Plac przed pałacem prezydenckim 24223 105

O temacie

Autor Dracon

Zaczęty 11.08.2010 roku

Wyświetleń 24223

Odpowiedzi 105

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Jak tak sobie czytam ten temat to zastanawiam się czy mieszkam w tym samym kraju co wy. Co mi się też rzuciło Thoro to, że chyba nie za bardzo przepadasz za naszą narodową przywarą, czyli narzekaniem, ale od początku tego topica robisz właśnie to samo.

A wracając do tematu.

Żeby była jasność, też uważam, że zrobili cyrk z krzyża i paru innych wartości. Ale w sumie to największy problem właśnie tych co tam z odkrytą piersią bronią drewna przed... w sumie sam nie wiem przed czym. Jedni zapalają tam świeczki, inni kładą na to lachę, jeszcze inni leją na to ciepłym moczem. W końcu mamy demokrację, niech sobie robią co chcą. Niezależnie od tego czy ktoś jest ateistą, katolikiem, świadkiem jehowy, sprzątaczką, czy politykiem, ale ma głowę na karku to nie traktuje poważnie tej manifestacji. Jak dla mnie świadczy to tylko o dwóch faktach:
- naiwności tych co tam zarywają nocki i zanoszą modły do Jarosława
- bezradności służb porządkowych i strachu przed podjęciem zdecydowanego działania przez odpowiednie osoby.

Świat się z nas może i śmieje, ale co z tego (choć jak gadam ze znajomymi z różnych państw, też i emigrantów z pl to większość nie wie o co kaman, reszta ma to raczej w dupie)? Podobnych idiotycznych manifestacji w innych krajach też jest bez liku. Z tego co widzę co niektórych głównie kole sam krzyż, ale to już ich sprawa.

Nie zgadzam się z zarzutami, że mieszkamy w kraju ciemnoty, nieporadności, zakłamania i całej tej litanii, której nie chce mi się wymieniać. Życie też mnie nigdy nie rozpieszczało, ale zamiast narzekać i manifestować swoją niedolę, zakasałem rękawy i wziąłem się do roboty. Zarabiać na siebie zacząłem w 2 klasie średniej, zakładaliśmy kasy fiskalne. Sam się utrzymywałem i jeszcze pomagałem rodzicom. Teraz mam rodzinę i mam dla kogo żyć. Bo chyba nikt z nas nie żyje dla państwa, w którym mieszka. Nikt z nas nie wybrał sobie rodziców ani statutu społecznego, ale to nie oznacza, że na wszystko trzepa pluć żółcią. Niezależnie od tego gdzie żyjemy mamy te same problemy: państwo, które nas okrada, politycy, którzy kłamią, bieda i bezrobocie, z którymi się nie walczy, też i niedoinformowane społeczeństwo. Piszecie o polakach ciemniakach, no to zapraszam do jednego z najbardziej rozwiniętych państw na świecie - USA - tam to dopiero jest ciemniactwo, dyskryminacja i oszołomstwo. Z tym, że jest ich trochę więcej niż nas więc może się to tak nie rzuca w oczy. Są wartości, których warto w życiu przestrzegać, nie widzę nic zdrożnego w honorze, który niestety często jest u nas postrzegany przez pryzmat dziejów naszego narodu. Duma i honor przez które zawsze nas kopali po dupie, przez które robiliśmy za dziwkę rżniętą przez bratnie narody. Ale jest też honor i duma, które ma każdy z nas, to kwestia zasad i konsekwencji. Polacy to wg mnie naród, który szczególnie dobrze radzi sobie w sytuacjach kryzysowych. Radzimy sobie z trudami dużo lepiej niż inni. Szkoda, że nie dostaliśmy subwencji na poziomie hiszpanii czy włoch tak ze 20-30 lat temu bo byśmy teraz rozjebali gospodarczo europę. Piszecie o emeryturach. No niestety ale sporo rozsądnych osób na nie nie liczy, tylko stara się zabezpieczyć inaczej. Niestety nasi rodzice są w o tyle ciulowej sytuacji, że trudno im się odnaleźć w obecnych czasach. Na zmianę mentalności trzeba będzie jeszcze poczekać jakiś czas. Ale wy powinniście uczyć się na ich błędach, albo brać z nich dobry przykład.

Co do wyjeżdżania. Wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma. Pomieszkajcie sobie kilka lat w USA, EU, UK, etc. Też będziecie narzekać, może w innym wymiarze, może na coś innego, ale nie ma kraju idealnego. No i druga sprawa większość tylko o tym gada, ale nie sili się na odwagę, żeby słowa przekuć w czyny. Nie sądziłem, że kiedykolwiek to napisze, ale możecie brać dobry przykład z kyra. Podjął decyzję, powalczył i przynajmniej w tej chwili jest zadowolony. Grunt to wytrwale dążyć do określonego celu. Nieważne gdzie, nieważne z jakiego startu, ważne, żeby walczyć o to co wg nas jest słuszne.

Wiara. Robicie z tego wielki problem, piętnujecie ludzi, wyśmiewacie i szydzicie. Wasza sprawa. Ja wieżę, ale się z tym nie obnoszę, nikogo nie przekonuję, do kościoła chodzę dla Boga, nie dla księży. I dobrze mi z tym. Wiara to wg mnie osobista sprawa każdego z nas, państwo też powinno być neutralne w tej kwestii i wg zapisów w konstytucji jest. Moim zdaniem wyśmiewanie ludzi, którzy pod płaszczykiem wiary walczą o rozdmuchane ideały jest jak kopanie leżącego.

Aha na zakończenie coś dodam. Mój pradziadek miał pierścień z insurekcji kościuszkowskiej (zdaje się, że po swoim dziadku). W czasie 2 wojny był w kawalerii, przez co po wojnie był prześladowany, etc. musiał ukryć ordery, szablę i właśnie ten pierścień. Niestety nigdy nie udało nam się tego odzyskać. Jakiś czas temu byłem w muzeum i widziałem taki pierścień i kurde łzy mi same popłynęły. Nie myślałem o państwie, rządzie, polityce, ale o ludziach, którzy bez słowa skargi przelewali krew za kraj, w którym teraz żyjemy. Chociaż z szacunku dla nich warto czasem się zastanowić zanim splunie się na kraj, w którym się mieszka.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jkj

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: mlekor link=topic=11105.msg107195#msg107195#msg107195#msg107195 date=1281733530
Wtedy dopiero zabawa zaczęła się na całego

nie. Wtedy napisałem darkowi, że na tym forum są jacyś idioci w administracji, bo ja napisałem o tym, że oni łamią regulamin ale ja dostałem warna. Fark powiedział, że się postara żeby to zdjeli. Ja  powiedziałem, że mi to zwisa bo i tak z forum zbyt często nie korzystam, no ale mi się wtrynił na gg koziek i zaczął mnie wnerwiać :P. Olałem go i wyszedłem z kumplem na siłownię. Flame zacząłem jakieś 2-3h po otrzymaniu warna, więc nie trafiłeś panie kolego ;)

Edit:
@Shergar

Bardzo mądrze prawisz. Popieram twój punkt widzenia.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
fgdf

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
mnie zwarnował avallach. I to niechcący. Dostał raport i wlepił warna. W treści raportu było coś o żydach chyba :P

Edit:

Wróć! To warn nie był nawet, tylko blokada postowania :)

Ej ej ej, proszę tu nie mylić dwóch rzeczy - Vierzba zaraportował cię, więc spełniłem swój obywatelski obowiązek i pozostawiłem notatkę w logu o zgłoszonym raporcie (BEZ WARNA). Blokada postowania była przypadkiem, przeprosiłem cię za to i natychmiast załatwiłem jej cofnięcie.
Avallach

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Zresztą nawet teraz czuję w tonie twojej wypowiedzi pogardę moją osobą... Traktujesz mnie z góry...

A ty robisz niby co "baranie", "kretynie", "idioto"?

Tutaj napisałeś bałwanie.

Co takiego kurwa napisałem? Bo veq sobie coś uroił odnośnie mojej awersji do rolników? Wskaż mi gdzie baranie pisałem, że mam coś bezpośrednio do ludzi ze wsi prowadzących gospodarstwa rolne? Często mówię o wieśniakach ale gdybyś kurwa omnibusie nie zgadł, jest to stan umysłu a nie miejsce pochodzenia czy wykonywany zawód. Nie moja wina, że większość mieszkańców jakichś kaczych dołów w borach lubelskich to pierdolone tłuki, którym śmierdzi z mordy na kilometr :facepalm: . I chuj mnie obchodzi twój wujek co ma "bmw bonda". Powiedz mi ilu jest takich rolników? Większość z nich narzeka na sceny skupów i nie stać ich nawet na porządny ciągnik, jeżdżą starym rozklekotanym ursusem.

Nie chce mi się gadać z chamem

A mi z ignorantem i kretynem, który wszystko to co ktoś piszę w internecie bierze do siebie wynajdując skandale i afery.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
W sumie z wieloma ich poglądami i tekstami się nie zgadzam, ale nie oznacza to także, że wszystko co jest związane z "katolickimi starcami" to zło wcielone.

A czy coś takiego powiedziałem? Na prawdę, nie chce mi się już z tobą dyskutować bo nie po raz pierwszy nie potrafisz powiedzieć nic wartego uwagi. Zawsze tylko "nie wszyscy", "nie zawsze", "nie wszystko", "nie wszędzie". Przypominasz mi feurtessa i jego wujka-rolnika z "bmw bonda" - w końcu też nie wszyscy. Ile jeszcze usłyszę od Ciebie takich argumentów? Wysil się bo naprawdę gówno mnie obchodzi, że "nie wszyscy" starcy to słuchacze RM'u skoro z owej grupy społecznej są najbardziej widoczni właśnie oni.

Jakieś irytujące Was pytania? Chętnie przekażę prowadzącym i posłucham odpowiedzi

Zwykle wolę sam estetyzować syf i nie potrzebuję pośredników. Toteż bardzo chętnie korzystam ze wszystkich religijnych ceremonii, ślubów, chrzcin i innych wydarzeń. Chyba wybaczysz, ale na ten rok już mi wystarczy "postępowych" kleryków, katechetów. Tyle lat się nasłuchałem o zajebistości tychże właśnie konkretnych osób, że gdy już niefortunnie doszło do spotkania musiałem ich grzecznie spławić bo lekko mówiąc byłem zażenowany podejściem i poziomem rozmowy.

czasy się zmieniają, a wiele gospodarstw jest bardzo zmechanizowana.

To prawda. Zwłaszcza w wioskach przy miastach już dawno zatraciło się pojęcie odrębnej wspólnoty.

Poza tym chrześcijaństwo wrastało przez ponad tysiąc lat w nasze społeczeństwo, więc jak niby chciałbyś to usunąć?

Ale ja nic nie chce usuwać. Chcę jedynie, aby ludzie nabrali trochę dystansu do swojej wiary i innych osób, których ona w ogóle nie interesuje. W innych krajach ludzi teoretycznie też "wierzą", ale raczej nie sądzę aby ktoś tańczył pod krzyżem, terroryzował, bił czy wprowadzał do szkół religię katolicką jako przedmiot figurujący na świadectwie. To wszystko zdecydowanie nie jest normalne i jak najbardziej możliwe do zmian i wcale nie stoi w opozycji do "naszego" 1000 letniego katolicyzmu. Gówno mnie obchodzi kto w co wierzy. Oczekuje jedynie namiastki normalności i tolerancji wobec innych od tego kraju i społeczeństwa.

Tak czy inaczej religia sama w sobie złą nie jest na pewno, a jedynie staje się taką przez błędną interpretacje.

Brawo kapitanie oczywisty! Broń też nie jest sama w sobie zła - w końcu posłużyć może do obrony koniecznej, rozrywki, współzawodnictwa sportowego czy niegdyś do przetrwania. I jaki z tego niby wniosek?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
W końcu mamy demokrację, niech sobie robią co chcą.

Tak, ale demokracja to również prawa moje i Twoje. Nie może być tak, że grupa fanatyków jedynej słusznej religii okupuje jedno z najważniejszych miejsc kraju a nikt nie może z tym nic zrobić idąc jeszcze z nimi na ustępstwa. Jestem pewien, że gdybym z grupą fanatyków pod sejmem, pałacem czy w jakimkolwiek innym miejscu nazwijmy to "narodowym" postawił np. Wielki Topór w ramach uczczenia pamięci przez wyznawców Wielkiego Topora to nikt by się ze mną nie patyczkował ani tym bardziej nie bawił w żadne porozumienia.

Podobnych idiotycznych manifestacji w innych krajach też jest bez liku.

Pewnie tak jest, ale nie sądzę aby ktoś się z nimi w ogóle patyczkował.

bieda i bezrobocie, z którymi się nie walczy

Polemizowałbym. W polsce ludzie chcą pracować a zwyczajnie nie mogą. Widzę to na przykładzie znajomych, którzy już właściwie nie oczekują niczego, chcą po prostu mieć pracę. W innych krajach bezrobocie może wynikać z zasiłków socjalnych czy zwykłego nieróbstwa pewnych klas społecznych - niektórym się zwyczajnie nie chce lub nie opłaca pracować. To również jest ogromnym problemem, jeśli jednak mam już wybierać to wolę nierobów niż rzeszę młodych ludzi, którzy nie mają co ze sobą zrobić.

tam to dopiero jest ciemniactwo, dyskryminacja i oszołomstwo.

Dyskryminacja wobec kogo? Może i jest ciemniactwo ale przynajmniej żaden idiota nie narzuca Ci wedle jakich morałów masz żyć, jak uczyć i wychowywać dzieci, do jakiego kościoła chodzić albo jak się ubierać, bo inaczej wpierdol.

Grunt to wytrwale dążyć do określonego celu. Nieważne gdzie, nieważne z jakiego startu, ważne, żeby walczyć o to co wg nas jest słuszne.

I chyba każdy robi tak we własnym zakresie. Gdybym miał obecnie możliwość wyjechać zrobiłbym to już dawno, bo naprawdę w kloace nic mnie nie trzyma.

Wiara to wg mnie osobista sprawa każdego z nas, państwo też powinno być neutralne w tej kwestii i wg zapisów w konstytucji jest.

Gdyby było tak jak mówisz to ja i wielu innych nigdy by nie miało większych uwag wobec kościoła. Obecnie opluwam i szydzę bo się zupełnie nie zgadzam na taki stan rzeczy, nie zgadzam się na tolerowanie bandy fanatyków pod krzyżem, religię w szkołach, religię na świadectwach, brak opodatkowania kościoła, oddawanie "utraconego" mienia na rzecz kościoła, wspieranie kościoła za publiczne pieniądze nas wszystkich, wpływ kościoła na politykę i jego pseudo autorytarne zdanie, które stara się wpychać gdzie się tylko da.

Chociaż z szacunku dla nich warto czasem się zastanowić zanim splunie się na kraj, w którym się mieszka.

Z szacunku dla Nich ten kraj w obecnej postaci nie powinien w ogóle istnieć i powinni o tym pomyśleć przede wszystkim politycy i my wszyscy dookoła, którzy tak chętnie sobą gardzimy i pomiatamy w życiu codziennym. Powinniśmy pomyśleć o tym jako obywatele bezpośrednio za to wszystko odpowiedzialni a nie osoby osoby, którym się obecna sytuacja zwyczajnie bardzo nie podoba. Mam mieć winę do siebie, że jest tu zwyczajnie chujowo, że mi się nie podoba ten naród? Tym bardziej jest mi smutno, gdy widzę że Ci wszyscy ludzie przez setki lat walczyli tylko po to, aby nasz kraj mógł popadać w społeczną, mentalną i gospodarczą ruinę jak to ma miejsce obecnie.

Co do reszty tego co napisałeś to na ogół się zgadzam. Jak zazwyczaj mądrze i jak zwykle ciekawie, coś co warto przeczytać i przemyśleć, coś więcej niż "nie wszyscy" i motory bmw wujka staszka.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Plac przed pałacem prezydenckim
#88 2010-08-14, 13:26(Ostatnia zmiana: 2010-08-14, 13:29)
Dyskryminacja wobec kogo? Może i jest ciemniactwo ale przynajmniej żaden idiota nie narzuca Ci wedle jakich morałów masz żyć, jak uczyć i wychowywać dzieci, do jakiego kościoła chodzić albo jak się ubierać, bo inaczej wpierdol.
Zdiwiłbyś się, szczególnie alabama to już taka legendarna mekka katolickiej ciemnoty, zwłaszcza nauczyciele biologii mówiący o ewolucji mają tam przesrane.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: Thoro link=topic=11105.msg107227#msg107227#msg107227#msg107227 date=1281781853
A ty robisz niby co "baranie", "kretynie", "idioto"?

Tutaj masz rację. Faktycznie mnie poniosło :) .

Ale nie spinaj się. Nie przejmuj się sprawami które ciebie nie dotyczą. Ja na przykład olewam tą sprawę krzyża, bo po co mam się denerwować z powodu bandy błaznów. Jakbym się miał przejmować każdą aferą to by mi dawno nerwów zabrakło :P. Nie przejmuj się rolnikami z kaczych borów. Z butami ci się do chałupy chyba nie wpierdzielają :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#90 2010-08-14, 14:26(Ostatnia zmiana: 2010-08-14, 14:30)
Zdiwiłbyś się, szczególnie alabama to już taka legendarna mekka katolickiej ciemnoty, zwłaszcza nauczyciele biologii mówiący o ewolucji mają tam przesrane.

Zawsze można pojechać gdzie indziej. USA są na tle specyficzne, że każdy stan prezentuje niemal całkowicie co innego począwszy od kultury, akcentu kończąc na prawie i stylu życia.

Nie przejmuj się sprawami które ciebie nie dotyczą.

Krzyż dotyczy mnie pośrednio, bo pokazuje że w tym kraju nie do końca jest tak jak być powinno. Na szczęście dziś ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy i odisntalował tych fanatyków. Jednak psie kupy, chamstwo i brak wzajemnego poszanowania w życiu codziennym dotyczą mnie już jak najbardziej i nie zamierzam się tym "nie przejmować", bo wtedy stanę się jak ci właśnie polacy, znieczuleni, obojętni na syf i koegzystujący w gównie które "jest ok". Nie, nie jest ok. I nie chodzi o to, że ktoś w obsranych gumofilcach pakuje mi się do domu tylko o takie drobne sytuacje jak właśnie śmieci w lasach, wszędzie srające psy, chamy na drogach (jak jest ruchliwa ulica bez sygnalizacji to stój i godzinę) czy choćby debile jak ostatnio. Pojechałem na rekonstrukcje i był wydzielony prowizoryczny parking na trawniku. Oczywiście nikt nie raczył tym koordynować także polskie kundle stawiały jak im się podoba. Tak też środek parkingu był absolutnie pusty bo jakiś równie pusty polski kundel postanowił zaparkować swojego zardzewiałego, otuningowanego malucha zastawiając tym samym jedyny wjazd :facepalm: . I sobie wyobraź, że takich drobnych sytuacji masz dziesiątki. Później wracasz zmęczony do domu a jakiś niedojebany gimbus puszcza na cały autobus pełne nienawiści piosenki, które są jakąś kontrdefinicją muzyki. Wchodzisz do domu i patrzysz jak przy beznamiętnym wzroku sąsiadki skierowanym w twoją stronę, jej piesek w stosonym przysiadzie wypuszcza z dupy soczystą srakę bezwstydnie zalewającą chodnik. Mógłbym tak pisać i pisać, bo wyżej wymienione to nie jest nawet esencja kloaki i życia w syfie. Nie rozumiem czemu mam się tym nie przejmować, skoro takie drobno skurwysyństwo zbliżają mój komfort życia do białorusi, ukrainy a nie kraju unii europejskiej czyli gdzieś, gdzie teoretycznie powinna już panować jakaś cywlizacja a nie wszechobecna wyjebka i prymitywne instynkty.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Tak, ale demokracja to również prawa moje i Twoje. Nie może być tak, że grupa fanatyków jedynej słusznej religii okupuje jedno z najważniejszych miejsc kraju a nikt nie może z tym nic zrobić idąc jeszcze z nimi na ustępstwa. Jestem pewien, że gdybym z grupą fanatyków pod sejmem, pałacem czy w jakimkolwiek innym miejscu nazwijmy to "narodowym" postawił np. Wielki Topór w ramach uczczenia pamięci przez wyznawców Wielkiego Topora to nikt by się ze mną nie patyczkował ani tym bardziej nie bawił w żadne porozumienia.

Sęk w tym, że to dość specyficzna sytuacja bo obrońcy krzyża zasłaniają się tragedią smoleńską. Nikt nie chce podejmować radykalnym - bądź raczej rozsądnych, koniecznych i wyraźnie określonych w działaniach służb porządkowych -  decyzji, bo to decyzje niepopularne. Ale w tej sytuacji też uważam, że najrozsądniejszym wyjściem byłoby zwyczajne przeniesienie krzyża do kościoła Św. Anny - z obrońcami też by sobie bez problemu poradzili, sam bym z chęcią postrzelał do nich z armatek wodnych :D

Polemizowałbym. W polsce ludzie chcą pracować a zwyczajnie nie mogą. Widzę to na przykładzie znajomych, którzy już właściwie nie oczekują niczego, chcą po prostu mieć pracę. W innych krajach bezrobocie może wynikać z zasiłków socjalnych czy zwykłego nieróbstwa pewnych klas społecznych - niektórym się zwyczajnie nie chce lub nie opłaca pracować. To również jest ogromnym problemem, jeśli jednak mam już wybierać to wolę nierobów niż rzeszę młodych ludzi, którzy nie mają co ze sobą zrobić.

A gdzie napisałem, że ludzie nie chcą pracować? Napisałem, że robi się za mało, żeby im pomóc w znalezieniu pracy, w aktywizacji społecznej, etc. Tym bardziej, że jest na to w cholerę kasy z UE. Druga sprawa, że tutaj przydałoby się też sporo pozmieniać w ośrodkach pomocy społecznej, przynajmniej w gminach, bo w miastach wygląda to dużo lepiej.

U mnie w małej i biednej gminie rolniczej nie ma takich problemów. Nikt nie mówi mi co mam robić, jak mam żyć, czy dzieci wychowywać, do kościoła chodzę bo chcę, nikt mnie do tego nie zmusza. W każdym razie skoro tak to u ciebie wygląda to warto pomyśleć o zmianie otoczenia.

Gdyby było tak jak mówisz to ja i wielu innych nigdy by nie miało większych uwag wobec kościoła. Obecnie opluwam i szydzę bo się zupełnie nie zgadzam na taki stan rzeczy, nie zgadzam się na tolerowanie bandy fanatyków pod krzyżem, religię w szkołach, religię na świadectwach, brak opodatkowania kościoła, oddawanie "utraconego" mienia na rzecz kościoła, wspieranie kościoła za publiczne pieniądze nas wszystkich, wpływ kościoła na politykę i jego pseudo autorytarne zdanie, które stara się wpychać gdzie się tylko da.

To, że się z czymś nie zgadzasz nie musi oznaczać, że masz z tego szydzić, pluć i kopać. Wg mnie wystarczają argumenty, własne przekonania, nikogo nie ma sensu na siłę przekonywać, mamy wolną wole, robimy co chcemy. Agresja rodzi agresję, to naturalne, ja preferuję dialog na poziomie obustronnej komunikacji. Jeżeli trafia się na beton to się po prostu daje spokój, bo szkoda swoich nerwów i czasu.

Z szacunku dla Nich ten kraj w obecnej postaci nie powinien w ogóle istnieć i powinni o tym pomyśleć przede wszystkim politycy i my wszyscy dookoła, którzy tak chętnie sobą gardzimy i pomiatamy w życiu codziennym. Powinniśmy pomyśleć o tym jako obywatele bezpośrednio za to wszystko odpowiedzialni a nie osoby osoby, którym się obecna sytuacja zwyczajnie bardzo nie podoba. Mam mieć winę do siebie, że jest tu zwyczajnie chujowo, że mi się nie podoba ten naród? Tym bardziej jest mi smutno, gdy widzę że Ci wszyscy ludzie przez setki lat walczyli tylko po to, aby nasz kraj mógł popadać w społeczną, mentalną i gospodarczą ruinę jak to ma miejsce obecnie.

Ano niestety. Ale dla mnie to też argument, żeby jednak walczyć o pozytywne tradycje. Sęk w tym, że nawet jeżeli coś nie ma społecznej akceptacji, to z reguły społeczeństwo ogranicza się do narzekania i wyzywania, nie robiąc nic więcej. Trzeba by zacząć od dobrych przykładów, nie ma co patrzeć na innych tylko robić swoje i z czasem może coś dobrego z tego wyjdzie. Mam dobry przykład w gminie, w której mieszkam - totalny beton ze strony samorządu lokalnego i totalny brak zainteresowania ze strony społeczeństwa. Jedno i drugie to wg mnie patologie, z którymi trzeba walczyć, co zresztą robię. Grunt, żeby nie kończyć na słowach.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#92 2010-08-14, 15:55(Ostatnia zmiana: 2010-08-14, 16:11)
Sęk w tym, że to dość specyficzna sytuacja bo obrońcy krzyża zasłaniają się tragedią smoleńską. Nikt nie chce podejmować radykalnym - bądź raczej rozsądnych, koniecznych i wyraźnie określonych w działaniach służb porządkowych - decyzji, bo to decyzje niepopularne.

Raczej z tego co wynikało większość "ekstpertów", czy po prostu ludzi nie miało by nic przeciwko takim działaniom, no pomijając tych dziadków co rzucali w straż miejską krzycząc "zomo". Z resztą, nawet gdyby posypały się głosy krytyki to po tygodniu sztucznego szumu w mediach każdy by zapomniał. Nie uważam również, aby to wszystko odbywało się w kontekście tragedii smoleńskiej. To było zwykłe polityczne wycieranie sobie dupy i zrzucanie odpowiedzialności z jednych na drugich. Dla samych obrońców ważniejsze niż godne uczczenie były gorzkie żale, walka z "zomo", tańce i głupie transparenty. Zdaje się, że w trakcie tego cyrku oni sami zapomnieli o co tak na prawdę chodzi, a może po prostu pamięć ofiar nigdy nie była głównym celem tych fanatyków.

czy dzieci wychowywać, do kościoła chodzę bo chcę

Po części odpowiedziałeś sam sobie. Obawiam się jednak, że gdybyś do kościoła nie chodził (pół biedy), dzieci nie ochrzcił ani nie wysyłał ich na religie to mogło już by nie być tak przyjemnie. W polsce jest wszystko ok puki się nie wychylasz, prezentujesz standardowy model życia a swoje wszelkie odmienne poglądy i upodobania zachowujesz dla siebie.

Wg mnie wystarczają argumenty, własne przekonania, nikogo nie ma sensu na siłę przekonywać, mamy wolną wole, robimy co chcemy. Agresja rodzi agresję, to naturalne, ja preferuję dialog na poziomie obustronnej komunikacji. Jeżeli trafia się na beton to się po prostu daje spokój, bo szkoda swoich nerwów i czasu.

Ja nikogo nie przekonuje na siłę ani w ogóle, bo nie leży to zupełnie w moim interesie. Mówię jedynie o tym co mi się nie podoba i co jest naganne. Trudno nie być agresywnym w słowach skoro natrafia się na jaskiniowe zachowania średnio kilkanaście razy do roku. Skoro jakiś idiota ma do mnie problem, nie pasuje mu mój brak pomazaństwa to ja nie zamierzam pozostawać wobec fanatyzmu bierny. Sprawię, że się najpierw zastanowi w co on tak naprawdę niby "wierzy" zanim weźmie się za światopogląd innych. Nieskromnie podam, że jeden chłopaczek co niegdyś poczuł misję nawracania zmienić musiał szkołę bo psychicznie nie wytrzymał wpływów "szatana". Im mniej takich w społeczeństwie, tym lepiej dla nas wszystkich. Fanatyzmu w żadnej postaci nie można ignorować co pokazała już nie raz historia czy ostatnie dni w naszym kraju.

Ale dla mnie to też argument, żeby jednak walczyć o pozytywne tradycje.

A ja nigdy nie walczyłem i nie będę walczył o żadne pozytywne tradycje, dekalogi, przykazania i patriotyczne slogany bo po prostu kojarzy mi się to z jakąś ślepą demagogią wciskaną ludziom na zasadzie "bo tak trzeba", bez żadnego wyjaśnienia i konstruktywnego pokazu dlaczego akurat to jest słuszne. Spotykałem się z tym cały czas w wychowaniu, życiu, edukacji. Ciągle jakieś suche pierdolenie typu ten był wielkim bohaterem a tamto było bardzo dobre. Nic dziwnego, że później patriotyzm i wiele innych pojęć dla ludzi nic nie znaczą skoro przedstawia je się w formie subiektywnej definicji a nie informacji które można zinterpretować samemu. Niech ludzie sami oceniają czy coś było dobre, wybitne, godne naśladowania. Dla mnie na przykład najwybitniejszy polak wcale nie był najwybitniejszym polakiem i nie rozumiem czemu ktoś zamiast przytoczyć mi jego losy, zasługi i poczynania dla mojej osobistej oceny i wniosku ślepo wbija mi odgórną opinie używając samych superlatyw i wielkich słów sugerując, że był bez wątpienia zajebisty. Jedyne co dzięki temu zyskuje to wiedzę, że był "najwybitniejszy" a z jakiego powodu to już nie wie prawie nikt. Bo ktoś tak powiedział. Zamiast wyznawać jakieś pradawne ideologie wole po prostu żyć dobrze.

Trzeba by zacząć od dobrych przykładów, nie ma co patrzeć na innych tylko robić swoje i z czasem może coś dobrego z tego wyjdzie.

Ależ oczywiście. Elementarną podstawą jest kultura i szacunek wobec innych, poszanowanie cudzej własności jak i tej publicznej. Najprostsze zasady egzystencji w społeczeństwie o których większość dawno zapomniała. Gdybym miał pieska to bym chodził z nim na pola, bądź przynajmniej starał się zbierać te gówna do worka mimo że na tle tych wszystkich pacanów, co nie widzą nic złego w tym że piesek sra do piaskownicy wyglądałbym jak idiota. Ja nie oczekuje od tego kraju cudów tylko takich właśnie rzeczy o które wszyscy wobec siebie możemy zadbać. Gdybym miał samochód, to bym parkował dokładnie, tak aby zapewnić jak najwięcej miejsca i komfortu dla innych pojazdów. Bym nie stawiał gdzie popadnie bo wąski chodnik, czy trawnik nie jest po to aby robić z niego chlewnie. Przepuszczałbym pieszych na przejściach bez sygnalizacji, czy nawet w miejscach niedozwolonych - w końcu to ja mam mobilny środek transportu i nic się nie stanie, gdy zwolnię i poczekam na te kilkanaście sekund aż ktoś przejdzie. Jak czasami patrze na jakiegoś kretyna w czarnych skarpetach i sandałach, co się drze na kasjerke w tesco wyzywając od suk i dziwek to się zastanawiam co ci ludzie mają w głowach.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Kurna chcialem sobie poczytac niezla beke, ale widze ze Shergar sie wypowiada a Thoro mu odpisuje, wiec pewnie nuda :D

BTW odnosnie tego:

Cytat: Thoro link=topic=11105.msg107157#msg107157#msg107157#msg107157 date=1281717669
Uśmiechnij się do kogoś to zaraz ktoś będzie chciał ci zajebać, bądź w najlepszym wypadku pomyśli że jesteś downem, pedałem, zjebem bądź się czegoś naćpałeś.
W UK jest calkiem normalne, ze spotykajac chociazby kogos na spacerze, na rowerze itp. (ja akurat jezdze do pracy sciezka rowerowa, gdzie pelno ludzi wyprowadza psy) mowi sie "hi", "hello", "hi ya", "orajt?". W Polsce sie z takim czyms nie spotkalem.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
to zależy od środowiska. na niektórych wycieczkach w góry większość mijanych ludzi mówiła "cześć".

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
W Polsce sie z takim czyms nie spotkalem.

Masz jakiś problem?

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

#96 2010-08-14, 17:27(Ostatnia zmiana: 2010-08-14, 17:32)
W UK jest calkiem normalne, ze spotykajac chociazby kogos na spacerze, na rowerze itp. (ja akurat jezdze do pracy sciezka rowerowa, gdzie pelno ludzi wyprowadza psy) mowi sie "hi", "hello", "hi ya", "orajt?". W Polsce sie z takim czyms nie spotkalem.

Ja się cieszę, że w Polsce tak nie ma, bo po pierwsze, witam się tylko ze znajomymi, a po drugie, często się zamyślam i a nuż ktoś by mi jakiś genialny pomysł z głowy wytrącił :P

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wyobraź sobie lepiej, jak szybko zdobywałoby się nowych znajomych na tamtejszą naszą-klasę ;d

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
p;
l
Tak na rozpoczęcie kariery zacznę od tego posta :lol:

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#99 2010-08-14, 17:45(Ostatnia zmiana: 2010-08-14, 17:45)
Cytat: Zysk link=topic=11105.msg107262#msg107262#msg107262#msg107262 date=1281798156
to zależy od środowiska. na niektórych wycieczkach w góry większość mijanych ludzi mówiła "cześć".

w górach to taki zwyczaj, jak nie powiesz to wychodzisz na zwykłego czereśniaka ze wsi..

na rowerze zaobserwowałem, szczególnie w centrum że ludzie sobie odpowiadają, no i rowerowe masy krytyczne, zbliżają rowerzystów w większych miastach, w krakowie byłem już kilka razy i choćby z tego mam sporo znajomych z widzenia lub bliższych obok których jechałem i gadałem.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry