Wiedźmin screeny 4749 16

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 11.07.2010 roku

Wyświetleń 4749

Odpowiedzi 16

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Wiedźmin screeny
2010-07-11, 13:30(Ostatnia zmiana: 2010-07-11, 17:08)
Potrzebuję jak największej ilości zdjęć miast (budynków miejskich) z wiedźmina. Jako, że sam wieśka nie posiadam to screenów porobić sobie nie mogę.
Jeśli ktoś posiada takie paczki screenów to chętnie za nie zapłacę słowem "dziękuję" :D
Wujek Google ma trochę takich screenów ale niebyt duża część przedstawia to o co mi chodzi - budowle w całej okazałości

Z góry wielkie dzięki.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
można wiedzieć po co?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zapewne chce koncepty

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wiedźmin screeny
#4 2010-07-18, 14:51(Ostatnia zmiana: 2010-07-18, 14:52)
No to nie ma co bo pod tym względem wiedźmin to raczej żadna rewelacja a na pewno nic co nie wykracza poza inwencje własną i pewien elementaryzm. Z resztą zapewniam, że przy wiedźminie 2 domy jak i lokacje będą wyglądały co najmniej pięć razy lepiej, brudniej i realistyczniej  :wink:  . Zobacz sobie lepiej tą publikacje co dał ją na forum Avallach. To nie jest stricte średniowiecze ale bryły budynków są poprawne, można się tego nauczyć a reszta to detal typu okna i wykończenia. Nie ma co wzorować się na grach bo nawet jeśli coś wygląda dobrze to ten kto to robił wzorował się na materiałach historycznych i na pewno nie zrobił tego najlepiej. Sugerując się jego interpretacją naturalną koleją rzeczy zrobisz gorzej od niego a w najlepszym wypadku wyjdzie kalka albo jakieś nie wiadomo co.

Poczytaj sobie również o podstawowych zasadach budownictwa i architektury. Nawet nie koniecznie odnośnie danego okresu bo jako niedoszły architekt zaręczam, że pewne podstawy są elementarne i niezmienne a Ty będziesz wiedział czemu co jak wygląda i dlaczego nie powinno się robić inaczej. Posprawdzaj w google, flickru i na różnych stockach hasła typu medieval house, medieval building etc, szukaj skanów książek, rysunków, szkicy z opisami, dowiedz się czemu w średniowieczu tak bardzo rzadko stosowano szklane okna i dlaczego powinieneś tego unikać, co to jest mur pruski i jak powinien wyglądać, czemu budynki zajmowały tak małe parcele na rzecz ich wielkości i objętości na wyższych kondygnacjach, z czego budowano, w jakim układzie i co należy uwzględnić. W języku angielskim jest na ten temat pełno doskonałych publikacji także nie powinno być problemu.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
ja juz davno szukalem dakich hasel na google itp ale znalezlo mi tylko vytvorne innych lub jekiesz tam fantasy sketche  :[

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Thoro link=topic=10752.msg103799#msg103799#msg103799#msg103799 date=1279457502
...Posprawdzaj w google, flickru i na różnych stockach hasła typu medieval house, medieval building etc, szukaj skanów książek, rysunków, szkicy z opisami, dowiedz się czemu...
Nie latwiej spytac Kazza? :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Wiedźmin screeny
#8 2010-07-19, 16:09(Ostatnia zmiana: 2010-07-19, 16:12)
Oglnie to chcialem się czegoś wiecej dowiedzieć o sposobie modelowania w wiedźminie, gdyż zastanawiałem się  nad moddingiem tej gry. Rozmyslania poszły na razie w dal ale i tak chciałem spróbować sił w tym stylu. Mniejsza z tym, Ogrodnik ostatnio dał mi link do strony, którą już w sumie kiedyś odwiedziłem -> http://www.medievalw...com/gallery.htm  Ładnie wyglądają, wydają mi się poprawne względem architektonicznym - choć u mnie z wiedzą na tym tle jest dość mizernie; co mam zamiar poprawić. Wszystko cacy, ale co wy o tych materiałach sądzicie?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Cytat: Kyroman link=topic=10752.msg103935#msg103935#msg103935#msg103935 date=1279545420
Nie latwiej spytac Kazza? :D

ostatnio menda nie chciała nic dać.

Medievalworlds zawsze spoko ale trzeba pamiętać, że nie są to modele najwyższych lotów nie mające z gameartem nic wspólnego. Koleś na ogół jedzie masówkę, robi proste bryły często bez detali i śladów czasu a później wychodzi takie coś: http://www.medievalworlds.com/gallery/housefront.jpg Robi to pod większe sceny więc nie ma co się dziwić jednak dla mnie to zbyt sterylne i idealne geometrycznie. Popatrz sobie również modele gutka do m&b. Prawdopodobnie lepszych galerii medwistycznej grafiki w necie nie znajdziesz bo ludzie wolą robić jakieś głupie gówna z dupy. Zobacz również tu: http://picasaweb.google.pl/thoro.et/Koncept# czasami zbieram różne fajne rzeczy w różnych celach aczkolwiek nie jest to koszerne i nie koniecznie tyczy się to średniowiecza.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Wiedźmin screeny
#10 2010-07-19, 18:13(Ostatnia zmiana: 2010-07-19, 18:29)
O twojej "galerii" wiem od dawna, ale od ostatniego czasu widać trochę tam doszło, prace gutka widziałem - nieźle mu to wyszło Ba nawet chciałem spróbować tej techniki co on stosuje ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć dobrych tekstur, aby przerobić jakieś materiały na nadające się do użycia jestem za mało "wtajemniczony" w 2D.
Ale dzięki bo rady są pomocne i zawsze upewniają bądź nakierowują na dobre tory.

Jeśli znasz jakaś stronę z tutorialami na temat dobrej przeróbki tekstur, bądź bazę z takimi gotowymi teksturami to chętnie oglądnę :D

@down

www.cgtextures.com są zdjęcia którym jest jeszcze daleko do dobrych jakościowo tekstur bo same wyostrzenie to chyba za mało, a na więcej mnie nie stać ;p

sauron
  • Gość
www.cgtextures.com
w sprawie architektury zapraszam na gg...

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Wiedźmin screeny
#12 2010-07-19, 20:27(Ostatnia zmiana: 2010-07-19, 20:27)
Zoom, nie da rady zrobić dobrych tekstur "z automatu" za pomocą dwóch kliknięć  :ok:

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Wiedźmin screeny
#13 2010-07-19, 21:46(Ostatnia zmiana: 2010-07-19, 21:52)
Cytat: V3Q link=topic=10752.msg103986#msg103986#msg103986#msg103986 date=1279564062
Zoom, nie da rady zrobić dobrych tekstur "z automatu" za pomocą dwóch kliknięć  :ok:

Wiem o tym, napisałem to wcześniej, ale miałem nadzieje że gdzieś znajdują się cenne porady, pędzle, którymi będę mógł zrobić chociażby zacieki. Pewnie gdzieś są ale osoba, która nie ma o tym bladego pojęcia nie wie jak ma szukać by znaleźć coś naprawdę godziwej jakości. Nie mówię tu o odpisywaniu pracy domowej, czekaniu na gotowca, tylko radę co jest be, a czym się mogę bawić. Tak więc jeśli są jakieś strony z gotowymi teksturami, których można użyć bez obawy, że będą wyglądać jak mieszanina moczu z domieszką gówna czy inne chuj wie co to oglądnę to z miłą chęcią.

Nie oczekuję cudów jeśli dobrych tutoriali bądź gotowców nie ma to trudno.

@down

Próbowałem ale wychodziło paskudnie :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A najlepiej kupić sobie lustrzankę, statyw i kilka metrów taśmy mierniczej i nie pierdolić się z gównem bo na tych cgtexturesach gówno jest. Korzystam z tego kilka lat, tekstur nie przybywa a jedynie pojawiają się głupie obostrzenia typu set tiled i wyższe rozdzielczości jedynie dla osób z premium. To jest już tak przeruchane, że wszelkie dobre tekstury z tej strony widziałem już w przedziwnych grach, modach i pracach na stronkach typu 3dsmax. Niestety nie ma żadnej alternatywy.

www.cgtextures.com są zdjęcia którym jest jeszcze daleko do dobrych jakościowo tekstur bo same wyostrzenie to chyba za mało, a na więcej mnie nie stać

Gutek do swoich domków wyłącznie brał texy z cgt i to do tego takie przeruchane. Jak nie chcesz się z tym pieprzyć to zacznij robić sam. Nie mówię o robieniu materiałów typu drewno, kamień jak to tu na przestrzeni dziejów różni "ambitni" próbowali praktykować bo to głupota i masochizm ale takie drzwi, skrzynie czy jakieś elementy da się namalować samemu praktycznie od zera mając materiał wejściowy - w tym przypadku jakieś drewno. Sam kiedyś pierdoliłem się w jakieś wyklejanki, szukanie zawijasów, dostosowywanie tego a obecnie mam to w dupie i wolę namalować samemu, szybciej i lepiej bo z zerowym oświetleniem co przy braku odpowiednich warunków do zdjęcia jest niemożliwe.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Wiem o tym, napisałem to wcześniej, ale miałem nadzieje że gdzieś znajdują się cenne porady, pędzle, którymi będę mógł zrobić chociażby zacieki.

Nikt na ogół nie sprzedaje takich rzeczy bo nie, do niektórych trzeba dojść samemu i wtedy nie będą potrzebne żadne tutoriale. Zacieki możesz na przykład zrobić brushami (jest tego pełno na deviancie) bądź blendując kolory z jakiegoś materiału do takiego stopnia aż zostaną najcieplejsze.

Pewnie gdzieś są ale osoba, która nie ma o tym bladego pojęcia nie wie jak ma szukać by znaleźć coś naprawdę godziwej jakości.

To nie szukaj tylko rób, to nie jest żadna filozofia. Jak uczyłem się photoshopa nie znałem nawet słowa po angielsku, przeczytałem kilka gównianych tutoriali typu "efekt noktowizora" i dałem sobie z tym spokój bo to gówno warte jest. Przy teksturach jedyne czego ci trzeba umieć to tilowanie i recoloring a do reszty dojdzie się praktyką.

Tak więc jeśli są jakieś strony z gotowymi  teksturami

Nie ma czegoś takiego jak gotowe tekstury. Jak sobie o wyobrażasz? Robisz jakąś lokacje wedle założeń i później mapujesz ją jakimś przypadkowym gównem? Wszystko trzeba dostosować pod modele i określone założenia.

Pooglądaj sobie tekstury z g2 i staraj się tworzyć podobne. Tyle.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Wiedźmin screeny
#16 2010-07-19, 22:13(Ostatnia zmiana: 2010-07-19, 22:22)
Dobra zobaczę co z tego wyjdzie, choć jakoś nie chce mi się wierzyć że w 2D cokolwiek wskóram - poprzednie prace szkoda gadać.Spróbuję zrobić teksturę pod coś łatwiejszego może nie będzie tak źle jak w poprzednich pracach. :D

Temat można zamknąć, na razie nie będzie potrzebny. Dowiedziałem się tego czego chciałem.
Podziękowania głównie należą się Thoro'wi.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry