Gothic Win7-Nvidia Workaround 58757 17

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 25.06.2010 roku

Wyświetleń 58757

Odpowiedzi 17

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Gothic Win7-Nvidia Workaround
2010-06-25, 11:56(Ostatnia zmiana: 2010-06-25, 11:56)
Możliwe, że można już pograć w Gothica na Win7 ze sterami Nvidia:
-Gothic: http://worldofgothic.de/dl/download_419.ht...e398834f2c2f77b
-Gothic II: http://worldofgothic.de/dl/download_420.ht...e398834f2c2f77b

Aczkolwiek nie sprawdzałem tego, mogą również pojawić się działania niepożądane, takie jak spadek wydajności, ale jeśli ma się dobrego kompa, to nie powinno być to odczuwalne ;)

Info instalacyjne: instalujesz najnowsze aktualizacje do Win7, następnie sterowniki Nvidia i na końcu tego patcha.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#1 2010-07-12, 14:30(Ostatnia zmiana: 2010-07-12, 14:30)
Dzisiaj przetestowałem tego patcha na Gothic II: Noc Kruka z systemem Windows 7 Enterprise 32 bit i działa. Nie zauważyłem żadnych problemów z grafiką, filmiki normalnie się wyświetlają. Należy uruchomić grę w trybie zgodności z Win XP.

Przed wgraniem patcha:

Po wgraniu patcha:

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy
Potwierdzam działanie tego patcha na Gothic I.
Ale gdy zainstalowałem MT problem wrócił , pomogło ponowne zainstalowanie patcha.Jednak gdy chcę zakończyć grę wywala mnie do pulpitu z błędem i problemy wracają, tak że muszę przy każdym uruchomieniu Mrocznych Tajemnic wgrywać patch od nowa :huh:  .(dobrze że się szybko instaluje)

Wojak

Wojak

Użytkownicy
posty67
Propsy9
  • Użytkownicy
jest jedna alternatywa dla tego patcha (której sam używam)- zainstalować stare sterowniki nvidia (te z przed roku).
na Gothic I nie zauważyłem żydach problemów w żadnym modzie.
na Gothic II na minimodach nie ma problemów, ale na tych bardziej rozbudowanych (Podróżnik) problem może powrócić (należy wtedy uruchomić grę ponownie grę, następnie włączyć nową grę i dopiero wtedy wczytać save)

swoją drogą nie rozumiem dlaczego nvidia optymalizując oprogramowanie dla nowych gier uniemożliwia granie w stare, po za tym nie zauważyłem żadnych wielkich zmian po zainstalowaniu najnowszych sterowników (po za tym że gothic I i II nie działają  :facepalm:  )

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#4 2010-07-12, 17:32(Ostatnia zmiana: 2010-07-12, 17:34)
http://forums.nvidia...c=104636&st=400

brałem pliki stąd, post w ogóle nie kojarzonego mi z ksywki użytkownika Caseum. 64 bitowy seven i 8800gt nie robi z tymi plikami żadnych problemów.

edit: nie, już pamiętam: musiałem wyłączyć filmiki na starcie, te logo piranii itepe. ale filmiki w grze chodzą.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
edit: nie, już pamiętam: musiałem wyłączyć filmiki na starcie, te logo piranii itepe. ale filmiki w grze chodzą.
To tak jak pod Debianem :lol2:

Z tym patchem to nie trzeba nic ustawiać w pliku *.ini.

A! Przypomniało mi się :D  Wywaliło mi Access Violation przy pierwszym uruchomieniu. Ale to nie dziwne skoro to działa jak wine ;)

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

A jak sobie radzicie z takim dziwnym rozciągnięciem? Miał ktoś z tym problem?

Co ciekawe dzieje się tak tylko podczas gry w moda. Normalna gra albo nawet gothicgame otwierane gothic starterem działają na 1600 na 900 zupełnie normalnie. A .ini są takie same, praktycznie nie zmieniane. + podczepiam pytanie (bo to podobny problem) Dlaczego podczas gry w moda zasięg widzenia jest z 4 razy większy niż przy normalnej grze, mimo że oba zasięgi ustawione są w opcjach na te same odległości (np 100%)

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#8 2011-07-01, 18:42(Ostatnia zmiana: 2011-07-01, 18:43)
Ja pierdole.

TO(usuwa problem całkowicie) albo przywołaj jakiegoś npc(ch czy qh) i zagadaj do niego.

Ładne drzewka.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Dzięki, szukałbym tego rok.

6 mb do ściągnięcia? LOL! odyseja kosmiczna.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Keldorn

#10 2011-09-24, 19:42(Ostatnia zmiana: 2011-09-24, 19:45)
Gothic II na win7 64bit - karta ATI Mobility Radeon HD 5650  

Witam, mam mały problem kupiłem ostatnio lapka do pracy teraz jestem w Finlandii więc nie mam dostępu do żadnej pomocy manualnej itp. mianowicie na lapku jest windows 7 64bit, zainstalowałem sobie ostatnio g2 z dodatkiem i gra sie nie odpala przetestowałem już wiele rozwiązań ale żadne nie pomaga. po wciśnięciu gothic2.exe pojawia się proces w MZ ale nic poza tym sie nie dzieje. Dodam że nie posiadam kary Nvidii. Oglądałem na youtube filmik w którym koleś proponuje zamknąc proces Rundll32 co powinno pomóc ale znów się nic nie dzieje, proponowali też aby w opcjach zgodności zaznaczyć 4 opcję ale też nic to nie dało.

Może wy znacie jakieś solucje do tego problemy bo ja już nie wiem co mam zrobić. Może jakieś modyfikacje plików czy co do jasnej... Nie wiem chciałem pograć w returninga i chyba lipa będzie.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Mi na laptopie z Radeonem Gothic działa tylko jak nie instaluję żadnych sterowników (leci na tych standardowych) i z włączonym trybem zgodności z XP.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zmiana grafiki na tą integre intelowską nic nie zmieniło a ja mam wrażenie że to ma związek z samym systemem mianowicie 64bit bo mniej problemów na 32bitowej wersji :/

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Mam 64 bitowy system, ale vistę i gówniarz (I i II) działa bez zakłóceń i żadnych anormalności w grafice. Choć z dźwiękiem są problemy nie raz, ale na to też jest rada i da się wyłatać grę.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
patch również do radeonów http://worldofgothic.de/dl/news_47.htm

niestety link padł. Ma ktoś może instalke, albo wie skąd pobrać sterownik dla kart radeon? Jest to karta lapropowa, zintegrowana na płycie głównej.

LaCroix1112

LaCroix1112

Użytkownicy
posty1
Propsy1
  • Użytkownicy
Rozwiązanie banalnie proste, mi pomogło.

Otwieramy sobie menedżer zadań (Alt+Ctrl+Delete) przechodzimy do zakładki "Procesy" zostawiamy otwartego menedżera.

Po kliknięciu na skrót "Gothic 2" na pulpicie gra zaczyna proces w menedżerze zadań "gothic2.exe"
Uruchamiamy jeszcze raz, tak aby mieć tam dwa procesy:

gothic2.exe
gothic2.exe

następnie na liście procesów znajdujemy "rundll32.exe *32" i kończymy ów proces.

Gra powinna się od razu uruchomić pod Win 7 64 bit bez ściągania dodatkowych śmieci z internetu i zabaw z ustawieniami zgodności.

Pomogłem?

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Pomogłeś.

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Ten workaround powoduje że włącz mi kartę zintegrowaną, która jest okropna pod względem wydajności.
Jest jakiś bardziej skuteczniejszy sposób na pozbycie się tego problem z zanikającymi obiektami?

Mam Windows 7 - 64 bit.

Post połączony: 2015-04-30, 14:27
http://themodders.org/index.php?topic=20520.new#new

Ten workaround - obchód na skróty to szajs.

Najlepiej zainstalować  poprawkę do Startera http://dl1.worldofplayers.ru/games/gothic/patches/G2/gothic2_fix-2.6.0.0-rev2.exe

A później system pack http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1340357-Release-Gothic-%C2%BD-%C2%97-SystemPack-%28ENG-DEU%29

w zależności do jakiej gry mamy, moda returning itp.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry