Pomysł na biznes 10293 36

O temacie

Autor Damianx

Zaczęty 29.01.2011 roku

Wyświetleń 10293

Odpowiedzi 36

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy

Siekacz

Pomysł na biznes
#20 2011-01-29, 19:20(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 19:34)
Nie są, ale bez studiów nie istniejesz w wyższych swerach, a szansa na przyjęcie do jakiejś korporacji jest niemal żadna. (Chyba, że osoba ma powalające CV i jest wiarygodna) A czekanie latami na szczęście czy szansę na sukces jest bez sensu, lepiej już pracować w korporacji i zarabiac kilka k, a potem przejść na własny biznes, albo zmienić branżę.

Powiem ci jak to wygląda na przykładzie menedżerów.
Przychodzi taki menedżer po studiach (na które załóżmy zmarnował 4 lata) potem pełen ambicji pnie sie po szczeblach korporacyjnej kariery, gdzieś po 2 latach się wypala i zaczyna wszystko olewać. Potem taki młody wilk, staje sie korporacyjnym trybikiem i robi po prostu to co do niego należy. Awansują i tak ci co u umieją bić piane, i robią wokół siebie mnóstwo zamieszania, czyli ludzie mojego pokroju. Natomiast piątkowi akademicy absolwenci grzeją jakieś ciepłe średnio płatne stołeczki.  
Idąc na studia, nie pracując jednocześnie w kierunku w którym się rozwijasz, można to po prostu uznać za stratę czasu. To jednak znów nie jest takie proste w realizacji.
Przykładowo taki ambitny chłopak po maturze, zamiast iść na studia to po prostu realizuje swoje ambicje i szkoli się w kierunku na którym zamierza robić pieniądze, na pewno wyjdzie lepiej niż absolwent, który w praktyce niewiele umie.

Ps.
Jeżeli ktoś na poważnie myśli o korporacyjnej karierze musi sie cechować:
-Ogromną charyzmą
-Musi wiedzieć czego chce i jak to osiągnąć
-Być bezwzględny, a jednocześnie przez wszystkich lubiany.
Czyli mogę powiedzieć, że niewielu wam wróżę sukces na tej drodze rozwoju ;)

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No i tak natrzepie tyle kasy, że stać go będzie na dobry samochód, dom i inne dostatki.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
No i tak natrzepie tyle kasy, że stać go będzie na dobry samochód, dom i inne dostatki.

Ile byś nie zarabiał i tak żyjesz tak samo. Różnica jest tylko w jakości.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Różnica jest tylko w jakości.

I tu się całkowicię zgadzam, ale lepiej chyba zarabiać 10k i miec duze mieszkanie, niż 1k, mieszkac w malym mieszkanku i martwic sie czy starczy na prezenty dla dzieci na święta.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Pomysł na biznes
#24 2011-01-29, 19:50(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 19:50)
Podbijam Darka, można:
1) za 10k jeść mięso i być panem
2) za 4k jeść sałatę i by chudym, ale żyć dobrze
3) za 1k gryźć trawę na łączce

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy

Siekacz

Pomysł na biznes
#25 2011-01-29, 19:52(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 19:55)
I tu się całkowicię zgadzam, ale lepiej chyba zarabiać 10k i miec duze mieszkanie, niż 1k, mieszkac w malym mieszkanku i martwic sie czy starczy na prezenty dla dzieci na święta.

Kwestia podejścia. Dla uproszczenia dam dwa typy ludzi. Załóżmy ludzi tzw. "sukcesu" i "nieudaczników"
Takiemu nieudacznikowi damy 10k renty za nic nie robienie, to i tak jego życie w znaczący sposób się nie zmieni. Nie będzie umiał ich efektywnie wydać i dalej będzie zrzędził jaki ten świat nieuczciwy. Będzie opowiadał, że żyje w kloace obwiniając cały świat.
Natomiast taki człowiek "sukcesu" dostanie 1,5k na rękę. Będzie lepiej się bawił i żył niż "nieudacznik"

Na dziś kończę dyskusje. Idę przepić trochę z moich niezbyt ciężko zarobionych pieniędzy :)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Kwestia podejścia. Dla uproszczenia dam dwa typy ludzi. Załóżmy ludzi tzw. "sukcesu" i "nieudaczników"
Takiemu nieudacznikowi damy 10k renty za nic nie robienie, to i tak jego życie w znaczący sposób się nie zmieni. Nie będzie umiał ich efektywnie wydać i dalej będzie zrzędził jaki ten świat nieuczciwy. Będzie opowiadał, że żyje w kloace obwiniając cały świat.
Natomiast taki człowiek "sukcesu" dostanie 1,5k na rękę. Będzie lepiej się bawił i żył niż "nieudacznik"

Na dziś kończę dyskusje. Idę przepić trochę z moich niezbyt ciężko zarobionych pieniędzy :)

Cóż za odkrycie :ok: . Kto by pomyślał, że jakość życia nie jest ściśle zależna od pieniędzy.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Pomysł na biznes
#27 2011-01-29, 20:03(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 20:04)
Ci co zarabiają 10k z reguly nie narzakaja na nasz kraj, bo niby czemu? Oczywisice glupote nalezy tepic, ale nie przesadzajmy, mimo wielu absurdów i durnoty wielu osob to przeciez nie jest tutaj tragicznie.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Ci co zarabiają 10k z reguly nie narzakaja na nasz kraj, bo niby czemu? Oczywisice glupote nalezy tepic, ale nie przesadzajmy, mimo wielu absurdów i glupoty wielu osob to przeciez nie jest tutaj tragicznie.

Nie narzekają, bo za darmo nie dostają.
W pewnym sensie jest to sprawiedliwe.

Cóż za odkrycie :ok: . Kto by pomyślał, że jakość życia nie jest ściśle zależna od pieniędzy.

Twoja ironia i hipokryzja mnie bawi  :wink:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Pomysł na biznes
#29 2011-01-29, 20:08(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 20:09)
Ci co zarabiają 10k z reguly nie narzakaja na nasz kraj, bo niby czemu? Oczywisice glupote nalezy tepic, ale nie przesadzajmy, mimo wielu absurdów i glupoty wielu osob to przeciez nie jest tutaj tragicznie.

Bym nie generalizował. Z pewnością inaczej wygląda to jak ktoś zarabia hajs swoją firmą i jest odpowiedzialny za wszystko dookoła a inaczej z perspektywy osoby, która załóżmy tą samą sumę pobiera z etatu. Dodatkowo dla mnie poziom życia to nie tylko hajsy bo nie wszystko ustawisz hajsami. Choćbym chodził w butach za tysiaka to nadal stąpam po kartoflisku i patrze na mordy buraków. Co z tego, że subiektywnie ja jestem w porządku skoro reszta społeczeństwa nie jest?
Twoja ironia i hipokryzja mnie bawi :wink:  

Wskaż mi hipokryzję w tym zdaniu.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy

Bym nie generalizował. Z pewnością inaczej wygląda to jak ktoś zarabia hajs swoją firmą i jest odpowiedzialny za wszystko dookoła a inaczej z perspektywy osoby, która załóżmy tą samą sumę pobiera z etatu. Dodatkowo dla mnie poziom życia to nie tylko hajsy bo nie wszystko ustawisz hajsami. Choćbym chodził w butach za tysiaka to nadal stąpam po kartoflisku i patrze na mordy buraków. Co z tego, że subiektywnie ja jestem w porządku skoro reszta społeczeństwa nie jest?

Choćby tutaj, Stwierdzasz że to oczywiste, następnie na ten temat zawzięcie dyskutujesz
Zresztą bardziej się to odnosi do twoich wcześniejszych wypowiedzi i sposobie bycia.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Choćby tutaj, Stwierdzasz że to oczywiste, następnie na ten temat zawzięcie dyskutujesz

Widać nie dla wszystkich. Ja napisałem swoje, dark to trochę podważył więc postanowiłem rozwinąć. Tak więc dalej się doszukuj hipokryzji, manipulacji i prowokacji an każdym kroku.

Zresztą bardziej się to odnosi do twoich wcześniejszych wypowiedzi i sposobie bycia.

Trudno odnieść to do mojego sposobu życia, skoro na chwilę obecną w większej mierze mój zawód to syn.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Pomysł na biznes
#32 2011-01-29, 20:23(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 20:30)

Raczej nie o to Kamilowi chodziło, tylko o zwyczajną ludzką zaradność. Akurat tu się zgodzę, znam (niestety) dużo pacanów co biorą koło 10k na łapkę, full świadczenia, socjal, wszystko na umowę, etc. i nic sensownego nie potrafią z ta kasą zrobić, co najwyżej przepierdzielić na pierdoły.

Co do własnego biznesu to wg mnie niezależnie czego by się nie zrobiło i tak jest spore ryzyko, że się nie uda. Ale z drugiej strony no risk no fun :)  Tutaj najważniejszy jest pomysł na działalność, najlepiej, żeby był poparty solidną wiedzą + wkład finansowy na starcie (tego się nie uniknie i w sumie to najbardziej potęguje ryzyko, bo w razie porażki siedzi nam na dupie bank jeżeli wzięliśmy kredyt, albo wierzyciele, którzy teraz się już nie dzyndzolą). W tej chwili ciężko coś oryginalnego wymyślić, jest ogrom firm zajmujących się tym samy (praktycznie te same technologia, ta sama jokośc produktów i usług), dlatego od kilku lat największy nacisk kładzie się na jakościowa obsługę klienta - chodzi zarówno o klienta indywidualnego, jak i o partnerów strategicznych. Miałem "przyjemność" obsługiwać takiego klienta w dużej korporacji, oględnie mówiąc to nie dla mnie.

Co do oryginalności i dobrych pomysłów to bym szedł w stronę informatyki, nowych technologii, automatyki (znajomy kręci bańki na kontraktach dla mercedesa, chodzi o obsługę przez navi telefonów komórkowych, inny w automatyce, też od zera zaczynał, teraz obsługuje przekaźniki na kopalniach, jeszcze inny jest przedstawicielem producenta silników specjalnych, a cymbał Majka wykupił Frontline, mimo, że sam jest bankrutem, ale potrafi bić piane i kiedy trzeba emituje udziały, etc.) - oczywiście jak ma się wiedzę i doświadczenie + odłożone co nieco, to wtedy można spróbować na własną rękę lody kręcić (dlatego kilkuletnia praca w kołchozach jest jak najbardziej wskazana, kontakty i znajomość branży to w sumie pół sukcesu, bo reszta sprowadza się "tylko" do tego, żeby to efektywnie wykorzystać). Fajna praca jest w szeroko pojętym consultingu, co prawda tutaj trzeba co nieco w siebie zainwestować, albo pomęczyć się kilka lat w kołchozie, ale to super sprawa (umiejętność logicznego myślenia, rozwiązywania problemów, ale też i bicia piany, bo w sumie to większość opiera się na ściśle określonych schematach czy tez normach).

A jak ktoś chce spokojnie doczekać starości to niech zostanie księdzem, nauczycielem, strażakiem (mają najlepiej z mundurówki), bądź niech uderza do administracji publicznej.

Aha i ostatnio "moderatorzy" for, wyrabiający firmom dobrą opinię ich produktów też potrafią do kilku k wyciągnąć nie odchodząc od kompa. Firmy dostrzegają ten potencjał więc jest duże zapotrzebowanie na e-marketing.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
niedaleko jakieś 2 km są różne wyciągi i kolejka liniowa na Romanke ( 1400 m)
Ja jebe, nie pierdol że mieszkasz w Żabnicy :D  Zrobili wyciąg na Romankę? Z której strony? No i Romanka ma 1366m, pamiętam to jeszcze po chyba siedmiu latach od ostatniego pobytu w Żabnicy :D

czekam może Kyro jakiś pomysł będzie miał ;p
Szczerze? Mam pewien plan i namawiam kumpli żeby coś w tej kwestii ruszyć (no, sesja się skończyła a dzisiaj wieczorem mieliśmy się akurat wszyscy spotkać, to poruszę temat). To nie do końca biznes, bo na zarobki się nie nastawiam (a i wydatków wolałbym uniknąć). Raczej dość dalekowzroczna inwestycja w przyszłość.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Pomysł na biznes
#34 2011-01-29, 22:07(Ostatnia zmiana: 2011-01-29, 22:10)
i nic sensownego nie potrafią z ta kasą zrobić, co najwyżej przepierdzielić na pierdoły.

A moim zdaniem wiele zależy od subiektywnych potrzeb każdego. Jak widać nie wszystko musi być "życiowe" i racjonalne. Ty byś to wydał na coś Twoim zdaniem słusznego i by było dobrze a ktoś inny przeleje to na "pierdoły" i też będzie spełniony i szczęśliwy. Uważam, że nic nam do tego jak żyją inni a tym bardziej na jakie "bzdury" wydają swoją forsę. Te same sytuacje mam w rodzinie, kiedy ktoś kończy studia czy wreszcie zaczyna odnosić sukces i żyć po swojemu, nie jak robak. Nagle wokół siebie jak i za plecami kolektyw "mądrych", którzy nie mają takiego hajsu ale od posiadacza wiedzą "lepiej" jak go wykorzystać i jak żyć.

najlepiej, żeby był poparty solidną wiedzą

No i to jest chyba kluczem tej dyskusji, świetnie dopełniającym to co napisał Siekacz względem idealnego pomysłu na biznes, którego przypadkowa osoba i tak nie wykorzysta. Ciężko być "inwestorem" mając 30k, tak samo ciężko robić coś na gwałt szukając złotego środka na młodzieżowym forum o niczym.

SeetroX

SeetroX

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Opłaca się iść na Inżyniera w kierunku informatycznym ?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

System w którym żyjemy - kapitalizm - po prostu nie jest do tego dostosowany aby dogodzić większości/wszystkim, kto musi się bogacić czyimś zyskiem/pracą. Jak można dogodzić większości skoro domeną życia ekonomicznego jest zarabianie na sprzedaży surowców czy usług w taki sposób by zrobić w konia resztę konsumentów, zawyżyć cenę, i zaniżyć wynagrodzenie produktywności własnego pracownika?

I nie ważne jakie będą zaawansowania technologiczne ci na górze znajdą sposoby by znaleźć zajęcie dla ludzi aby wydusić z nich produktywność do maksimum. TAK według mnie zawsze będziemy pracować 8 godzin 5 dni w tygodniu MINIMUM, bo w kapitalizmie o to chodzi aby człowiek pracował jak najdłużej i produkował towary, usługi itp. jak najwięcej aby właściciel mógł zgarnąć jak największy profit. A pojawienie się zaawansowanego marketingu to tylko przykład tego żeby kapitalista nadążył z technologią. Teraz wsadzą się wszędzie. Do osobistych komórek, do e-mailów, do skrzynek pocztowych, a ulice są opanowane niemal że przez reklamy, plakaty i bilbordy gdzie się by nie popatrzyło. Dobrze, że jeszcze widuję papiery toaletowe bez napisów, bo wtedy nawet wsadzili by mi się w własną dupę. Społeczeństwo stało się bardzo konsumpcyjne i będzie jeszcze bardziej takie. Dopóki ten system się nie zmieni dalej będą chodzić typowi #msg134425#msg134425nieudacznicy#msg134425#msg134425. A co gorsze, system pogrąża ludzi i ich izoluje od siebie. No powiedzcie, kiedy powstało sforumułowanie no life? No nie przecież w latach 60 czy przed tylko niedawno, rozwój technologii to tylko przyśpieszył, wcześniej były kujony i geeks. Propaguje się nastawienie na sukces a nie życie. Wyścig szczurów już zaczyna się w podstawówce...

Mogę się mylić, ale według mnie takie nastawianie ludzi prowadzi do systemicznego spadku ilości populacji danego społeczeństwa, co się charakteryzuje w niektórych krajach europejskich gdzie emigracja jest na stosunkowo niskim poziomie - Polska. W USA ma się to podobnie, biali rodzą coraz mniej dzieci, reszta za nich to odrabia plus emigranci.
W sumie może dojść do poważnego skutku, bo nie będzie wystarczająco ludzi młodych by odrabiali na emerytury narastającej rzeszy dziadków.  

I nie mówię tego, że kapitalizm jest jakiś złem na miano rewolucji przemysłowej, nie jest źle a powoli idzie na razie do przodu i są chęci normalizowania wielu patologii w społeczeństwie. W sumie to dobrze idzie, bo gwałtowne zmiany nie są przyjemne szczególnie pod postacią rewolucji.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry