Studia 307338 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 307338

Odpowiedzi 904

Gandalf

Gandalf

Użytkownicy
posty7
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Hmm, a jak się ma informatyka w Krakowie (UJ)? Względy historyczna (centrum bohemy młodopolskiej, blablabla), metafizyczne (czakram wawelski itede itepe :D  ) oraz fakt studiowania w tymże mieście mechatroniki przez mojego kuzyna ciągną mnie trochę do tego miejsca :D  szczególnie porównanie z UW mnie interesuje, bo >>przeczytałem kiedyś<<, że to tam informatyka w Polsce stoi najwyżej.
Odnośnie jeszcze Wrocławia(być może mylę z Łodzią), podobno tam jest najwięcej firm zatrudniających informatyków i można bez większego problemu zacząć pracować na 4 czy tam 3 roku. Z tym, że to są w większości firmy niemieckie i raczej bez znajomości tego języka niewiele się tam zdziała?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Odnośnie jeszcze Wrocławia(być może mylę z Łodzią), podobno tam jest najwięcej firm zatrudniających informatyków i można bez większego problemu zacząć pracować na 4 czy tam 3 roku. Z tym, że to są w większości firmy niemieckie i raczej bez znajomości tego języka niewiele się tam zdziała?
Jeśli chodzi o języki obce to przeważnie angielski jest wymagany, bardzo rzadko inne języki.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
jeśli chodzi o angielski, to jest on absolutnie niezbędny w pracy informatyka. niemal wszystkie dokumentacje i inne źródła są po angielsku.

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
idzcie na chemie, ja juz destyluje

Gandalf

Gandalf

Użytkownicy
posty7
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W gimnazjum chciałem być chemikiem, ale mi przeszło :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ogrodnik tez chcial :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ogrodnik tez chcial :lol2:
w gimnazjum z chemii to ja chciałem zdać :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
A kim chcesz byc teraz? :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Teraz nim a kiedyś

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Odezwij się jak rozkminisz ekstrakcje DMT

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No więc... rozglądałem się, ale wygląda na to, że to prawda. Ale do formalności zapytam także tutaj :D  Czy studia grafiki komputerowej (Dtp) faktycznie istnieją tylko w formie prywatnej?

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A teraz czysto teoretycznie... co robi technik informatyk po filologii polskiej? :lol2:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
No więc... rozglądałem się, ale wygląda na to, że to prawda. Ale do formalności zapytam także tutaj :D  Czy studia grafiki komputerowej (Dtp) faktycznie istnieją tylko w formie prywatnej?
Z tego co obczaiłem to z tą grafiką jest tak, że idziesz na inżyniera 3 letniego na informatykę i po 3 latach wybierasz specjalizacje - grafik komputerowy...

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy

Demonical Monk

Studia
#314 2012-01-31, 14:04(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 14:06)
A teraz czysto teoretycznie... co robi technik informatyk po filologii polskiej? :lol2:

Napierdala kod w Pascalu, jest przyjazny dla humanistów i równie pojebany i ograniczony, co oni sami.

Cytat: Buła#msg1016404
Z tego co obczaiłem to z tą grafiką jest tak, że idziesz na inżyniera 3 letniego na informatykę i po 3 latach wybierasz specjalizacje - grafik komputerowy...
Jak już ktoś chce być porządnym grafikiem, to raczej do jakiejś akademii sztuk pięknych/wtf. Widziałem kilku takich zawodników, nawet ładne rzeczy robią.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Co do grafiki - Monk ma rację. Najmilej widziana jest asp. Niestety kryteria podczas egzaminów wstępnych często dyskwalifikują zdolnych ludzi, więc czasem to loteria. Ale jak ktoś jest dobry to prędzej czy później się dostanie (znajomy 3 razy próbował).

Z drugiej strony po ciul Ci studia? Samouków w branży jest w cholerę, najważniejsze jest porto, techniki możesz doskonalić zdalnie. Grunt to wytrwale szlifować skilla + np. projekty indie, żeby coś w cv było + freelancerka, etc.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Studia
#316 2012-01-31, 14:28(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 14:30)
Dlatego idę na infę a nie na jakieś ASP. Po infie zawsze w zapasie mam zawód informatyka, jakby z grafiką było ciężej coś znaleźć. A po ASP nie mam żadnej gwarancji na nic.

Jak już ktoś chce być porządnym grafikiem, to raczej do jakiejś akademii sztuk pięknych/wtf. Widziałem kilku takich zawodników, nawet ładne rzeczy robią.
Jak ktoś chce być porządnym grafikiem to poświęca wolny czas i uczy się w domu. Żadna szkoła nie nauczy tego fachu.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Jestem na drugim roku informatyki. Grafikę będziemy mieli na następnym semestrze, ale to będzie raczej podstawowe programowanie na OpenGLu w 3D, a nie napierniczanie modelików. Może na specjalizacji coś będzie wiecej, bo tam jest przedmiot "przetwarzanie obrazu i dźwięku". Może na seminarium magisterskim też coś będzie.

Generalnie póki co studia mi przeszkadzają w rozwoju jako grafik, bo nie mam zbytnio czasu, żeby napierniczać modeliki. Ale za to wiem jak mnóstwo rzeczy działa w silnikach pod spodem i za jakiś czas będę pisał fajne shaderki w HLSLu/GLSLu :P

Popisuje się ciągle menda jedna...

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Co do programowania grafiki to w sumie też fajna sprawa. Znajomy od 2 lat przy chrome pracuje, myśli o nvidi teraz. Dużym plusem dla niego była demoscena + sporo zdalnych projektów, także na studiach. Są też ciekawe oferty na doktoraty poza PL, ale nie znam konkretów.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy
Generalnie teraz można dostać się do Google udzielając się na demo/crackscenie, wbrew pozorom po internecie krąży od cholery Gynów, których rekomendacja może doprowadzić do zatrudnienia ;)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry