Witam jestem tu nowy i mam problem . Otóż stworzyłem świat ( w wings 3D

),zapisałem go jako 3ds , wszystko ładnie , git ale jak zacząłem teksturować pojawiły się błędy . Zaznaczyłem powierzchnię , wybrałem teksturę , zatwierdziłem ppm , wcisnąłem spację i co zobaczyłem ?! jeden kolor a nie jak na teksturze wiele setek kolorów ! A więc użyłem num locka ( liczb tam zawartych czyli 1 , 9 ,4 itd....) ale nic się nie stało . upewniłem się czy jest on włączony i dalej nic . ale gdy wciskam strzałkę (obojętnie jaką ) zaczynają poruszać się piksele . postanowiłem sprawdzić jeszcze takie klawisze jak : insert , home ,page up itd.... ,lecz one też nie zadziałały . Pobrałem mapkę z wow'a i sprawdziłem na niej . Jak się okazało tam wszystko ładnie się sprawowało ....... do czasu . Niechcący podczas skalowania tekstury wcisnąłem ppm . jak się okazało spacer nie zawiesił się lecz nie dało się poruszać ani zaznaczać kolejnych elementów mapy . wyłączyłem spacera zapisując mapkę . włączyłem go znowu wczytałem tamtą pracę , położyłem teksturę i walłem minę pod tytułem :

are you fuc@@@ kidding me . Zobaczyłem znowu wielki piksela mój num lock znowu cudem przestał działać . Czy wiecie jak zaradzić temu problemowi ? Prosił bym o szybką odpowiedź gdyż mapka którą wykonałem (ta z wingsa 3D ) ma być za 2 tygodnie skończona .