Wielka Wojna 62817 195

Ankieta

Ocena

1
2 (3.2%)
2
9 (14.3%)
3
17 (27%)
4
18 (28.6%)
5
7 (11.1%)
6
10 (15.9%)

Głosów w sumie: 60

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 22.08.2010 roku

Wyświetleń 62817

Odpowiedzi 195

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Thoro - nie wiem jak jest, czy to ludzie z tego forum, czy z kanału, wiem tylko, że dorośli to oni nie byli.

A po czym wnioskujesz, że ktoś stąd robił flame na Waszym forum? Jak to z tym w ogóle jest? Najpierw mówisz, że to my a teraz nagle nie wiesz o kogo chodzi. Ja jedynie mogę wypowiedzieć się za siebie, gdzie zostałem parokrotnie zbanowany za to, że śmiałem stanąć w obronie Czasu Zapłaty na Waszym forum, gdzie głównym narzędziem argumentacji było właśnie uniwersalne wrażenie "bo tak", które z resztą zarzucałeś właśnie mi i innym ludziom, którzy się wypowiadali razem ze mną. Ja wiem, że w oczach xardasa źródłem wszelkiego zła, porażek i niepowodzeń jest Czas Zapłaty, grupa The Modders oraz forum o takiej właśnie nazwie ale proszę Cię, bądź rozsądny i przynajmniej sam prezentuj wyższy poziom intelektualny niż twój przyjaciel-paranoik, który we wszystkim widzi wrogów i podstępnych członków The Modders próbujących zniszczyć dzieło jego życia :facepalm: .

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Heh, Thoro zapewniam cię, że gdybym miał jakieś zdolności, to już dawno próbowałbym zmienić GWW w różnych aspektach, ale moja władza jest niewielka, oj niewielka. Czasem uda mi się namówić Xardasa, by coś zmienił na lepsze, ale często ma to mierny skutek. Dlatego proszę tylko o jedno, zanim zwyzywasz GWW od najgorszego gówna, to chociaż poczekaj do premiery :) .

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

Wielka Wojna
#62 2010-08-25, 18:34(Ostatnia zmiana: 2010-08-25, 18:35)
Daję 2 - powodów jest kilka.

1) Smocza zbroja - wrzucanie gówna z sentymentu uprawiać można w galerii, nie podczas konkursu.
2) Efekty - za dużo oczojebnych błyskawic i innych świecidełek, raczej odpycha niż zachęca.
3) Podwójny miecz - dopiero koledzy uświadomili mi, że to miecz. Na początku myślałem o tym jako o przerośniętych nożyczkach czy innym żarcie pokroju smoczej zbroi.
4) Ramka - Daj spokój - będziesz dawał wszystko w tak gównianej ramce tylko dlatego, że Xardas tego chce? Chyba nie tędy droga.

Zauważyłem wiele nieuzasadnionych głosów w ankiecie. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego? Podobno każda ocena ma być okraszona stosownym komentarzem...

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
e sorry, ale mam pytanie czy mogę jakoś zmienić głos, bo niechcący zagłosowałem na 1?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Heh, Thoro zapewniam cię, że gdybym miał jakieś zdolności, to już dawno próbowałbym zmienić GWW w różnych aspektach, ale moja władza jest niewielka, oj niewielka. Czasem uda mi się namówić Xardasa, by coś zmienił na lepsze, ale często ma to mierny skutek

W takim razie proponuje poszukać sobie normalnych współpracowników z którymi będziesz mógł się rozwijać i współpracować na równych partnerskich zasadach a nie władcy i chłopa orającego piach motyką. Jako jedyna rozsądna osoba z tamtej sfory zwyczajnie się marnujesz w tym cudownym przybytku rozszczepionych mieczy i szykownych wdzianek ze skrzydeł smoka.

3) Podwójny miecz - dopiero koledzy uświadomili mi, że to miecz. Na początku myślałem o tym jako o przerośniętych nożyczkach czy innym żarcie pokroju smoczej zbroi.

Szczerze mówiąc ja najpierw pomyślałem, że to jakiś błąd gry, bądź błąd graficzny a w najlepszym przypadku żart. Niestety, o tym ostatnim natychmiast zapomniałem gdy przypomniało mi się że to przecież Wielka Wojna.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Zamierzam skończyć GWW, nie porzucę przecież projektu w połowie :) . Po prostu w moim interesie jest by zmienić je na jak najlepsze.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Rób jak uważasz, skoro odpowiada Ci rola oracza pod egidą jedynego słusznego xardasa, co krytyce i uwagom się nie kłaniał bo wie wszystko najlepiej i najwięcej i najsłuszniej od innych, którzy przecież są zakamuflowanymi członkami The Modders mającymi za zadanie zniszczyć go doszczętnie bo zazdroszczą popularności i takiego super świetnego moda :) .

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Xar mnie nie wykorzystuje, po prostu u nas jest taka zasada, że ten kto wpadnie na dany pomysł ten dyktuje jak to powinno wyglądać, jak ja na coś wpadnę, to Xar robi to co ja chce, jak Xar coś wymyśli to ja mu w tym pomagam jak mogę, a że ja głównie tylko spacerem się zajmuje (i questami ostatnio) to zbyt wiele nie mogę, temu jakbym miał odpowiednie zdolności (graficzne/skryptowe) mógłbym naprawić to co Xar zrobił a naprawić nie chce.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Skoro bawicie się w "jedyne słuszne pomysły" to nie dziwota, że mod wygląda jak wygląda, czyli jak zbiór przypadkowych, nielogicznych i w dodatku bardzo dziwnych elementów.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Thoro nie możesz wiedzieć jak mod wygląda, bo nie widziałeś go w akcji :) . Widzisz jedynie to co jest na screenach, a to przedstawia się różnie i gdyby nie ja to te screeny mogły by być lepsze. A wiele pomysłów Xar'a jest świetnych i w to nie wątpię. Problem w tym, że czasem wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale ja nie pozwolę Xar'owi opublikować w jakikolwiek sposób zbugowanego/źle zrobionego moda, możesz być pewny :) .

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Wielka Wojna
#70 2010-08-25, 19:29(Ostatnia zmiana: 2010-08-25, 19:31)
wiele pomysłów Xar'a jest świetnych i w to nie wątpię.

To, że są "świetne" nie koniecznie oznacza że pasują do ogólnej konwencji. Widzisz, nie sztuką jest napakować byle czego, jedynie z tego powodu że da się to zrobić. W przeciwieństwie do xardzia nie prowadzimy wyścigu zbrojeń i nie próbujemy do moda wsadzić jak najwięcej pierdół, byle aby były. Nie uważamy również, że wyznacznikiem poziomu jest trudność w osiągnięciu danej rzeczy bo nie problem zrobić masę pierdół, które są ledwo stabilne, crashują i niesamowicie obciążają zasoby gry tylko po co? W Czas Zapłaty mam pewność, że wszystko jest ugruntowane i zrobione solidnie a nie po łebkach.

W historii naszego moda też było wiele pomysłów, niektóre naprawdę dobre a mimo to nie zaistniały bądź zostały zwyczajnie usunięte z gry bo nie pasowały do całości. Robimy coś co jest spójne, trzyma się jakiejś konwencji a nie tylko po to, aby było, aby udowodnić innym innym że się da. Ork opracował system wielu elementów pancerza, co w mojej opinii jest jedną z grubszych rewelacji ale u nas tego nie będzie bo zwyczajnie nie pasuje! Wszystko to znajdziesz na forum publicznym, niech sobie ludzie korzystają. My nie musimy niczego udowadniać, tym bardziej nie na tym starociu bo to nie żaden dowód.

Widzisz jedynie to co jest na screenach, a to przedstawia się różnie i gdyby nie ja to te screeny mogły by być lepsze.

Widziałem również filmy oraz demo a ponadto znam podejście i tok rozumowania xardasa, bo obserwuje ten przybytek od wielu lat i zdecydowanie wiem czego mogę się spodziewać.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Filmy też robiłem ja :D . Jak Xardas robił filmy to był to bardziej pokaz slajdów niż film xD. Kwestia taka, ze uważam za dobre pomysły takie, jak ścinanie drzew, wyrabianie z nich strzał, różnych rodzajów strzał z różnych materiałów, a potem strzelanie ze specjalnym paskiem naciągu łuku. Tu jestem za. Jestem również za staminą, czy choćby eksperymentowaniem w alchemii (co raczej było moim pomysłem), nie jestem jednak kilkoma innymi rzeczami, gdzie Xardas udowodnił mi, że inaczej być nie może i tam chodź nie zawsze mi się podoba to muszę przyznać mu rację.

PS : Spędziłem niejeden wieczór wykłócając się z Xardasem, że to co on zrobił je okropne i, że powinien to zrobić po mojemu, czasami przynosiły efekty, czasami zbywało się na tekście "Zobaczysz jak to będzie wyglądać w grze to wtedy pogadamy", ale nigdy nie stwierdziłem, żeby Xardas przegiął z jakąś innowacją. Konkretnie to o czym mówisz, tj. co wg. ciebie jest napakowane na siłę i psuje klimat?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Wielka Wojna
#72 2010-08-25, 19:42(Ostatnia zmiana: 2010-08-25, 19:43)
Konkretnie to o czym mówisz, tj. co wg. ciebie jest napakowane na siłę i psuje klimat?

Proszę, Cię ile można? Mówię o tym od początku tej dyskusji czyli wszystkie te światełka, rozszczepione miecze, skrzydła smoka, latanie na smoku, wszystkie Wasze filmy na yt, masa paseczków pokazujących jakieś dziwne statystyki i wiele, wiele więcej. Bezsensem jest, abym je wymieniał skoro jak mówisz sam nie masz żadnego wpływu na to co xardzo sobie uroi.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Latanie na smoku to akurat taki smaczek dla osób, które praktycznie pokończą wątek główny i będą sobie biegać po świecie bez celu i robią questy poboczne. Co do światełek to nadal nie wiem o co wam chodzi, przecież na tym screenie z kamiennym kręgiem już mówiłem o co chodzi, a w reszcie nie widzę przegiętych światełek. Skrzydła, miecze to już słyszałem. Paseczki będą do wyłączenia w opcjach, tj. tytoń, alkohol i głód będą raczej do włączenia, bo od początku ich nie ma, na razie paski jakie są na ekranie to : pasek życia, many, staminy i w zależności czy coś robimy to pasek skillowania. Nie jest to wcale dużo, gdy zniknęły te 3 wnerwiające paski tytoniu, alkoholu i głodu. Chodzi mi bardziej o coś czego nie wiem :) .

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
kto jest odpowiedzialny za fabułę?

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Chodzi ci o samą losowość? Czy o wątki fabularne? Losowość to pomysł Xardasa. Koncepcja wątków głównych to jeden jest xardasa, drugi mój, ale raczej dialogami itp. ja się zajmuję, bo ostatnio questy pisuje do moda, więc i tym się zajmuję.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
po prostu xardas kiedyś na gg mi pisał, jakiego ma zajebistego scenarzystę, ale nie chciał podać nicku

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
A to raczej nie o mnie chodziło :) . Ja tym się zajmuję od kilku miechów dopiero. Ale przez nasz team dużo osób przeszło, chodź mówię, sama, dokładna fabuła nie miała by sensu, bo dużo zależy od losowości.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Wielka Wojna
#78 2010-08-25, 20:10(Ostatnia zmiana: 2010-08-25, 20:13)
UWAGA: Od razu zaznaczę, że nigdy wcześniej nie przeglądałem screenów z GWW ani nie grałem w żadne demo(co najwyżej widziałem filmiki na youtube), a poniższa ocena bazuje tylko i wyłącznie na opisie i screenach umieszczonych w tym temacie.

Nadal zbytnio nie rozumiem, jak będzie wyglądać ów losowość w praktyce. Będzie jakiś zarys fabuły, której rozwój będzie losowy, czy może od początku do końca będą to różne questy, które na dłuższą metę nie będą opowiadały jakiejkolwiek historii?

Co do screenów, to ja niestety również się zgodzę, że są NIE NAJLEPSZE.
1 screen - Osobiście zawsze byłem fanem prostoty, więc tak nawalone pfx'y wprawiają mnie w lekkie zniesmaczenie (już nie wspominając o tym, że połączenie sraczkowato-czerwonego z niebieskim jest dla mnie kompletnym failem). Do tego widzę (prawdopodobnie) góry w tle. Mam nadzieję, że to jest tylko tak kiepsko zrobiony screen, bo wyglądają koszmarnie. Mesh jest nie dość, że kanciasty, to jeszcze jest niesamowicie rozciągnięty na wszystkie strony świata(myślałem, że to jakiś błąd, ale skoro dodaliście to do screenów, to rozumiem, że nie), ponadto tekstura na nich wygląda na całkowicie rozciągniętą(co ciekawe, po prawej stronie jest już ok).
2 screen - Zbroja jest straszna(tak, też tak uważam). Zawsze uważałem, że smoki są wielkimi stworzeniami, kilkakrotnie przewyższającymi człowieka, więc zdziwiłem się, gdy ujrzałem na waszej zbroi dwie głowy smoka wielkości dłoni plus skrzydełka, które faktycznie wyrastają z tyłka(dopiero teraz to zauważyłem). Osobiście na waszym miejscu usunąłbym ją, lub wrzucił do jakiejś jaskini jako "easter-egg", gdyż na normalną zbroję to się nie nadaje. Sam domek na drzewie pominę, choć napiszę może, że zmieniłbym teksturę drewna, gdyż ta jest nieładna.
3 screen - Sam screen byłby ładny, gdyby nie parę "szczególików". Na początek zacznę od pfx'u. Jest o wiele za gęsty! Jak dla mnie, pojedyncze promienie słoneczne powinny się pojawiać w o wiele większych odstępach, tak jak to jest w oryginalnym Gothicu i nie powinny być tak blisko ziemi, a raczej lekko wyglądać znad liści. Te listki, leżące na ziemi po prawej stronie obrazka, jak dla mnie powinny zniknąć. Widać bardzo wyraźnie, że odstają od ziemi, no i poza tym robią ją nieprzyjemnie płaską(tak w ogóle to śmiem twierdzić, że są przeznaczone na taflę wody, a nie na ziemię). Ponadto wszystkie liście są tak samo ustawione, co zamiast poprawiać efektu go niszczy. Te krzaki po lewej stronie też są brzydkie, a raczej ich tekstura. Jest po prostu w za małej rozdzielczości i zbyt rozciągnięta(a przynajmniej taka mi się wydaje).
4 screen - Te odstające trójkąty są brzydkie, reszta jest ok.
5 screen - Nie mam nic do zarzucenia, wygląda nieźle, choć może zieleń jest zbyt "soczysta". ;>
6 screen - Te ruiny są zbyt kanciaste jak na możliwości Gothica, naprawdę. Poza tym imo pajęczyna psuje efekt, choć może, gdybyście zrobili ją mniej widoczną, byłaby ok.
7 screen - Znowu pajęczyna. Rozumiem, że potrafi dodać trochę klimatu, ale tak dużej pajęczyny nigdy nie widziałem w żadnym lesie czy bagnie, ani nawet u mnie w piwnicy. Jeśli nie macie zamiaru dodać w ich pobliże pająków wielkości człowieka(pzdr4 Tomb Raider Underworld), to radziłbym je usunąć. Poza tym fajna by była zielona mgła, ale z tego co kojarzę, to jest ona tylko w G2, mam rację?
8 screen - Ten miecz to jest przeróbka orkowej zguby? Wykonanie jak dla mnie jest potwornie kiepskie i NAPRAWDĘ radziłbym wam to usunąć. Odnośnie lokacji, to nie podoba mi się czerwone światło wokół NIEBIESKIEGO kamienia. Jak dla mnie powinno być tego samego koloru co kamień.
9 screen - Naprawdę jestem fanem prostoty, więc gdy to zobaczyłem, to spadłem z krzesła. Okropny kolor i okropny efekt. Jak dla mnie zaklęcie powinno robić o wiele mniej szumu wokół siebie
10 screen - Nie potrafię napisać nic konkretnego tutaj. Po prostu całość mi się nie podoba.

Ogólnie ocena końcowa to 3. Pewnie byłaby większa, gdybym wiedział coś więcej o fabule, ale nie wiem, więc po co mam zawyżać.

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Wiele rzeczy, które napisałeś i które można zrobić w spacku to zmienię, tylko muszę sobie zapisać bo zapomnę :) . A sprawy techniczne, to jakoś namówię Xardasa. Pająki wielkości człowieka są, ale nie wiem czy akurat w tym miejscu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry