Wielka Wojna 63099 195

Ankieta

Ocena

1
2 (3.2%)
2
9 (14.3%)
3
17 (27%)
4
18 (28.6%)
5
7 (11.1%)
6
10 (15.9%)

Głosów w sumie: 60

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 22.08.2010 roku

Wyświetleń 63099

Odpowiedzi 195

angarus

angarus

Użytkownicy
posty92
Propsy26
  • Użytkownicy
Dobra robota, ni mniej ni więcej - 4.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Łał, 2 pozytywna opinia :) . Dzięki.

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Ktoś pytał się, kto robi fabułę w modzie. No więc ostatnio ja zajmuję się czym innym w ramach teamu, a nie modem, ale od czasu do czasu biorę skrypty od Xardasa i poprawiam te wszystkie dziwaczne rzeczy, questy jednodialogowe itp, jednak w większości już porzuciłem nadzieję, żeby ten mod wyszedł jaki ja bym chciał. W wielu przypadkach zgadzam się z tym krytycyzmem, no i z Maximusem napieramy na Xardasa, jednak w wielu przypadkach on ma to w dupie, niestety. Jednak bez niego tego moda by nie było, bowiem chyba on jeden jest w stanie ślęczeć nad tym dniami i nocami. Wkurza mnie to jednak, że niektóre fajne lokacje lub fajne pomysły nie są tak eksponowane. Bo mógłby to być wyjebisty mod, a będzie tylko fajny.

Nie chciałbym też tutaj całej winy zwalać na Xardasa - on ma może dość ekscentryczny gust, ale jednak najbardziej się do tego przykłada. Jak już mówiłem, ja już kłótnie z Xardasem se odpuściłem przy tym modzie - w końcu to jednak jest tylko mod do 10-letniej gry. Jednakże w grze, którą będziemy robić po ukończeniu GWW, takiego kiczu i tandety, jak wy to nazywacie, nie będzie. Ja to obiecuję osobiśćie.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
No ja też mogę to obiecać, bo wtedy nie damy Xarowi władzy absolutnej :D . Zrobimy się we 3 szefami i będzie rządziła demokracja, większość głosów itp. xD

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Dałem 3 ale na prawdę na zachętę, powinniście zrezygnować z tego lipnego miecza odbitego symetrią bo wygląda śmiesznie, albo przynajmniej nałóżcie nową teksturę na cały model. Tych skrzydełek nie komentuję. Ogólnie jakieś błyski, światła dymki - doceniam wysiłek, ale na screenach nie prezentuje się zanadto.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Wielka Wojna
#85 2010-08-26, 03:09(Ostatnia zmiana: 2010-08-26, 03:18)
Dałem 3 z uwagi na pracę, jaką włożyliście w projekt. To ponad 3 lata, prawda? Od strony technicznej może i jest to jakiś kamień milowy w dziedzinie modingu Gothica, jednak jestem niemal pewien, że struktura gry nie pozwoli zrealizować Wam wielu twórczych zapędów. Pamiętam demo GWW - okropne błędy w samym modzie, notoryczne acces violation wywalające prosto do Windy po 5 min. gry. A na gameplayach prosto z moda - konio-parówki, okropnie animowane duale... Nie spodziewam się, że w obecnej fazie produkcji jest inaczej - screny mówią same za siebie. Mod jest skopany już w samych fundamentach, a wy budujecie na nich rozgrywkę. Doliczając do tego umiejętności pisarskie Xardasa, poddaje ogromnej wątpliwości, czy "to coś" będzie oferowało ciekawą i oryginalną historie. Właściwie to jestem pewien, że nie będzie. Te skrzydła są przeokropne, sama gra przesadnie "przebajerzona". Zdecydowanie nie podoba mi się.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Wielka Wojna
#86 2010-08-26, 07:18(Ostatnia zmiana: 2010-08-26, 07:22)
Obawiam się, że twoja sygna może nieco wpłynąć na odbiór treści zawartej w poście :D

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
Poco czongle sie ktosz odbija na GWW demo jak tego czasu xardas byl v modovaniu taky expert jak niecala 1/4 tego forum :D  (prosze nieobrazacz sie tylko chcialem poviedziecz ze kazdy mial jakiesz poczantky) i chce oby winik ankiety byl uzasadniony na teraznejczosci a nie na przeszlosci

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Mark, nawet za czasów dema Xardas był jednym z najlepszych skrypterów na tym forum, jeśli nie nawet na całej międzynarodowej scenie moddingu Gothica. Problem w tym, że nie zna on umiaru, a także brakuje mu elementarnej wiedzy o świecie. Nie świecie z gry, a o świecie realnym.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Cytat: Sam Ogrodnik link=topic=11212.msg108853#msg108853#msg108853#msg108853 date=1282810217
Mark, nawet za czasów dema Xardas był jednym z najlepszych skrypterów na tym forum, jeśli nie nawet na całej międzynarodowej scenie moddingu Gothica. Problem w tym, że nie zna on umiaru, a także brakuje mu elementarnej wiedzy o świecie. Nie świecie z gry, a o świecie realnym.

Ja myślę, że to po prostu brak zmysłu estetycznego, bo umiejętności Xardasowi nie można odmówić.

Gruben

Gruben

Użytkownicy
posty31
  • Użytkownicy
Screeny szczerze mówiąc paskudne. Ledwie jeden prezentuje jakiś poziom. 2/6 na zachętę.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy

Maximus

Wielka Wojna
#91 2010-08-26, 17:16(Ostatnia zmiana: 2010-08-26, 17:24)
Ekhm, a po ch*j, że sie tak wyrażę, nam jakaś zachęta z waszej strony? Ani 2, ani 3, ani nawet 6 nie sprawiają mi żadnej zachęty, żaden z was raczej nie ma takiej mocy by dać kilkuletniemu projektowi zachętę do pracy. Jedna osoba napisała o tej zachęcie, pół forum papuguje, nieźle, naprawdę. Zachętę to się daje raczej świeżutkim projektom, którym się pracować nie chce i trzeba ich zmotywować do roboty. Nas nie trzeba, z Xardasem codziennie gadają zagraniczni modderzy, którzy uważają odmiennie niż wy i razem z Xardasem sobie pomagają i wymieniają się różnymi rzeczami. Najlepszą zachętą jest to, że jest dla kogo robić moda, że ktoś na niego czeka, a nie wyższa ocena z konkursu, w którym tak naprawdę nie bierzemy udział by wygrać, tylko z innych powodów.

Teraz tak, wczoraj gadałem z Xardasem. I oto co udało mi się wyjaśnić (piszę z pamięci, tą krytykę, którą zapamiętałem i przekazałem Xar'owi. Jak kogoś pominąłem, to się przypominać :)  ) :

- miecza w pełnej wersji nie będzie, moja wina, że użyłem go do screena (chodź po części Xardasa, że go nie usunął :)  ). Wcześniej był podobny błąd, jak użyłem do filmiku o staminie Sejmitara, którego również nie będzie w modzie.
- zbroja smocza będzie jako easter egg, Xar nie chce jej usuwać z tego samego powodu czemu ja ją dałem.
- w kamiennym kręgu te pfx'y zostaną, bo jak pisałem to rytuał i to raczej normalne, jak komuś się nie podoba to w trakcie rytuału niech zasłoni oczy i tyle, rytuał trwa kilkanaście sekund, więc chyba dacie radę.
- pajęczyny jak najbardziej zostają.
- te zielone światła ze screenu nr 3 aktualnie się popsuły i Xardas musi zrobić je od nowa, więc gdy będzie je robił postara się dać je trochę rzadziej.
- światło obok kamienia ogniskującego zostanie w takim kolorze jaki jest, w niebieskim wyglądało trochę brzydko (sprawdziliśmy).
- ramka zostaje (niestety, ale będę walczył :)  ).
- koń (model i animacja) przejdzie modernizację pod koniec pracy nad modem.
- czar ma tak dużo tej żółtej mgły bo to czar obszarowy i musi tak być (coś a la deszcz ognia itp. też duży obszar był pod jego wpływem).
- duale mają ładną animację, mówię liczą się tylko materiały z 2010 roku, a tam nie pokazywaliśmy jeszcze nowej animacji duali (teraz jest animacja typu atak grupowy, Xardas zrobi animacją wyglądającą bardziej jak combos. I naturalniej, i ładniej).

Teraz tak, Xardas ma wybitny umysł co do planowania i skryptów, ale paprze wykonanie - tak powiedzieliście nie raz. Ale teraz od poprawiania ma nas, mnie i Radiusa. Pod koniec zeszłego roku to wyglądało fatalnie, pusty, brzydko ovobowany świat, nieskładne dialogi lub orty. Teraz mogę was zapewnić, świat się wypełnij (i to w dużej mierze, a ciągle go upiększam), a dzięki Radiusowi orty zniknęły. Jedyna sprawa, to byście zaufali nam i nie krytykowali czegoś, czego nie widać gołym okiem :) . Krytykę Xar przyjmuje, ale tylko od zaufanych osób i tylko te osoby mogą coś zmienić (czego dowodem może być wczorajsza rozmowa). Więc tak, jeśli jeszcze jest coś, co wam się nie podoba (i nie chodzi mi o typowe teksty w stylu "cały mod mi się nie podoba" itp. tylko dokładne przykłady i to raczej głosy pomocy, osób, które chcą byśmy ten mod poprawili i by wyszedł jak najlepiej, a nie autorzy innych modów, którzy chcą nas obsypać gównem (to tylko przykład)) to mówcie to mi, a ja wpłynę na Xardasa, zapewniam was. Ah i screeny z tego roku to screen nr 4, 5, 6, 7, 8 i 9, z czego 8 i 9 robiłem na szybko, ponieważ miałem mało czasu. Screeny z tego roku są najbardziej aktualne, ponieważ poprzednie były robione na tym brzydko ovobowanym świecie.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Maximus link=topic=11212.msg108946#msg108946#msg108946#msg108946 date=1282835779
- miecza w pełnej wersji nie będzie, moja wina, że użyłem go do screena (chodź po części Xardasa, że go nie usunął :)  ). Wcześniej był podobny błąd, jak użyłem do filmiku o staminie Sejmitara, którego również nie będzie w modzie.
- zbroja smocza będzie jako easter egg, Xar nie chce jej usuwać z tego samego powodu czemu ja ją dałem.
- duale mają ładną animację, mówię liczą się tylko materiały z 2010 roku, a tam nie pokazywaliśmy jeszcze nowej animacji duali (teraz jest animacja typu atak grupowy, Xardas zrobi animacją wyglądającą bardziej jak combos. I naturalniej, i ładniej).
To dobrze.

- w kamiennym kręgu te pfx#msg108946#msg108946#msg108946#msg108946 date=1282835779]
To dobrze.

- w kamiennym kręgu te pfxy zostaną, bo jak pisałem to rytuał i to raczej normalne, jak komuś się nie podoba to w trakcie rytuału niech zasłoni oczy i tyle, rytuał trwa kilkanaście sekund, więc chyba dacie radę.
Przeciwko rytuałowi nie mam nic, bo nie wiadomo jak to będzie do końca wyglądało na żywca. Dobrze by było jednak, jakby po prostu zmienił kolory na bardziej pasujące do siebie, bo te zbyt pstrokato się prezentują ;)

- pajęczyny jak najbardziej zostają.
Jeśli są gigantyczne pająki, to nie mam nic przeciwko.

- ramka zostaje (niestety, ale będę walczył :)  ).
Walcz, walcz.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Co do kolorów to uda mi się raczej go namówić :) . Pająków na tym bagnie niestety nie ma, bo są nieumarli i węże błotne, ale pająki ogólnie takie w modzie są, czyli mogły zrobić pajęczyny, a nieumarli potem je wybiły xD.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Przenoszę rozmowę z innego tematu.

Nie pusz się tak

Ależ ja się nie puszę. Ja oceniłem was na takie 2+, biorąc pod uwagę wkład pracy postawiłem 3. Ale napisałem, że postawienie jedynki nie jest zaskakujące, bo jak się patrzy na ten miecz czy skrzydełka to odruchowo wnet chce się postawić jeden. Wystawienie czegoś takiego na publiczny widok to brak dobrego smaku i wiele osób może się wręcz poczuć obrażona musząc to oglądać. Wczoraj już po tym jak was oceniłem poczytałem komentarze. Panowie, musicie zapoznać się z historią i brać bardziej na poważnie krytykę, bo pomimo ambicji robicie rzeczy bardzo złe. (Zdarzało się to nawet najlepszym, o czym przekonali nas ludzie z piranii w 3 odsłonie swojego wielkiego dzieła). Posłużę się tu przykładem miecza. Wniosek, że miecz o takim kształcie będzie zadawał dwa razy większe obrażenia jest jednoznaczny z nieznajomością podstawowych praw fizyki - rozłożenie powierzchni na 2 ostrza sprawia że miecz zadaje o połowę mniejsze obrażenia.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Wiem, ten temat już mi wyjaśniliście :) . Miecz nie pojawi się z modem, zbroja tylko jako easter egg i ja w przeciwieństwie do Xardas na poważnie biorę krytykę. Piszcie mi co jest źle, to postaram się to zmienić, albo namówić Xar'a by to zmienił. Może jakbym dawał same widoki zamiast mieczy, czy zbroi czy choćby rytuałów, to oceny były by wyższe, ale stwierdziłem, że same widoki mogły by być nudne. Jak widać popełniłem błąd xD.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
a możesz dać jakieś widoki?

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Widzę dużo szóstek, czy to z tego
Umówmy się tak, jak zajmiemy 3 miejsce to dostaniecie nowe screeny w newsie po tym co będzie niedługo (bo nie zdążymy do tego czasu zrobić je), jak zajmiemy 2 miejsce to nowe screeny + filmik pokazujący to co będzie w najbliższym newsie, a jak 1 to screeny + filmik o dowolnej tematyce wybranej przez was (czyli co chcecie).
powodu?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nawet o tym nie wiedziałem

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Taa, podobnie jak w tych tematach : http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=18546 http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=30969 i jeszcze jakimś. Chyba normalne, że każdy motywuje swoje środowisko do głosowanie hm? Nie widzę tu nic złego, a im lepsza motywacja tym lepiej będą głosować, logiczne raczej :D . Poza tym są osoby co dłużej się modem interesują i wiedzą o nim znacznie więcej by wyciągnąć lepszą opinię niż na podstawie tych źle zrobionych screenów.

0 użytkowników
Do góry