:08(Ostatnia zmiana: 2011-04-22, 14:16)
160 to trochę przymało.

http://allegro.pl/plyta-msi-ms-7255-intel-core-2-duo-1-86-ghz-i1568541803.html
190 zł. Jakaś niskopółkowa płyta główna plus c2d na Conroe. Ja na tymże rdzeniu podkręciłem procek z 2.0 do 2.8 i w sumie mogę wyżej, chłodzenie zwyczajne, niewiele lepsze od "domyślnego". Do tego grafika na pci-e, jakakolwiek, chociażby ten gf6600gt za pewnie 40 zł i masz już coś, co może i nie jest cudowne ale jeszcze nie skupują tego w muzeum.

...ewentualnie doinwestujesz koło 100-200 zł i masz gf8800gt pod pci-e, który jest już całkiem dobry - ja na takowym grałem w crysisa na very high i to tweakowanym.

edicik. Popatrzyłem na allegro: gf6200 na pci-e kosztuje 30 zł. Kupujesz na tymczasowość tego właśnie 6200 i zbierasz na przykładowo to:
http://allegro.pl/evga-gf-8800gs-nv5-silencer-100-sprawna-oc-gw-i1572270581.html
Mało pamięci, 512 jest ponoć o wiele bardziej wydajna no ale raczej pograsz w te nowe assassiny czy gta.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co do GTA 4 to raczej nie mam chęci w niego grać:)nie wiem,na ile to prawda,ale słyszałem,że Assasin Creed pójdzie na procesorze jedno-rdzeniowym(prawda to?).A jeśli jakimś cudem to prawda,to jaki procesor+kartę graficzną+zasilacz byście polecali?Płyta główna w sygnaturze(ten zapasowy).
Edit:Opłacałby się ten procesor(1-rdzeniowy)za ok.50 zł?
Procek
Edit 2:
Czy lepiej ten?
Edit 3:
Czyli spróbować wygrać aukcję tej karty graficznej?
GF 6200 AGP

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
To prawda że assasin creed pójdzie na procesorze jednordzeniowym :ok:

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli rozumiem,że kłamstwo xD a co do tych procesorów/karty graficznej się ktoś wypowie?:D

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
To nie jest kłamstwo

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#13 2011-04-22, 21:25(Ostatnia zmiana: 2011-04-22, 21:28)
próbowałem odpalić AC na jednordzeniówce. Fakt, działało, ale działało tak żałośnie i powoli że głowa mała. Może na pentium 4 z HT byłoby znośnie, ale na klasycznej jednordzeniówce ni cholery. Zainwestuj trochę i kup to, co pokazałem, będzie warto - na niewiele lepszym, może nawet gorszym (mój procek miał w sumie 2x2.0 standarowo, no ale to jest wersja "niskopółkowa", mało pamięci i takie tam) grałem w ac1 i ac2 na full detalach bez zwisu.

Ten gf6200 to chyba to co ja miałem. Najmocniejsza, wykręcona wersja 6200 pod agp. Pograsz na niej w crysisa na najniższych, a i tak będzie ciął :lol:

...no ale wiedźmina odpali.

Pod twoją aktualną płytę główną raczej nie ma dobrych procesorów.

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Mi sie nie cieło (AMD Athlon 3000)

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Crysis?Nie grałem,ale podobno ciekawa gra ^^  ale mi wystarczy,żeby w Wiedźmina pograć na średnio-minimalnych ustawieniach i w Gothica 3 na minimalnych.Więc kartę graficzną może siostra mi wygra na allegro.A co do procka to który lepszy?Lub jakąś tanią płytę główną z lepszym prockiem proszę podać xD
Edit:@Zkirtaem-u mnie wiele gier chodzi żałośnie powoli,ale jakoś to trawię:D  tylko muszę dysk nowy kupić,bo z moim 20 gb coś się dzieje(jakieś piknięcia,krótkie zwiechy,czasami BSOD).Najgorsze jest to,że nawet na Full-size nie mogę nagrywać filmiku frapsem z gry Conflict Desert Storm(mimo,że mam 3 razy większy komputer,niż minimalne xD)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

zOrc

zOrc

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Po kiego chuj* ten temat, skoro głównym wątkiem jest gadanie o grach, które będą działać na 1core?

./.
Po 1: Czy masz znajomego/kogoś kto posiada płytę z 'odeszłym' do lamusa 6 lat temu portem AGP?
Po 2: Jeśli tak to sprawdź tam tego 6800XT, jeśli nie działa. Bo przyczyn padnięcia karty jest wiele, chociażby jej przestarzałość. To dupa...

A dawanie mniej niż 300zł na części, jak poleca ktoś tam z góry:facepalm:  to głupota, że tek powiem, bo takie 8800GTS to padaka, że hej ponad to jego zasilacz nie wytrzyma, zakładam bez zajomości marki/mocy.

I jeszcze gówniana MSI pod LGA775....

Lepiej dozbieraj kasy jak masz już kupować nowe części. I przykładowo mogły by to być

Karta: Radeon HD5670 1GB
Płyta: AM3+ (Gigabyte, ASUS)
Proc: Althon II X2 2,5GHz+
RAM: 2GB
Zasilacz: 400W Chieftec/FractalDesign/Be Quiet
----------------------------

~ 600zł

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jakie combo, 2gb ramu do takiej grafiki? co najmniej 3, jeśli już mają być coś warte zakupy, chociaż ram akurat zawsze można dokupić później. i jak niżej - za 160 takiego kompa nie złożysz, orc. nie wszyscy mają kieszonkowe, czy też stypendia, za to każdy ma wydatki.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#18 2011-04-22, 21:54(Ostatnia zmiana: 2011-04-22, 21:55)
jak ktoś wyskakuje że ma budżet 160 zł to co, mam mu wyjebać z "dozbieraj do tysiąca i będzie spoko maszynka"?

...zaraz, jakim cudem piszesz mając 100% warna?

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Po kiego chuj* ten temat, skoro głównym wątkiem jest gadanie o grach, które będą działać na 1core?

./.
Po 1: Czy masz znajomego/kogoś kto posiada płytę z #msg145397odeszłym#msg145397 do lamusa 6 lat temu portem AGP?
Po 2: Jeśli tak to sprawdź tam tego 6800XT, jeśli nie działa. Bo przyczyn padnięcia karty jest wiele, chociażby jej przestarzałość. To dupa...

A dawanie mniej niż 300zł na części, jak poleca ktoś tam z góry:facepalm:  to głupota, że tek powiem, bo takie 8800GTS to padaka, że hej ponad to jego zasilacz nie wytrzyma, zakładam bez zajomości marki/mocy.

I jeszcze gówniana MSI pod LGA775....

Lepiej dozbieraj kasy jak masz już kupować nowe części. I przykładowo mogły by to być

Karta: Radeon HD5670 1GB
Płyta: AM3+ (Gigabyte, ASUS)
Proc: Althon II X2 2,5GHz+
RAM: 2GB
Zasilacz: 400W Chieftec/FractalDesign/Be Quiet
----------------------------

~ 600zł
Po 1 nie mam.
Po 2 po podłączeniu nie ma obrazu,czyli karta graficzna padła :facepalm:
A po 3 po co mam tracić tyle kasy,skoro nie potrzebuję AŻ tak mocnego kompa?A zasilacz to mam jakiś 300W(marki i producenta nie znam/nie wiem jak sprawdzić z poziomu komputera)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry