Inna twórczość > C, C++
Poszukuję dobrego kursu C++
maltese:
Rozpiszę się trochę zamiast przejść od razu do rzeczy, a co mi tam... Około rok temu dość intensywnie uczyłem się C++ z kursu zamieszczonego na stronie http://ddt.pl/, skończyłem gdzieś w połowie kursu, trochę z niego zapamiętałem, nie wiele zrozumiałem. Byłem sfrustrowany tym że uczę się dużo, a nie daje to żadnego efektu, to dla tego przerwałem dalszą naukę C++, a zabrałem się od razu za naukę biblioteki allegro. Zrobiłem prostą grę opartą na mapie kafelkowej, ludzik chodzi po mapie, można obracać nim strzałkami, porusza się płynnie tj. nie przechodzi z kafelka na kafelek, może stać np. pomiędzy nimi. Potem przeprowadziłem się do miasta, dni zaczęły coraz mniej się od siebie dla mnie różnić, popadłem w głęboką rutynę. Szkoła, dom, jedzenie, granie, nauka, książka, sen, i tak non stop. Coś mnie tknęło, i chciałbym wrócić do nauki języka C++ z racji że mam akurat ogromne ilości czasu dla siebie. I tu prośba do was-szukam przejrzystego i zrozumiałego kursu C++, takiego żeby nie polegał tylko na bezmyślnym przepisywaniu kodu do kompilatora. Powinien to być kurs darmowy. Czekam na wasze propozycje.
oreca:
Nie znam dobrego i darmowego kursu ale za to polecam książkę Symfonia C++. Zaiste zajebista książka autor tłumaczy wszystko krok po kroku wiele z niej się można nauczyć. Możliwe że znajdziesz jakiegoś e-booka.
majaczek:
ja też polecam symfonię C++ - bardzo dobra książka - nadaje się zarówno dla nowicjusza (napisana łatwym językiem) jak i dla fachowca (nie omija bardziej skomplikowanych ważnych rzeczy)
w Symfonii brakuje jednak pewnych potężnych narzędzi które dopiero wchodziły do języka gdy autor pisał symfonię - dlatego polecam do uzupełnienia wiedzy Pasję C++ (tego samego autora)
jeśli nie stać cię na dwie stówy na ksiązki, podpowiem że po necie krążyły skany symfonii w PDF-ach... niestety nie mogę powiedzieć gdzie, raz z powodu regulaminu forum, dwa że nie pamiętam gdzie to było, jako że kupiłem sobięwersję papierową.
polecam także próby czytania programów napisanych przez innych - można się z tego wiele nauczyć.
PS: moim zdaniem najtrudniejszym elementem C++ są klasy - nie można ot tak sobie o nich przeczytać - trzeba je zrozumieć dogłębnie - potem już nie jest tak trudno (chyba że zrobisz błąd w Szablonie klasy BUAHAAHAHA)
Cedric:
Zgadzam się z poprzednikiem i polecam Symfonię i Pasję C++
Na Pasję w wersji książkowej wciąż zbieram ,ale z Symfonii wiele się nauczyłem więc jeszcze raz polecam :ok:
cywka12:
Ja polecam Megatutorial - Od zera do gier kodera. Sam z niego korzystam i jestem zadowolony. Jest obszerny, poruszane tematy są dobrze omawiane a do tego jest całkowicie darmowy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej