Format laptopa 3954 12

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 14.05.2010 roku

Wyświetleń 3954

Odpowiedzi 12

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Siemka.

Muszę sformatować laptopa, na którym jest zepsuty napęd DVD (nie wysuwa się). Skopiowałem zawartość płyty z Windowsem na pendrive, podłączyłem go i ustawiłem bootowanie na niego, jednakże wyskakuje "błąd dysku" i nic się nie da zrobić. Co radzicie? Może powinienem próbować jakoś siłą otworzyć ten napęd (zdaje się że sam w sobie działa, tylko nie chce wyłazić)? Laptop nie jest już na gwarancji. Da się jakoś ręcznie uruchomić instalację z pendrive jeszcze w Windowsie?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli tylko sformatować, to użyj jakiegoś linucha "live-on-usb" - może nawet windows się taki znajdzie, będziesz miał jeszcze prościej. Zwykłe przerzucenie danych nic nie da, pendrive musi być bootowalny, co zazwyczaj robią programiki do wrzucania linuxa na pendrive.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra poszukam tego Windowsa, chyba nawet już coś odpowiedniego znalazłem. Zobaczymy co wyjdzie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
może znalazłbyś po prostu instalator windy na usb, bez żadnego linucha. Ale myślę, że dałoby jakoś radę, chociaż nie mam pomysłu, jak - z drugiej strony coś mi się kojarzy, że widziałem program na linuxa instalujący systemy operacyjne na dysk.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chyba znalazłem całkiem dobry artykuł:
http://www.scribd.com/doc/13257/Boot-Windo...USB-Flash-Drive

Ściągam też Extra Small Windows XP USB Flash Edition 2010, ale chyba wychodzi na to, że kierując się tym artykułem będę mógł stworzyć wersję portable do własnego Windowsa, czyli do MX RGB 8.0.

Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Format laptopa
#5 2010-05-15, 01:10(Ostatnia zmiana: 2010-05-15, 01:15)
wydaje mi się, że to jest winda "żyjąca na usb", a nie instalująca się z usb na dysk. Ale i tak byłoby w miarę dobrze, chociaż to chyba trochę ograniczone.

PS: Pamiętam, że windows 98 był rozprowadzany również na dyskietkach, spróbuj ;)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zobaczy się. Najpierw zrobię to z tego artykułu, potem to co ściągnąłem.

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie mogę Ci pomóc, jestem Jolą Rutowicz.
Ale małe ostrzeżenie... uważaj na errory.
http://i38.tinypic.com/2i6zybs.jpg

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dupa. To co ściągnąłem było jakieś dziwne, w obu przypadkach. Spróbowałem wrzucić na pendrive pliki odpowiedzialne za bootowanie z dysku C: oraz całą płytę z Windowsem, również nie działa.

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wie ktoś jak wyciągnąć napęd z laptopa? Wiem że jest sam w sobie sprawny, bo jakiś koleś już go kiedyś wyciągnął. Po prostu nie działa w nim mechanizm odpowiedzialny za wysuwanie. Jakby mi się udało to problem z głowy - mógłbym po prostu włożyć płytkę z Windowsem.

Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Zrób obraz płyty instalacyjnej i spróbuj nagrać na pendrive.
http://www.google.com/search?q=burn+iso+usb

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Format laptopa
#11 2010-05-15, 15:04(Ostatnia zmiana: 2010-05-15, 15:15)
rozkręcaj cały laptop i kombinuj, odwagi :D

a nie mogłeś przerzucić "plików odpowiedzialnych za bootowanie", bo to siedzi w MBR, więc raczej tych plików nie ruszysz. Poczytaj to, tu są komendy, może jakoś wgrasz MBR na pendrive:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record

Ale zainstalowany windows jest chyba zawsze pod konkretny chipset płyty głównej, nie wiem, jak to wyjdzie. Chociaż pewności nie mam.

EDIT:

http://www.pendrivelinux.com/

to jest raczej dobre.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra tam. Wirusów/trojanów się pozbyłem i chyba jest teraz w miarę w porządku. Zainstaluję sobie tylko parę programów i starczy.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry