Jakie komedie polecacie?
The Men Who Stare at Goats.
Obejrzałem kilka kolejnych filmów z cyklu do przemyślenia - są to:
The Life of David Gale - o karze śmierci, a w zasadzie o grupce protestujących przeciwko niej. Główny bohater, największy przeciwnik sam po pewnym czasie znajduje się w celi śmierci. Film trzyma w napięciu aż do samego końca. Dwugodzinne widowisko, ale miałem wrażanie jakby film trwał zaledwie pół godziny, taki dobry. Sam jestem za karą śmierci, ale film skłania do głębszych refleksji na ten temat. 10/10
The Shipping News - trochę popierdolony ryjbaniak, ale warto. Lubię takie filmy, tzn takie, które nie są proste, które trzeba przemyśleć a i czasem obejrzeć dwa czy trzy razy aby w pełni zrozumieć. 9/10
Oraz Pay It Forward - film trochę tarantinowski gdyż fabuła nie jest przedstawiona chronologicznie. Gra tam min ten genialny dzieciaczek z Szóstego zmysłu. Film skupia się na wątku "pomyśl, co mógłbyś zrobić aby świat stał się lepszy i wprowadź to w życie". Główny bohater, czyli ten dzieciaczek bierze to na serio. Wymyśla sposób - znajdź trzy osoby, którym pomożesz. Musi to być coś, czego nie mogli zrobić sami. W zamian za pomoc oni muszą pomóc trzem kolejnym osobom i tak powstaje ruch "podaj dalej". Widać w tym filmie bardzo ciekawe zjawisko - z jednej strony warto pomagać, a z drugiej nie (to dopiero ukazane jest na samym końcu). Warto naprawdę. 10/10