Wierszyk 13855 32

O temacie

Autor maciejh

Zaczęty 12.05.2010 roku

Wyświetleń 13855

Odpowiedzi 32

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
temat związany z tematyką
:)
(gothic)
NOT kuhwa
rytm jest cięzko zachować w języku polskim
Przypomnij mi jutro jak odeśpię napisać ci w 5 minut wierszyk taki jak powyżej. Poza tym - masz pozdrowienia za ten tekst od polskich poetów, raperów...
Gdy pieczenie się jadało razem na ognisku,
Zamek był wciąż pełen ścisku
Pierwszy wers - 14 sylab, drugi 8. Rytmika po chuju.
dla innych są niezrozumiałe
Wybacz, ale ten wiersz jest prosty jak chuj nienoszony w nogawce, zero zabawy formą, zostawienia pola do interpretacji czytelnikowi, wszystko podane wprost jak żarcie w Macu.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Cytat: Vierzba link=topic=10042.msg97270#msg97270 date=May 29 2010, 12:06 AM\'
:facepalm:

NOT kuhwa

Przypomnij mi jutro jak odeśpię napisać ci w 5 minut wierszyk taki jak powyżej. Poza tym - masz pozdrowienia za ten tekst od polskich poetów, raperów...

Pierwszy wers - 14 sylab, drugi 8. Rytmika po chuju.

Wybacz, ale ten wiersz jest prosty jak chuj nienoszony w nogawce, zero zabawy formą, zostawienia pola do interpretacji czytelnikowi, wszystko podane wprost jak żarcie w Macu.
wierszyk prosty i niezaplanowany - ale majacy potencjal - tyle uzyskal ot tak sobie - co byloby niemozliwe dla paru tutejszych analfabetow - i powinien jako taki byc oceniany w kategorii flashidea - a wiec zupelnie nie tej co obmyslane kropka po kropce wiersze - i gdyby uwzglednic kategorie to przynajmniej 4/10 jak nie 7/10 czy wiecej

rytmika umm... a wiesz ze w starej chinskiej sztuce opartej na wierszach korzysta sie z rymow 13/7?
tu mamy prawie to samo (celem byl rytm i to taki trudniejszy bo srodasymetryczny) - nawet jesli te wszystkie kawalki rytmiczne wyszly autorowi przez przypadek to nie umniejsza to tej zalety

chcialbym powiedziec ze w kategorii flashidea taka zaleta powinna dostac duzo punktow

slowem - choc wiele elementow jest banalnych to wiersz ma potencjal ktory nie kazdy by wykrzesal w ciagu kilku minut

zero zabawy forma - coz w wiekszosci "nowoczesnych" utworow to formy wlasciwie wogule nie ma
przynajmniej postaral sie o jakas spojna nie bedaca typowym bum-cyk-cyk wychodzacym przez karoserie samochodu jakiegos polgluchego szpanera

banalne ale zawierajace pewne zalety ktorych nie zauwazyles
prosto obsmarowac czyjes dzielo - prawdziwy krytyk powinien widziec zalety ktorych inni nie widza

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
banalne ale zawierajace pewne zalety ktorych nie zauwazyles
Jak dla mnie zalety podane przez Ciebie nie są zaletami, a jedynie wymyślonymi przez ich autora kretyństwami, stworzonymi po to, aby zabłysnąć (mówię nie o twórcy wiersza, a o twórcy pojęć)
prosto obsmarowac czyjes dzielo - prawdziwy krytyk powinien widziec zalety ktorych inni nie widza
Prawdziwy krytyk powinien podejść do sprawy obiektywnie. Pozytywne opinie na nic się nie przydadzą, jeśli praca jest beznadziejna. Nie ma po co owijać w bawełnę, jeśli coś jest do dupy, należy powiedzieć wprost, że do dupy jest. I tyle. Mam nadzieję, że wulgarne słownictwo nie przysłoni Ci mojego przesłania.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Wierszyk
#23 2010-06-01, 17:06(Ostatnia zmiana: 2010-06-01, 17:06)
Prawdziwy krytyk powinien podejść do sprawy obiektywnie. Pozytywne opinie na nic się nie przydadzą, jeśli praca jest beznadziejna. Nie ma po co owijać w bawełnę, jeśli coś jest do dupy, należy powiedzieć wprost, że do dupy jest. I tyle. Mam nadzieję, że wulgarne słownictwo nie przysłoni Ci mojego przesłania.

chodzi o to że każdy (prawie) umie dostrzec wady
a nie każdy umie dostrzec zalety

jeśli ktoś umie dostrzec tylko wady nie nadaje się na krytyka
jeśli ktoś umie dostrzec zalety to wady i tak zauważy

Ogrodnik jak widać umie tylko zbluzgać i błotem zaorać
Ogrodnik natomiast nie potrafi dostrzec tutaj żadnych zalet więc nie nadaje się na krytyka

nawet produkt kiepskiej jakości zazwyczaj ma jakieś zalety, jednak jeśli ktoś się skupia wyłącznie na wadach to jest istotą podązającą za swoimi mrocznymi popędami a nie istotą posługującą się myślą

twoja wypowiedź Ogrodniku świadczy że nie można ufać żadnej twojej krytyce

zwłaszcza że wypowiadasz się w tematach których nie znasz (rytmika, kwalifikacja do kategorii, obiektywizm etc.)
jeśli moja ograniczona znajomość tych pojęć pozwoliła wyprowadzić sensowne wnioski, to jeśli ktoś uważa że się Ogrodniku znasz na ocenianiu/krytyce to powinien zmienić swoje poglądy, jeśli masz na to jakiś papierek to powini go unieważnić

cieszę się że jako przedmiot humanistyczny na studiach (bo na każdych musi być przynajmniej jeden) dostałem "Socjologię i Psychologię społeczną" bo dzięki temu mogę fachowo powiedzieć że nieracjonalne zachowanie ogrodnika opiera się na zaślepieniu "pierwszym wrażeniem" i generalizacji przez co nie umie dostrzec cech nietypowych oraz wyraźnie różnych od pierwszego wrażenia

Chciałbym też zauważyć że twórca wiersza jednoznacznie zaznaczył że kategorią jest tworzenie błyskawiczne, z czego wynika że nie może być porównywany z dziełami nad którymi pracowano tygodniami (ani nawet takimi co zajęły godzinę)
Oczywiście wiersz jest banalny niefachowy i nietechniczny, ale to nie przeczy że może mieć jakieś zalety
chcesz mieć bardzo niebanalny wiersz? weź gimnazjalistę podaj mu LSD mieszane z AMFĄ i daj pióro - wtedy nawet dobrzy krytycy nie zrozumieją wiersza
chcesz mieć bardzo techniczny wiersz? zleć utworzenie wiersza komputerowi
chcesz mieć fachowy wiersz? a który fachowy krytyk umie pisać wiersze?
tak więc mimo że niebanalność, fachowość i technicyzm bywają ważne w dziele ich brak czy obecność nie klasyfikuje dzieła jednoznacznie

tak samo jak Trollizm, wulgarność, i brak szacunku do pracy innnych oraz brak refleksji w ogóle, nie klasyfikuje Ogrodnika na ludzkie ścierwo - może ma jakieś zalety które nadają jego istnieniu sens
 ;p

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Wierszyk
#24 2010-06-01, 17:48(Ostatnia zmiana: 2010-06-01, 17:51)
Nie twierdź, że nie potrafię dostrzec zalet tylko dlatego, że ich nie przedstawiłem. To bardzo aroganckie podejście, nawet bardziej niż moje.

Tak, wiersz posiada wiele cech, które utożsamiają go z gatunkiem, do którego go przydzielasz. Problem w tym, że nie są zastosowane tak, aby były własnie zaletami. Co z tego, że występują w nim różne środki? Pisząc wiersz stosuje się je zazwyczaj i tak mimowolnie, zwłaszcza dla amatora tworzącego (co sam zaznaczyłeś) "na szybko". To tak jak nadanie rzeźbie losowego kształtu i próba jego interpretacji. Jeśli faktycznie ktoś tego dokonuje, jest ignorantem. Tym razem zbliżamy się zbyt blisko do osobistych odczuć, tak więc nie ma tutaj powodu do dalszego drążenia tematu. Nikt z nas nie przekona drugiej osoby do swojego zdania, ponieważ tutaj jest ono postawione na fundamencie stałego sposobu myślenia ugruntowanego przez wychowanie i okres dorastania.

twoja wypowiedź Ogrodniku świadczy że nie można ufać żadnej twojej krytyce
Mylisz się. Jedna wypowiedź na świadczy o tym, co czyni człowiek. Ale i tak mam zdanie, że wiersz jest beznadziejny, mimo że nie podałem żadnych ku temu powodów. Każdy rozgarnięty człowiek sam je zauważy, a ja nie lubię w takim przypadku marnować swojego czasu. Jeśli tego nie widzisz, przykro mi. Jak wspomniałem, nadanie cech poprzez przypadkowość nie jest czymś, co określiłbym mianem zalety. W takim przypadku zalet brak. Może poza chęciami.

zwłaszcza że wypowiadasz się w tematach których nie znasz (rytmika, kwalifikacja do kategorii, obiektywizm etc.)
Nie znasz mnie. Nie wiesz czy się znam, czy nie. Nie jesteś też w stanie tego określić biorąc pod uwagę to, że nie wypowiedziałem się na dane tematy.

tak samo jak Trollizm, wulgarność, i brak szacunku do pracy innnych oraz brak refleksji w ogóle, nie klasyfikuje Ogrodnika na ludzkie ścierwo - może ma jakieś zalety które nadają jego istnieniu sens
Nie wiem, czy zrobiłeś to celowo, czy też nie, ale jeśli faktycznie starałeś się wpierać czytającemu, iż jestem taki jak stwierdziłeś powyżej (a nie jedynie ukazałeś swój punkt widzenia), to wypadałoby odpowiedzieć ;p .
Tak, często zdarza mi się obsmarowywać innych ludzi. Tak, często jestem wulgarny i nie szanuję innych. Nie widzę w tym jednak nic złego. Jestem jaki jestem, po prostu odnoszę się lekceważąco do ogólnie przyjętych norm etycznych. Moja etyka jest zupełnie inna niż reszty ludzi. Nie widzę więc powodu, dla którego powinienem trzymać się czyichś zasad. Żyję zgodnie ze swoim sumieniem.

Co do braku refleksji, nie zgodzę się. Posiadam je, natomiast Ty nie powinieneś oceniać sposób myślenia kogoś, kogo nie znasz, gdyż po prostu nie jesteś w stanie tego określić. Opierasz się jedynie na emocjach.

nieracjonalne zachowanie ogrodnika
Uwielbiam, gdy ktoś mi to zarzuca. Dlaczego? Ano dlatego, że moje zachowanie nie jest nieracjonalne, a wręcz przeciwne. Zawsze trzymam się racjonalności, co często sprawia mi problemy, jak chociażby Twoja wypowiedź :P

Mały edit:
Gdyby z jakiegoś nieznanego mi powodu interesowała się dalsza dyskusja, proszę, ogranicz się do zwięzłego opisania problematyki. Ciągłe powtarzanie, że na niczym związanym z wierszami się nie znam powoduje tylko to, iż muszę więcej się męczyć przy pisaniu i czytaniu. Jeśli przekroczysz swoim postem pewną liczbę znaków, po prostu Cię zginoruję. Wszystko da się streścić, a ja niestety należę do osób leniwych.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Wierszyk
#25 2010-06-01, 18:00(Ostatnia zmiana: 2010-06-01, 18:05)
tu mamy prawie to samo

;p  vixa
Chłopie przeczytaj to kilka razy, a potem sie wypowiadaj o rzekomej rytmice (której tutaj nie ma)
@down: ale beznadziejna, czego nie da się ukryć :P

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Jest. Denna, ale jest. Przykro mi, wowozie, ale muszę niestety zaprzeczyć ;p

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Ogrodnik przepraszam za nagonkę
jednak moje wątpliwości sprawdziły się - jak chcesz to faktycznie masz w sobie coś z człowieka
tym razem to ja uległem pierwszemu wrażeniu

to dlatego że wyraziłeś się bardzo monochromatycznie ;p
cieszę się też że na swój sposób przyznałeś rację że jednak jakaś rytmika w tym wierszu jest

szczerze mówiąc tamten fragment tekstu celowo uczyniłem dwuznacznym aby przekazać treść z obu stron kija i jednocześnie nie opowiadać się kategorycznie za żadną ze stron
swoją drogą bardzo cieszę się że masz jednak coś z porządnego człowieka mimo iż nie zawsze to widać
nie widzę celu dalszej kontynuacji tej dyskusji gdyż obie strony wyczerpały swoje opinie
trzymaj się - życzę ci abyś znalazł ludzi którzy cię zrozumieją

pit

pit

Użytkownicy
posty52
Propsy2
  • Użytkownicy
A ja mam takie zdanie.
Lubię gothica ale nie w takim stopniu żeby pisać wiersze o nim, jednak rzeczywiście czy nie jest tak, że jak trzeba coś przygotować na lekcję to czerpie się inspirację z właśnie gier komputerowych.

PS: ten wiersz może się przydać do modów np. przy opowieściach wieczornch przy ogichu. TYLKO CHOCIAŻ WTEDY PAMIĘTAJCIE O PRAWACH AUTORSKICH (nie chce nikogo tym urazić ale już mało ludzi pamięta o czymś takim jak prawa autorskie)

PIŁEŚ? NIE JEDŹ.

NIE PIŁEŚ? WYPIJ.

Lubię wymyślać różne przygody, opowieści i chciałbym sprawdzić się jako scenarzysta do jakiegoś moda.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Wierszyk
#29 2010-07-04, 13:04(Ostatnia zmiana: 2010-07-04, 13:11)
Boże, to jest genialna prowokacja, gdyby tylko jeszcze wiersz nie był grafomanią trzynastolatka z piątką z polskiego, byłoby to naprawdę świetnym prowo.
Chyba że to nie jest prowo.
No to sorry.
2/10.
formy wlasciwie wogule nie ma
:P  
Btw, w tym topicu propsuję Ogrodnika

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu

Sergio

Wierszyk
#30 2010-10-04, 18:52(Ostatnia zmiana: 2010-10-08, 06:10)
Nie będę oceniał wiersza pod kontem treści. Spojrzę na układ.
A tu niestety stwierdzam, że choć umiesz rymować to wiersz jest nie dokońca składny, miejscami pozbawiony sensu i nie regularnie złożony. Sorki, ale takie są fakty   :pokerface:

Ale ogólnie wiersz mi się podoba, jest dużo lepszy niż te nudziarstwa które musiałem czytać na lekcjach polskiego   :)  

[mod=Wowoz]Po co odkopujesz stare tematy? :roll: [/mod]

To jest temat poświęcony temu wierszowi, a to że w pewnym momencie zaczęliście spamować to już nie moja wina.
Więc wyjazd mi od moich postów  :cool:

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

DieGorn

DieGorn

Użytkownicy
posty18
Propsy1
  • Użytkownicy

DieGorn

Wierszyk
#31 2010-10-05, 18:44(Ostatnia zmiana: 2010-10-05, 18:45)
Bardzo dobry wiersz. Dałbym propsa, ale nadal jest cholerny limit;/Układ  rymu mi się spodobał.

Pozdrawiam.

Jednak są i błędy;/

Bez propsa...

Gildia Zerosów! Dołącz do mnie!

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
Cytat: pit link=topic=10042.msg102016#msg102016#msg102016#msg102016 date=1278186773
PS: ten wiersz może się przydać do modów np. przy opowieściach wieczornch przy ogichu. TYLKO CHOCIAŻ WTEDY PAMIĘTAJCIE O PRAWACH AUTORSKICH (nie chce nikogo tym urazić ale już mało ludzi pamięta o czymś takim jak prawa autorskie)
Jak będzie komuś potrzebny wiersz do jakiegoś moda to służę pomocą   ;)

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry